23 Nisan 2024 Salı / 15 Sevval 1445

''Soma Termik Santrali Özelleştirilmesin''

CHP Manisa Milletvekili Hasan Ören; Soma termik santralinin özelleştirilmesinin durdurulması konusunda Manisa Milletvekilleri olarak mutabakata vardıklarını açıkladı.

İZMİR/ STAR24 Ekim 2014 Cuma 07:00 - Güncelleme:
''Soma  Termik Santrali Özelleştirilmesin''
SEAŞ'ın özelleştirme kapsamından çıkarılması için bir araya gelen ticaret odası, esnaf odaları, işçi sendikaları, nakliyeciler ve taşıma kooperatifleri, şoförler odası ve hemşeri dernekleri temsilcilerinden oluşan 25 kişilik heyet Soma belediye başkanı Hasan Ergene ile birlikte Mecliste Manisa Milletvekillerine bilgi verdiler. 
 
3 AKP ( Recai Berber, Hüseyin Tanrıverdi, Selçuk Özdağ), 3 CHP (Hasan Ören, Sakine Öz, Özgür Özel) ve 2 MHP (Sümer Oral, Erkan Akçay) Milletvekili olmak üzere 8 Manisa Milletvekilinin katıldığı toplantıda söz alan Soma'lı temsilciler; 301 işçimizin hayatını kaybettiği faciadan Soma'nın büyük zarar gördüğünü, göç alan ilçenin artık göç verdiğini ifade ettiler.  
 
Sendika ve oda başkanları; yaklaşık 1500 kişinin çalıştığı termik santralin özelleştirilmesi halinde, kamyoncular, minibüsçüler başta olmak üzere Soma esnafı ve sanayicisi büyük kayba uğrayacaktır.  Yapılan özelleştirmeler işsizlik, yoksulluk, taşeronlaşma ve sendikasızlaşma getirmektedir. 
 
Soma'nın tüm kesimlerini temsil eden sivil toplum kuruluşları olarak, facianın yaraları sarılmadan böyle bir özelleştirmenin yapılması ilçemiz için ikinci bir darbe olmuştur diyen temsilciler Manisa'nın 10 Milletvekilinin Somaya sahip çıkmasını ve SEAŞ'ın özelleştirme kapsamından çıkarılmasını veya ertelenmesini talep ettiler. 
 
AKP Manisa Milletvekilleri; SEAŞ'ın özelleştirilmesinin ertelenmesi için girişimde bulunduklarını, Başbakan ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanıyla konuyu görüştüklerini söyleyerek, girişimlerinden sonuç alabilmeleri için kendilerine süre verilmesini istediler. 
 
Belediye Başkanı ile birlikte Soma halkının temsil eden sendika, oda, kooperatif ve dernek başkanları ortak bir metin hazırlayarak Cumhurbaşkanına, Başbakan'a ve ilgili bakanlara gönderilmesini istediler.  Muhalefet Milletvekilleri ise özelleştirmenin yanlış olduğunu Soma için büyük önem arz eden termik santralin satışının mutlaka önlenmesi gerektiğini belirterek yapılacak her türlü çalışmaya destek vereceklerini açıkladılar. 
 
Toplantıda söz alan CHP Manisa Milletvekili Hasan Ören, Özelleştirmenin Soma'ya büyük zarar vereceğini, zaten zor durumda olan esnafın, sanayicinin ve işçinin daha kötü duruma düşeceğini belirterek özelleştirmenin durdurulması için CHP olarak her türü desteği vereceklerini belirtti. Ören, "Buradaki Milletvekilleri özelleştirme kararının iptal edilmesi veya ertelenmesi için fikir birliği oluşmuştur. Talebimizi yazılı hale getirerek Manisa'nın 10 Milletvekili imzalayalım. Böylece iktidar partisi Milletvekillerinin yapacağı çalışmalara destek vermiş oluruz" dedi.