26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Pikotek, İZKA Destekli Projesi Dimon'u Hayata Geçirdi

2009 yılından bu yana kontrol sistemleri alanında hizmet veren Pikotek, İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) desteğiyle gerçekleştirdiği yatırımı tamamladı.

İZMİR/STAR20 Ağustos 2014 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Pikotek, İZKA Destekli Projesi Dimon'u Hayata Geçirdi
Makine, elektrik, elektronik ve yazılım mühendisleri kadrosuyla kontrol sistemleri alanında; donanım ve platformdan bağımsız, yüksek katma değerli, özgün çözümler üretmeyi hedefleyen Pikotek, İZKA'nın 2012 Yılı Yenilenebilir Enerji ve Çevre Teknolojileri Mali Destek Programı kapsamında desteklenen "Tesislerde Enerji Verimliliği için Entegre Çözüm" konulu projesini hayata geçirdi. Yeni yatırım hakkında detaylı bilgi veren Proje Yöneticisi Gülay Bozdağ, projeyle birlikte yeni bir ürün olan "Dimon"un, bir ar-ge ürünü olduğunu, fikir aşamasından sonra 12 aylık sürede geliştirilerek vücut bulduğunu ve projenin çıktısı olan ürün ailesinin "ICCI 2014 Uluslararası Enerji Fuarı"nda pazara sunulduğunu kaydetti.
 
Dimon hakkında detaylı bilgi veren Proje Yöneticisi Elektronik Yüksek Mühendisi Gülay Bozdağ, "Dimon çatısı altında DIMON® EDC (Energy Data Collector) ve DIMON® EEMS (Effective Energy Management Software) birimlerinden oluşmaktadır. Etkin enerji yönetimi için gerekli tüm yazılım modülleri ve akıllı mekanizmaları içeren yazılım sistemimiz işletme bünyesindeki enerji tüketimlerinin izlenmesi ve iyileştirilmesini sağlamakla birlikte üretim verileriyle entegre, esnek donanım ve yazılım mimarisine sahiptir" diye konuştu. 
 
Dimon'un ileride gerçekleşecek farklı uygulamalara da adapte edilebilir olduğu bilgisini veren Bozdağ, projenin optimum maliyet, kurulum kolaylığı ve etkin enerji yönetimi kriterler esas alınarak geliştirildiğinin altını çizdi. Gülay Bozdağ, "Dimon ile enerji tüketim verileri anlık, saatlik, günlük, haftalık ve aylık bazda izlenebilmektedir. Bununla birlikte birim üretim bazında enerji tüketim verileri ve genel tüketimler gözlemlenebiliyor ve cihaz, hat, alt bölge ve alt sistem bazında da detaylı izlemeler yapılabiliyor" dedi. 
 
İzlenen tüm tüketim verilerinin tablo veya grafik şeklinde raporlanabildiğini ve tesis bazında enerji maliyet raporları oluşturulabildiğine dikkat çeken Bozdağ, "Dimon projesinde geriye dönük veriler analiz edilerek tüketim örüntüleri ve tüketim örüntülerinden sapma durumları belirlenebiliyor ve raporlar oluşturulabiliyor. Bunun dışında geriye dönük veriler de analiz edilirken ileriye dönük tahminler ve hedef tüketim örüntüleri de oluşturulabiliyor" şeklinde konuştu. 
 
Başarıyla tamamlanan projeleri sonrasında Dimon ürünlerinin geniş anlamda kullanıcılarla buluşmasına yönelik çalışmaların firmalarınca aralıksız sürdürüleceğini belirten Gülay Bozdağ, ar-ge çalışmalarına devam edeceklerini sözlerine son verdi.
 
DİMON PROJE EKİBİ
Yazılım Analisti Bayram Çağdaş Kara(Bilgisayar Mühendisi), Yazılım Tasarımcısı Bedriye Kirez(Bilgisayar Mühendisi), Bilgisayar Programcısı Birkan Aydın, Donanım Tasarımcısı Savaş Bağkur (Elektronik Yüksek Mühendisi), Elektronik Teknisyeni Mehmet Özüölmez, Mekanik Tasarımcı Tolga Bozdağ(Makina Mühendisi), Pazarlama-Tanıtım Onur Arık (Elektronik Mühendisi)