19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Selçuk Belediyesi Avrupa Belediyeler Birliği Yolunda İlerliyor

Selçuk Belediyesi ile Polonya Türkiye Belediyeler Birliği Konseyi arasında işbirliği ön protokolü ile iki ülke Belediyeleri arasında ilişkilerin geliştirilmesi sağlanması açısından kardeşlik protokolü imzalandı.

İZMİR/STAR20 Ekim 2014 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Selçuk Belediyesi Avrupa Belediyeler Birliği Yolunda İlerliyor
Selçuk Belediyesinin Selçuk Belediyesi Avrupa Belediyeler Birliğine üye olmasına öncülük eden ATİK Başkanı Aziz Şahin, Türkiye- Polonya arasındaki ilişkilerin 600 yılını geride bıraktıklarını, bugün Selçuk Belediyesi ile yapılan protokol ile 100 yıl sonra tekrar Türkiye Polonya İlişkilerinde bir protokol imzalanabileceği mesajını verdi.  
 
Geçtiğimiz günlerde Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesinin düzenlediği “100. Yılında Birinci Dünya Savaşı” başlıklı 2. Uluslararası Tarih Sempozyumunda Selçuk Belediye Başkanı Dr. Dahi Zeynel Bakıcı ile bir araya gelen ve Selçuk Belediyesinin ABB'ye üye olması konusunda Polonya ile işbirliği ön protokol imzalanması için 75 kişilik Polonya ekibiyle birlikte Selçuk'a gelen Avrupa Türk İşadamları Konseyi Başkanı (ATİK) Başkanı Aziz Şahin,  İki Belediye arasındaki bu işbirliği protokolüne öncülük etti. Selçuk Belediyesi Meclis Toplantı Salonunda düzenlenen protokol imza törenine Selçuk Kaymakamı Ayhan Boyacı, Selçuk Belediye Başkanı Dr. Dahi Zeynel Bakıcı, Ak parti İzmir Milletvekili ve Dışişleri Komisyonu Üyesi Rıfat Sait, Türkiye Polonya Belediyeler Birliği (TPBB) Eş Başkanı Prof. Dr. Danuta Chmelowska, DEÜ Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Daş, TPBB İcra Kurulu Başkanı Prof. Dr. Adam Koseski, Selçuk Ticaret Odası Başkanı Koray Yolcu adına Yönetim Kurulu üyesi Alpaslan Coşkun, Selçuk Kent Konseyi Başkanı İrfan Yıldız, Selçuk Esnaf ve Sanatkarlar odası başkanı Hayri Güller ile çok sayıda Polonya Varşova Üniversitesinden Akademisyenler katıldı.
 
İki kenti birleştiren tarihsel, ekonomik, sosyal ve kültürel dostluk bağlarını göz önünde bulundurarak ortak menfaatler doğrultusunda farklı işbirliği alanlarını teşvik edilerek, bu işbirliğini derinleştirmek, genişletmek ve canlandırmak için her iki belediyeyi buluşturan Avrupa Türk İşadamları Konseyi Başkanı (ATİK) Başkanı Aziz Şahin yaptığı konuşmada; “Öncelikle değerli belediye başkanımızla böyle bir işbirliği protokolü imzalamaktan çok mutlu olduğumu şahsım ve konseyim adına söylemek istiyorum. Polonya bizim için Avrupa ülkeleri içerisinde stratejik önemi çok büyük olan bir ülkedir. Avrupa ülkeleri içerisinde Lozan Antlaşması'ndan bir gün önce Türkiye Cumhuriyeti'nin bağımsızlığı kabul edilen ilk ülke Polonya'dır. İlk büyükelçimizi Varşova'ya gönderdik. Türkiye- Polonya arasındaki ilişkilerin 600 yılını geride bıraktık. Bugün Selçuk Belediyesi ile yapacağımız protokol ile tekrar 100 yıl sonra Türkiye Polonya İlişkilerinde bir protokol imzalayabileceğiz, eğer ömrümüz yeterse” dedi.
 
600 YILLIK DOSTLUK SELÇUK'A GELDİ
Bu zamana kadar 40 tane Polonya'da, 40 tane Türkiye'de olmak üzere 80 belediyeyi kardeş belediye yaptıklarını hatırlatan Şahin, Polonya'dan Almanya arası ve Polonya-Fransa arasında da kardeş şehir ilişkilerini yaptıklarını, 600 yıllık Türkiye-Polonya ilişkileri çerçevesinde Polonya-Türkiye Cumhurbaşkanlarının ve Başbakanların en üst düzey ilişkilerini geliştirdiklerini, birbirlerini ziyaret ettiklerini ve tam da yılsonuna yaklaşırken Selçuk belediyesi ile Polonya ile yapılan bu iş birliğinin önce Selçuk'a, sonra İzmir'e, Türkiye'ye ve Avrupa'ya hayırlı uğurlu olması temennisinde bulundu.
 
SELÇUK BELEDİYESİ ABB'NE ÜYE OLACAK
Polonya Türkiye Belediyeler Birliği ile Selçuk Belediyesi arasında bir iyi niyet işbirliği ön protokolü ile buna ilave olarak da yine Polonya'nın Varşova Eyaleti'ne bağlı Pultusk Belediyesi ile kardeş şehir olma ön protokolü yapılacağını belirten Selçuk Belediye Başkanı dr. Dahi Zeynel Bakıcı; “İki belediyenin kardeş belediye olması hem o belediyelerin bulunduğu illerin, ilçelerin ekonomik, sosyal mali anlamda gelişimine katkı koymasının yanı sıra hem de onun ötesinde çok önemli olarak gördüğümüz Türkiye- Polonya Belediyeler Birliği'nin mensubu olmaya yönelik önemli bir adım atıyoruz. Avrupa Belediyeler Birliğinin kurulması ile Selçuk Belediyesi bu birliğe üye olacaktır” diyerek, bu işbirliğine vesile olan Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzün başta olmak üzere, Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı, dekan yardımcısı ve Üniversitede görevli hocalarını kutladığını, bu işbirliğinin hayırlara vesile olmasını diledi.
  
Kardeş kent ilişkilerinden dostluk, kardeşlik, ekonomik ve sosyal dayanışma doğacağını, Katolik dünyasının dini lideri olan Papa'nın iki tanesi Polonya kökenli olduğunu, Meryem Ana'yı ziyaret ettiğini bunun da oldukça önemli olduğuna vurgu yapan Selçuk kaymakamı Ayhan Boyacı, ayrıca Meryem Ana da yaşayan bazı din görevlilerinin de Polonyalı olduğunu, Polonya ile çok eski yıllara dayanan ikili ilişkilerin devam ettiğini, bu ilişkileri bugün atılan imzalar ile de daha iyi bir şekilde devam ettirileceğine inandığını kaydetti.
 
Türkiye'de olmaktan ve böyle bir protokole imza atmaktan dolayı çok mutlu olduğunu belirten Polonya Türkiye Belediyeler Birliği İcra Kurulu Başkanı Prof. Dr. Adam; “Pultusk 25 bin nüfuslu ama tarihi 11. yüzyıla kadar uzanan bir şehir. Bu protokolün her iki ülke için verimli olacağını umuyorum” dedi. 
 
Törene sonradan katılarak bu işbirliğinin hayırlı olması dileklerinde bulunan Ak parti İzmir Milletvekili Rıfat Sait, başta Polonya olmak üzere Avrupa'dan çok sayıda belediyenin birliğe girmek için protokol imzaladığını, konuyla ilgili önümüzdeki günlerde Ankara'da bir toplantı yapacaklarını kaydetti.