19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Tedarikte Avantaj Bürokraside Azalma

İzmir Organize Sanayi Bölgeleri ve Serbest Bölgeler Platformu sanayicilere kolaylık sağlıyor.

İZMİR/STAR12 Eylül 2013 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Tedarikte Avantaj Bürokraside Azalma
Ege Bölgesi Sanayi Odası öncülüğünde kurulan İzmir Organize Sanayi Bölgeleri ve Serbest Bölgeler Platformu, sanayicilerin özellikle enerji, nakliye ve belgelendirme maliyetlerini azaltmaya yönelik önemli adımlar attı. OSB'lerdeki sanayicilerin kullandığı doğalgaz için toplu pazarlıkla alım gündeme geldi. Avrupa'ya ihracatta BALO'nun tercih edilmesiyle nakliye maliyetlerinde avantaj sağlanabileceği belirtilirken, TSE'nin test, akreditasyon, eğitim ve belgelendirme ücretlerinde de yüzde 20 ile 40 arasında değişen oranlarda indirim sağlayacak protokole start verildi. OSB'lerin bürokratik işlemler için sanayicilerden istediği belgelerde de standart sağlandı.

İzmir Organize Sanayi Bölgeleri ve Serbest Bölgeler Platformu, EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar başkanlığında Aliağa OSB ev sahipliğinde toplandı. Sanayicilerin rekabet avantajı elde etmelerinde üretim girdilerini oluşturan kalemlerde de maliyetleri düşürücü çalışmalar yapmalarının önemini vurgulayan EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Yorgancılar, "Bu nedenle, ortak kullanıma konu olan alanlarda toplu alımlarla üretim üzerindeki yükleri düşürebiliriz" dedi. Yorgancılar, üretim girdilerinin başında enerjinin önemli rol oynadığına dikkat çekerken, "2012 yılında 740 milyon metreküp doğalgaz kullanan İzmir'deki faal organize sanayi bölgeleri ve serbest bölgelerimiz, 2013 yılına ilişkin olarak 850 milyon metreküplük projeksiyon yaptı. Her organize sanayi bölgesi doğalgaz ihtiyacını tek tek tedarik etmek yerine birlikte hareket ettiğimizde uygun şartlarda doğalgaz temin ettiğimiz gibi enerji maliyetlerimizi bir miktar aşağı çekebiliriz" diye konuştu.

Sanayicilerin doğalgaz alım görüşmelerini yapmak üzere oluşturulan komitenin başkanlığına da Aliağa OSB Yönetim Kurulu Başkanı Atıl Akkan getirildi.

Sanayicilerin organize sanayi bölgelerinde fabrika inşaatlarını yaptıktan sonra yapı kullanma belgesi için farklı evraklar istemesi de İzmir Organize Sanayi Bölgeleri ve Serbest Bölgeler Platformu'nun önemli gündem maddelerinden birini oluşturdu. İzmir'in ekonomide hak ettiği konuma ulaşabilmesi ve organize sanayi bölgelerindeki boş arsaların değerlendirilmesi amacıyla kente yatırımcı çekmek için çaba gösterdiğini vurgulayan Ender Yorgancılar, "Yatırımcıyı bir de bürokrasiyle uğraştırmayalım. Uygulamada birlik sağlanacak, her organize sanayi bölgesi kanunda yeralan aynı evrakları isteyecek" dedi.

NAKLİYE VE BELGELENDİRMEDE DE AVANTAJ
Avrupa'ya ilk trenini Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun katıldığı törenle geçtiğimiz Cumartesi günü uğurlayan Büyük Anadolu Lojistik Organizasyonu'nun (BALO), demiryolu taşımacılığı ile nakliye avantajı sağladığı da ifade edildi. BALO İş Geliştirme Müdürü Özgül İyidoğan Güzelcik'in kuruluşun faaliyetleri ve hedeflerini içeren sunumundan sonra sanayicilerin sistemi kullanmasını öneren EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Yorgancılar, "Demiryolu taşımacılığında kullanılan 45'lik konteynerde deniz taşımacılığındaki 40'lık konteynerlere oranla yüzde 33 yükleme avantajı var. Konteyner fabrikanızın kapısından alınıp gümrükleme işlemi yapılarak taahhüt edilen zamanda müşterinize teslim edilmiş olacak. Karayolu ve denizyolu taşımacılığındaki bazı riskler demiryolu ile bertaraf ediliyor. Ayrıca demiryolu taşımacılığında kullanılacak araçların üretimiyle ilgili yatırımlar da ekonominin canlanması üzerinde olumlu etki yapacak" dedi.

Sanayicilerin Türk Standartları Enstitüsü'nden aldığı gözetim ve muayene, test, akreditasyon, eğitim ve belgelendirme hizmetlerinde de yüzde 20 ile yüzde 40 arasında değişen oranlarda indirim sağlanmasına yönelik protokole de TSE Başkanı ile İzmir'deki organize sanayi bölgeleri yönetimlerinin Eylül ayı sonunda imza atacağı öğrenildi.

Toplantıda ayrıca, organize sanayi bölgelerinde atık toplama ve geri dönüşüm faaliyetlerinin yapılabileceği alanlar ile OSB'lerde faaliyet gösteren sanayicilerden ayrıca Çevre Temizlik Vergisi ile Evsel Katı Atık Toplama Bedeli alınması konularıyla ilgili olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı nezdinde görüşmeler yapılması kararlaştırıldı.

KİMLER KATILDI?
EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar
İAOSB Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Uğurtaş
ALOSBİ Yönetim Kurulu Başkanı Atıl Akkan
KOSBİ Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Porsuk
Pancar OSB Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Şairoğlu
Torbalı OSB Yönetim Kurulu Başkanı Muhsin Dönmez
Torbalı OSB Müteşebbis Heyet Başkanı Hakkı Attaroğlu
Tire OSB Yönetim Kurulu Başkanı Kosat Gürler
Bergama OSB Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Vatansever
Buca Ege Giyim OSB Yönetim Kurulu Başkanı Timur Yaykıran
Kınık OSB Yönetim Kurulu Başkan Vekili Enver Olgunsoy
Ödemiş OSB Müteşebbis Heyet Başkanı İbrahim Deniz Gündüz
Bağyurdu OSB Müteşebbis Heyet Başkan Vekili Aydın Telseren
İzmir Serbest Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sevimli
ESBAŞ Genel Müdürü Mehmet Pulak
EBSO Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Ürün
ALOSBİ Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Adnan Saka
ALOSBİ Müteşebbis Heyet Üyeleri Atilla Üner, Halim Koç, Vecdi Koru, Zekai Fidan