24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

Seferihisar hizmet binası kendi elektriğini kendi üretecek

Seferihisar Belediyesi tarafından hazırlanan, Turizm Altyapı Hizmet Birliği ortaklığıyla İZKA'ya sunulan 'Seferihisar Belediyesi Kapalı Pazaryerinde Pilot Fotovoltaik Güç Santrali Kurulumu Projesi' kabul edildi.

İZMİR/STAR23 Mayıs 2013 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Seferihisar hizmet binası kendi elektriğini kendi üretecek
Seferihisar Belediyesi hizmet binasında elektriğini kendi üretecek ve kullanacak. Belediye binasının aydınlatılması, ısıtılması ve soğutulması güneş enerjisiyle sağlanmış olacak.

İzmir Kalkınma Ajansı'nın (İZKA) Aralık ayında teklif çağrısına çıkmış olduğu Yenilenebilir Enerji ve Çevre Teknolojileri Mali Destek Programı'nın değerlendirme sonuçları açıklandı. "Seferihisar Belediyesi Kapalı Pazar Yerinde Pilot Fotovoltaik Güç Santrali Kurulumu Projesi" İZKA tarafından yapılan değerlendirmeler sonucu başarılı bulundu. Proje başvurusunda toplam bütçenin yüzde 73,07'si olan 880.977,73TL destek kazanıldı.

Üyesi oldukları uluslararası Cittaslow (Sakin Şehir) kriterlerinin en önemli kriterlerinden biri olan yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanımına sağlama konusunda çok önemli bir projenin onayı aldıklarını belirten Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, "Uzun zamandır planladığımız bir projeyi hayata geçiriyoruz. Artık dünyanın birçok yerinde yenilenebilir enerji kaynakları kullanılıyor. Biz de bu proje sayesinde yenilenebilir enerji kaynakları ile lisanssız elektrik üretimine yönelik 200 kw lık yatırımın yapılması ve böylelikle Seferihisar Belediyesi Hizmet Binası'nın tüm elektrik ihtiyacını kurulacak sistemden temin edeceğiz. Seferihisar'da yenilenebilir enerji kaynakları kullanılarak Sakin Şehir kriterlerine uygun yatırımlar kriterini sağlamayı, yenilenebilir enerjinin kullanımı için yerel halka örnek olarak, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını teşvik etmeyi hedefliyoruz" diye konuştu.

Başkan Soyer, "Ayrıca Seferihisar Belediyesi'nin Convenant of Mayors (Başkanlar Sözleşmesi) kapsamında imzalanmış sözleşme ile 2020'ye kadar karbon salımını yüzde 20 azaltacağı taahhüdünü yerine getirmek anlamında da bizim için çok önemli. Kapalı Pazaryeri çatısında fotovoltaik modüller ile 200kW gücünde lisanssız elektrik enerji üretim tesisinin kurulması, yıllık yaklaşık 344.745 kWh enerji üretiminin sağlanması hedefliyoruz. Böylelikle elektrik enerjisi kullanımından kaynaklı karbon salımını yıllık yaklaşık 187 Bin kg engellemiş olacağız. Seferihisar'ın Cittaslow kimliğinin vurgulanması, sürdürülebilirliğin esas olduğu ekoturizm destinasyonu olarak tanınırlığının sağlanması, ilçe genelinde enerji tasarrufu ve yenilenebilir enerji kaynak kullanım oranının yükselmesi ve ulusal ve uluslararası platformlarda Seferihisar'ın çevreye duyarlı çalışmaları ile marka değerinin yükselmesini hedefliyoruz" dedi.