25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

ODTÜ'yü Geçti Türkiye'nin Zirvesine Yerleşti

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü son dönemlerde elde ettiği başarılar ile ülkemizin gururu oldu. Öğretim üyesi başına düşen yayın sayısında ODTÜ’yü geçen İYTE, bu başarıyla da yetinmeyerek öğretim üyesi sayısı oranına göre Türkiye’nin en fazla TÜBİTAK Projesi alan üniversitesi oldu.

İZMİR/STAR25 Ekim 2014 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Star Ege Bölge Temsilcisi Ahmet Kaplan’a projelerini ve hedeflerini anlatan İYTE Rektörü Prof. Dr. Mustafa Güden, başarılanın kesinlikle tesadüf olmadığını belirterek, bundan sonra hedeflerinin ulusal düzeyde elde ettikleri bu başarılarını uluslar arası alana taşımak olduğunu açıkladı.

Star Gazetesi Ege Bölge Temsilciliğini ziyaret eden İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Rektörü Prof. Dr. Mustafa Güden, Star Ege Bölge Temsilcisi Ahmet Kaplan’a rakamlarla üniversitenin elde ettiği başarıları anlattı. Çalışmalarının karşılığını almaktan dolayı mutlu olduklarını ancak bu başarılarla yetinmeyeceklerini dile getiren İYTE Rektörü Prof. Dr. Mustafa Güden, “Ulusal düzeyde elde ettiğimiz başarılardan sonra başarı hedefimizi daha da ileriye taşımak istiyoruz. Şu an üzerinde çalıştığımız ve hayata geçireceğimiz yeni projeler ile adından daha çok söz edilen bir üniversite olacağız “ diye konuştu.

YAYIN ORANINDA ODTÜ’YÜ GEÇTİ
Rektör Prof. Dr. Mustafa Güden, “2013 yılında İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsünün öğretim üyesi başına düşen yayın oranı 1.42 iken, ODTÜ’nün ise 1.48 idi. 2014 yılına geldiğimizde ise bu oran İYTE’nin 0.90, ODTÜ’nün ise 0.87 olarak gerçekleşti. Türkiye’nin Öğretim üyesi başına en fazla yayın yapan üniversitesinden biri haline geldik. Bundan sonra da bu ivme yükselerek devam edecek” dedi.

TÜRKİYE’NİN EN FAZLA TÜBİTAK
PROJESİ ALAN ÜNİVERSİTESİ
İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsünün en fazla TÜBİTAK Projesi alan üniversitelerden birisi olduğunu anlatan Prof. Dr. Mustafa Güden, 2014 yılında 38 tane proje aldık. Toplam öğretim üyesi sayımız 185. Son iki yılda ki TÜBİTAK proje sayısı 60 civarına ulaştı. Projeleri 2 yıllık düşünürsek öğretim üyelerinin yaklaşık yüzde 45’nin TÜBİTAK projesi aldığının altını çizerek şöyle devam etti:
“Bu Türkiye’nin en büyük oranıdır. Bu oran yıllar itibariyle de çok hızlı bir şekilde artış göstermektedir. Öğretim Üyeleri oranına göre bakıldığında Türkiye’de en fazla TÜBİTAK Projesi alan üniversiteyiz. Bu alanda Türkiye’de birinci saraya yerleştik. TÜBİTAK Başkanı da bize bunu söyledi.
2009 yılında 17 TÜBİTAK projesi alındı. 2013 yılında 30 TÜBİTAK Projesi alırken, 2014 yılında alınan proje sayısını 38’e çıkarmışız. Bu önemli bir başarıdır. Sadece TÜBİTAK projelerinde değil, Avrupa Birliği projelerinde de önemli başarı yakaladık. Şu ana kadar 9 AB projesi aldık. Bu başarı çıtasını yükseltmeye devam edeceğiz.”


HEDEF TAM İHTİSAS ÜNİVERSİTESİ OLMAK
2014 yılı itibariyle lisans 2700 lisans öğrencilerinin,1200 civarında ise lisansüstü öğrencilerinin bulunduğunu kaydeden Rektör Güden, “4 yıl önce lisansüstü öğrenci ile lisans öğrencisi oranı bire üçtü. Bu rakam şu an bire ikiye yaklaştı. Bizim hedefimiz ilk etapta birebir 2700 lisans öğrencisi, 2700’de lisansüstü öğrenci sayısına ulaşmaktır. Daha sonra da lisans eğitiminden tamamen çekilmek, nihai hedefimiz Türkiye için doktoralı araştırmacı yetiştiren bir ihtisas üniversitesi haline gelmektir” diye konuştu.

150 FİRMA, 900 ÇALIŞAN
İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsünün Teknoloji Geliştirme Bölgesinde faaliyet gösteren firma sayısının 65’ten 150’ye kadar yükseldiğini ve firma sayısının artarak devam ettiğini belirten Rektör Güden, “Teknoloji Geliştirme Bölgemizde faaliyet gösteren firmalarımızın cirosu 17 milyon TL’den, 60 milyon TL’ye yükseldi. 2010 yılında 350 kişi çalışırken, 2014 yılı itibariyle şu an 900 çalışana ulaşarak önemli bir istihdam merkezi de olduk” dedi.

TÜRKİYE’NİN EN ÖNEMLİ
İNOVASYON MERKEZİ YAPILIYOR
Son 4 yılda Teknoparkta kapalı alanı 7 binden 20 bin metrekareye çıkarttıklarını vurgulayan İYTE Rektörü Prof. Dr. Mustafa Güden, Teknoparkta Türkiye’nin en önemli inovasyon merkezlerinden birisini yaptıklarını ve Teknoparkta şu an boş alanlarının kalmadığını belirterek, “Yeni yapılan binalardaki ofisleri de kiraya verdik. 60 dönümlük ek bölgeyi de doldurduk. Artık yapılaşmayı üniversitemiz arka tarafında bulunan 2 bin dönümlük alanda yapıyoruz. Bu 2 bin dönümlük alanda Ege Soğutucular Derneği ile birlikte bir akredite test merkezi kuruyoruz. Kasım ayında onun temelini atacağız. Böylelikle 2 bin dönümlük alanda da ilk yapılaşmaya başladık” şeklinde konuştu.