19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Oyuncular Sendikası Seferihisar'da

Tarihte ilk kez Oyuncular Birliği'nin kurulduğu Teos'ta 2500 yıl sonra sanat ateşi tekrar yakıldı. Oyuncular Sendikası Başkanı Memet Ali Alabora, Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer'le birlikte Teos'un yeniden sanatçılar kenti olarak dünyadaki bütün sanatçıların buluştuğu bir merkez olması için çalışmalara başladıklarını belirtti.

İZMİR/STAR5 Kasım 2012 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Oyuncular Sendikası Seferihisar'da
3. yüzyılda Oyuncular Birliğinin kurulduğu Seferihisar'da, Belediye Başkanı Tunç Soyer Seferihisar'ın yeniden oyunculuğun merkezi olması için Oyuncular Sendikası ile işbirliği yaptı. Memet Ali Alabora, Şebnem Sönmez, Janset , Timuçin Esen, Devin Özgün Çınar, Sendika çalışanları ve bir çok oyuncu Seferihisar'ı yakından tanıdı.

TARİHTE İLK AKTÖRLER BİRLİĞİ TEOS'TA KURULMUŞ
Sakin Şehir - Cittaslow vizyonu ile farklı bir yaşam vizyonuna sahip olduklarını belirten Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, "Oyuncular 2500 yıl once burada bir örgüt kurdu ve bir ışık yaktı. Şimdi Oyuncular Sendikası'nın, İnsanlığı aydınlatan bu ışığı yeniden ve aynı yerden yakarak, tüm dünyaya yayacağını düşünüyorum. Kendilerini burada ağırlamak bizim için büyük bir onur ve mutluluk" dedi. Başkan Soyer, Teos'un tekrar Sanatçılar Kenti olarak anılmasıyla ilgili olarak; "Tarihte ilk Aktörler Birliği Teos'ta kurulmuş. Bu hem köklerimizin keşfi Ata'larımıza bir saygı duruşu, hem de Teos için iade-i itibar olacak" dedi.

Oyuncuların çalışma koşullarını düzenlemek için kurulan Oyuncular Sendikası'nın Başkanı Mehmet Ali Alabora, bu davetin onur verici olduğunu belirterek, bu ışığı tüm dünyaya taşıyıp hem Türkiye'deki hem de dünyadaki oyuncuların Seferihisar'la yeniden buluşması için çalışma yürüteceklerini belirtti.

Buluşmanın gerçekleşmesinde pay sahibi olan ünlü aktör Salih Güney; "Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer'le çalışmaktan dolayı çok mutluyuz. Seferihisarlılar böyle bir başkanı olduğu için gurur duymalı. Dün de Turgut Köyü'ne giderek Belediyenin köylerdeki tiyatro organizasyonlarını takip ettim. Teos da yavaş yavaş ortaya çıkıyor. Dünyada hak ettiği yeri en kısa zamanda bulacağına inanıyorum" dedi.

TEOS AKTÖRLER BİRLİĞİ:
M.Ö. 2000 yillarinda Akalardan kaçan Giritliler tarafindan kuruldugu ve Karyalilarin uzun yıllar karyalıların yaşadığı kent 3.yüzyılda Dionysos Oyuncular Birliği'nin merkeziydi ve oyuncular 12 İyon Kentinden biri olan Teos Antik kentinde özel haklara sahip olarak yaşıyorlardı.

CİTTASLOW (SAKİN ŞEHİR)
İtalyanca Citta (Şehir) ve İngilizce Slow (Yavaş)kelimelerinden oluşan Cittaslow Sakin Şehir anlamında kullanılmaktadır. Cittaslow Ağı, küreselleşmenin şehirlerin dokusunu, sakinlerini ve yaşam tarzını standartlaştırmasını ve yerel özelliklerini ortadan kaldırmasını engellemek için Slow Food hareketinden ortaya çıkmış bir kentler birliğidir. Küreselleşmenin yarattığı homojen mekanlardan biri olmak istemeyen, yerel kimliğini ve özelliklerini koruyarak dünya sahnesinde yer almak isteyen kasabaların ve kentlerin katıldığı bir birliktir.