24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

Tlos Antik Kenti'nde 45 Derecede Kazı Çalışması

Muğla'nın Fethiye İlçesi'nde Likya Dönemi'nin en önemli yerleşim yerlerinden biri olan Tlos Antik Kenti'nde toprak altındaki binlerce yıllık tarihi mirasın gün yüzüne çıkarılması için 45 derece sıcaklık altında erkeklerle birlikte 6 bayan görevli de çalışıyor.

ERDOĞAN CANKUŞ12 Temmuz 2013 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Tlos Antik Kenti'nde 45 Derecede Kazı Çalışması
Fethiye'nin 40 kilometre doğusunda yer alan Yaka Köyü sınırları içindeki Tlos Antik Kenti'nde Kültür ve Turizm Bakanlığı izniyle 2005 yılında başlayan kazılar bu yıl da planlı ve programlı şekilde devam ediyor. 2009 yılında UNESCO'nun Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına Dair Sözleşmesi kapsamında 'Dünya Mirası Geçici Listesi'ne alınan kentte kazılar, Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Taner Korkut başkanlığında yürütülüyor. Kentin zengin kültürel ve doğal mirasının gün yüzüne çıkarılması için tiyatro, akropol, büyük hamam, bazilika, stadyum ve Kronos Tapınağı'nda kazılara öncelik verilirken, kazı çalışmalarında 33 işçi ve 15 öğrenci de görev yapıyor.

Akdeniz Üniversitesi ve diğer üniversitelerin arkeoloji bölümünden, Gülçin Karakaş, Şilan Barkın, Pelin Şeker, Buse Çalışan, Nurgül Cankanat ve Tijen Yücel'in de 45 derece sıcaklık altında erkeklerle birlikte görev yapmaları köy sakinleri ve turistler tarafından da ilgiyle izleniyor. Prof. Dr. Taner Korkut başkanlığında çalışan görevlilerden bir grup stadyum içinde birkaç yıl öncesine kadar köylüler tarafından tarım arazi olarak kullanılan düzlüğün açığa çıkarılması, diğer grup ise akropol bölümündeki atlı kabartmanın bulunduğu alanda kutsal kaya odalarının gün yüzüne çıkarılması için kazı yapıyor. Ekip, sabahın ilk ışıklarıyla uyanarak kazılara başlıyor. Kazı alanından çıkarılan boş toprak öğrenciler tarafından çapalarla didik didik edilerek incelendikten sonra, işçiler tarafından el arabalarıyla taşınıyor. Öğrenciler topraktan çıkan şekilli taş, seramik parça ve sikkeleri etiketlendirerek incelenmek üzere depoya kaldırıyor.

05.30'DA ARAZİYE İNİYORLAR
Eylül ayı sonuna kadar devam edecek 2013 kazı çalışmasına katılan Gülçin Karakaş, Şilan Barkın, Pelin Şeker, Buse Çalışan, Nurgül Carkanat ve Tijen Yücel, "Sabah 05.30'dan itibaren araziye indiklerini söyleyerek bu sıcak havalarda çalışmak gerçekten çok zor. Fakat işimiz bu olduğu için 8 saat boyunca aralıksız güneş altında işçilerin kazdığı toprakların arasında yer alabilecek buluntuları çapa ile ayırıp kaybolmasını önlemeye çalışıyoruz. Saat 14.00'a kadar arazide çalıştıktan sonra bulduğumuz buluntuların yıkanıp temizlenerek hocamız gözetiminde etiketlenmesini sağlıyoruz. Aşırı güneşten korunmak için şapka ve açık renkli giysilerle önlem alıyoruz" dedi.

KAZILAR YARIM KALAN STADYUM ALANI VE TAPINAKTA DEVAM EDİYOR
Akdeniz Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Taner Korkut, bu yıl 17 Haziran'da başlayan Tlos Antik Kentteki kazı çalışmalarının geçen yıl yarım kalan stadyum alanı ve tapınakta devam ettiğini belirterek, "Çalışmalarımızın ağırlık noktası stadyum ve akropoldür. Bu yılki çalışmalar Eylül ayı sonuna kadar sürecek. 33 işçiyle birlikte 15 üniversite öğrencisi de bizimle beraber çalışmalara katılıyor. Ayrıca bu çalışmalarda arkeolojinin yanı sıra antropoloji, epigrafi, biyolog ve ziraat mühendisi de görev yapıyor" dedi.
HAVA SICAK FAKAT ÖNEMLİ KALINTILAR BULMAK SEVİNDİRİCİ
Prof. Dr. Taner Korkut, Tlos'taki çalışmaların sadece arkeoloji çalışması olmadığını bunun dışında pek çok alanda araştırmalar yapıldığına dikkat çekerek, "Biyolog, epigrafi ve ziraat mühendisi de bizimle beraber çalışıyor. Ramazan ayı olması ve havaların sıcak olmasına rağmen etkili bir çalışma yapıyoruz. Tüm Likya bölgesinden çok eski çağlara ışık tutacak önemli buluntular elde ediyoruz. Önemli buluntular bulunca sıcak havayı unutup seviniyoruz. Bu çalışmanın ana sponsoru Kültür ve Turizm Bakanlığımızdır. 2005 yılında başlayan bu kazıların ne zaman biteceği konusunda net bir şey söyleyemeyiz. Bugüne kadar pek çok heykel, sikke ve Likya dönemini anlatan eserler elde ettik. Bunları Fethiye Müze Müdürlüğünde sergilemeye aldık" diye konuştu.