25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Süt Analiz Laboratuvarı Yılda 300 Bin Analiz Gerçekleştiriyor

İzmir İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği (İDSYB) bünyesindeki Süt Analiz Laboratuvarı sayesinde 2013 yılında yüzde 53'lük verim artışı sağlandı.

İZMİR/STAR26 Temmuz 2014 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Süt Analiz Laboratuvarı Yılda 300 Bin Analiz Gerçekleştiriyor
İzmir İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği (İDSYB) ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın işbierliğiyle kurulan süt analiz laboratuvarı, İzmir'de süt verimliliği ve kalitesini artırmak için çalışıyor. İDSYB'nin gerçekleştirdiği ıslah çalışmaları kapsamında sütün miktarı ve bileşenlerini değerlendirmeye olanak sunan süt analiz laboratuvarı, elde ettiği bilgiler ışığında süt üreticilerine yol gösteriyor ve koruyucu önlemler sunuyor. 
 
İDSYB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Gülkaynak, Türkiye'de pilot bölge olarak 2011 yılında İzmir'de hizmet vermeye başlayan süt analiz laboratuvarının yılda 300 bin analiz gerçekleştirdiğini söyledi. Sütte belli bir kalite standardını yakalayan üretcilerin, Bakanlık'ın uyguladığı prim sistemiyle hayvan başına 50 TL'lik ödeme aldığını da kaydeden Gülkaynak, “Laboratuvarda yağ, protein, somatik hücre, laktoz, protein ve üre analizleri yapılıyor. Elde ettiğimiz verileri, Merkez Birliği ve Bakanlık'a anında iletiyoruz. Süt numunelerini üreticiler alıyor. İDSYB saha personeli ise barkodlu özel kaplarda saklanan bu numuneleri soğuk zincirle analiz laboratuvarına iletiyor. 2 analiz arası 30 günden az ve 90 günden fazla olmamak kaydıyla süt numuneleri toplanıyor. 2013 yılında çalışmalarımız sonucu yüzde 53'lük bir verim artışı gözlemledik. Bu yıl toplam 18 bin hayvandan toplanacak numunelerle yıl sonuna kadar  yüzde 80'lik bir verim ve kalite artışı bekliyoruz” diye konuştu. 
 
Elde edilen sonuçları koruyucu hekimlik anlayışıyla üreticiler, tarım danışmanları, saha personeliyle de paylaştıklarını belirten İDSYB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Gülkaynak, üreticiye yönelik bilgilendirme panelleri düzenlediklerini de dile getirdi. 
 
Gülkaynak, İDSYB olarak üreticiye ışık tutarak, üreticilerin Avrupa Birliği normlarına uygun, piyasada rekabet edebilir üretim yapabilmelerinin önünü açmayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.