19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Sakız’daki Antik Çağ Festivali’ne davet

Yunanistan’ın Sakız Adası Belediyesi Turizm Geliştirme Komitesi Başkanı Moundros Konstantinos, 16- 18 Mart 2013 tarihleri arasında düzenlenecek Apokreis Festivali’nde turistlerin antik Yunan çağı ve bir çok etkinliği izleme imkanına sahip olacaklarını bildirdi.

İZMİR/STAR23 Şubat 2013 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Sakız’daki Antik Çağ Festivali’ne davet
Moundros Konstantinos, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) İzmir Şubesi’nde düzenlenen toplantıda yaptığı açıklamada,’’ İzmir'i ve Çeşme'yi çok sık ziyaret ediyoruz. Her gelişimizde bizleri çok sıcak karşılıyorsunuz. Bunun için çok teşekkür ederim. Sakız Adası İzmir'den 1 saatten daha da kısa sürede ulaşılabilen bir noktada. Sakız Adası'nın bütün Türkiye'de tanınmasını çok istiyorum. Sakız Adası, ilkbahar ve yaz aylarında gezilmesi çok güzel bir yerdir. Her fırsatta da geleneklerimizi göreneklerimizi sizlerle paylaşmaya çalışıyoruz. Müzik ve eğlence dönemi var’’dedi.
Sakız Adası Belediyesi Turizm ve Halkla İlişkiler Müdürü Rena Damigou da Paskalya dönemi öncesi gerçekleştirilen festival etkinliklerinde geleneksel adetleri yaşatacaklarına ifade ederek”Bu adetler Roma dönemine, hatta daha eskiye, Yunan Dünyasının Dionisios kutlamalarına kadar gider. Bahsi geçen Antik dönemde insanlar tanrı Dionisos şerefine, kılık değiştirir, dans eder, şarkılar söylerlerdi. Kılık değiştirmiş maskeli insanlar grup halinde eğlenirler, çeşitli oyunlar yaparlardı. Adetler yer yer değişir ancak şarap, şaka ve eğlence her adetin temel şartı olurdu” diye konuştu.
Festival etkinliklerinin Pazar ve Pazartesi gerçekleştirileceğini de sözlerine ekleyen Damigou,şunları söyledi:
” Sakız Adası’nın Timiana köyünde festival döneminde, bu yıl 17 Mart 2013 tarihinde, Mostra adeti yaşatılacak. Bu adetin kökleri Ortaçağa uzanıyor. Bu kutlamalar Cuma akşamından başlar ve köyün gençleri eski elbiseler giyerler, yüzlerini maskelerle gizlerler ve yaptıklarıkomik hareketlerle etrafa keyif saçarlar, insanları güldürürler, neşelendirirler. Pazar günü ise, köyün merkez meydanında saat 11:00 de Talimi adında bir dans gösterisi yaparlar. Talimi dansı Sakız halkının korsanlara karşı mücadelelerini tasvir eder. Bir sonraki dansın adı Detos’tur yani Bağlı; tumbia ve payavla müzik aletleriyle çalınan müzik eşliğinde dans edilir. Dansçılar omuzlarından birbiriyle bağlanır, bir çember halinde dans ederler. Saat 12.00 oldu mu, gençler satirik temalarla gösteriler ve müzik eşliğinde eğlencelerle günü kapatırlar.”

-AĞA ADETİ-

Kadı Ağa’nın adeti her yıl Mesta, Olimbi, Pitios, Elata ve Liti’de kutlandığını da dile getiren Rena Damigou, sözlerini şöyle tamamladı:

“Kadı Ağa geleneği 1830’lardan beri her yıl 18 Martta suçluları ve suçsuzları gülerek yargılama geleneğidir. Köylerden geçmekte olan kişiler yargılanacak ve suçlarına uygun bir şekilde para cezası ödeyecekler (bu cezalar köyün Kültür Cemiyetine yatırılacak) akabinde de danslar edilecektir.

-KARDAMİLA’DA DÜĞÜN VE FESTİVAL ADETLERİ-

Sakız Adası’nın Kuzey bölgesinde bulunan 17 Mart 2013 gününün öğle saatlerinde Kardamila’da müzik aletleri ve maskeliler eşliğinde geleneksel düğün canlandırılacak, hemen sonra da eğlence başlayacaktır.

-AGİOS GEORGİOS SİKUSİS KÖYÜNDE CENAZE TEMSİLİ-

Son yıllarda Agios Georgios Sikusis Köyü, köklerinin Antik Yunan Dünyasında tanrı Dionisos şerefine yapılan törenlerde bulunduğu Cenaze Temsili ile festival kutlamalarına katılmakta ve ilgi çekmektedir. Köy sakinleri vefat edeni son yerleşimine doğru uğurlarlarken, etraftaki insanlara mezelerle bol şarap ikram ederler, şakalar yaparlar.

VOLİOS KÖYÜNDE ‘ÇİFTE’ ADETİ-

Çifte adeti her yıl Volisos Kültür Cemiyeti tarafından, Volisos’ta kutlanır. Festival’in son Pazar günü olan 17 Mart tarihinde köyün gençleri köyün meydanında bir Volisos dansı olan DİPLOS yani Çifte’nin ritminde şarkı söyler, dans ederler. Köyün Meydanında eğlenceyle devam edilir, davetlilere yerel ürünler ikram edilir.

NEHORİ’DE FESTİVAL-

17 Mart 2013 Pazar günü Nehori’de APOKRİES eğlenceleri geleneksel düğün, dans ve müzik gösterileriyle yaşanacaktır.

PYRGİ’DE FESTİVAL-

17 ve 18 Mart 2013 günleri Pyrgi’de Karkaluses Dansı izlenebilir. Timiana, Nehori, Agios Georgios Sikusi, Mesta, Pyrgi, Olimbi, Elata, Liti, Kardamilave Volisos köyleri üç gün boyunca festival ile renklenecek.'

TÜRSAB İzmir İzmir Bölgesel Yürütme Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Hepşen, son yıllarda Türkiye ile Yunanistan arasındaki iyi ilişkilerin geliştiğini belirterek, turizmle iki kültür arasında dostluk köprüsü oluştuğunu ifade etti. Hepşen, “Sakız Adası ile Ege Bölgesi’nde turizmciler çok işbirliklerine imza atıyor. Özellikle İzmir ve Çeşme bu noktada ciddi adımlar attı. Bu festival aracılığıyla iki ülke arasındaki dostlukların daha da artacağına inanıyoruz” dedi.