16 Nisan 2024 Salı / 8 Sevval 1445

THY, Zambiya'ya Uçacak, İhracat Kanatlanacak

Afrika kıtasının güneyinde yer alan 15 milyon nüfuslu Zambiya, Türkiye ile ticari ilişkilerini geliştirmek istiyor.

İZMİR/STAR30 Eylül 2014 Salı 07:00 - Güncelleme:
THY, Zambiya'ya Uçacak, İhracat Kanatlanacak
Zambiya'nın Türkiye Büyükelçisi Miriam Mulenga, 2015 yılının ilk yarısında Türk Hava Yolları'nın İstanbul'dan direkt Zambiya'nın Başkenti Lusaka'ya uçuşlarının başlamasının planlandığını, iki ülke arasında direkt uçuşların başlamasıyla birlikte Türkiye-Zambiya ticari ilişkilerinin sıçrama yapmasını beklediklerini söyledi. 
 
Zambiya'nın Ankara Büyükelçisi Miriam Mulenga, Zambiya ile Türkiye arasındaki ticari ilişkileri geliştirmek için Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk'ü ziyaret etti. Türkiye ile Zambiya arasındaki dış ticaretin çok düşük seviyede olduğunu, iki ülke arasındaki dış ticaret hacmini geliştirebilecek potansiyele sahip olduklarını, bu potansiyelin THY'nin direkt uçuşlarıyla hızla realize edilebileceğini vurguladı. Zambiya'da pamuk üretiminin yıllık 50-55 bin ton arasında olduğunu anlatan Mulenga, "Zambiya'da üretilen pamuğu işleyecek bir tesis yok. Türk tekstil sektörü, Zambiya'da bu alanda yatırım yapabilir. Zambiya'nın pamuğu tekstil ve konfeksiyon ürünlerine dönüşmüş olur" şeklinde konuştu.
 
Zambiya'nın yer altı zenginliklerinin fazla olduğunu ancak bu madenleri çıkaracak makine, ekipman ve kalifiye işgücü eksiği olduğunu ifade eden Mulenga, Türk iş dünyası ile Zambiya madenlerinin ekonomiye kazandırılması için işbirliği çağrısında bulundu. Mulenga, "Tekstil ve madencilik sektörleri dışında deri sektörü ve inşaat sektörlerinde işbirliği yapabiliriz. Mango ve avokadomuz çok kaliteli. Mango ve avokado gibi tropik ürünleri Zambiya'dan alabilirsiniz" diyerek sözlerine son verdi.
 
TİCARET HEYETİ ORGANİZE EDELİM
Zambiya ile Türkiye arasındaki dış ticaretin gelişmesinin iki ülkenin de menfaatine olacağını, iki ülke arasındaki ticari ilişkileri geliştirmek için her türlü fırsatın değerlendirilmesi taraftarı olduğunu kaydeden Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, "Türk Hava Yolları'nın direkt uçuş başlattığı ülkelere Türkiye İhracatçılar Meclisi Koordinatörlüğü'nde Ticaret Heyeti Organizasyonları düzenleniyor. 2015 yılında Zambiya'ya uçuşlar başladıktan sonra TİM tarafından Ticaret Heyeti Organizasyonu organize edilmesi için TİM'e teklif götüreceğim. Hem tekstil sektöründe, hem madencilik, hem de inşaat sektöründe ortak projeler geliştirebileceğimizi düşünüyorum" diye konuştu. 
 
Zambiya Büyükelçisi Miriam Mulenga'nın, Ege İhracatçı Birlikleri ziyaretine, Güney Afrika Fahri Konsolosu Tamer Taşkın'da eşlik etti.