27 Nisan 2024 Cumartesi / 18 Sevval 1445

Toprak, 'Elinde Mal Mülk Olanlar Bunu Ne Kadar İyi Kullanıyor'

Star Gazetesi Ege Bölge Temsilcisi Ahmet Kaplan’a gündeme ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulunan İzmir Valisi Mustafa Toprak, bazı kesimlerin kendisinin İzmir sevgisini mal-mülkle ölçmeye kalkıştığını belirterek, “kimse benim İzmir sevgimi test etmesin. Sevginin karşılığı mal mülk değildir” diye konuştu. Vali Toprak, Özel İdare taşınmazları başta olmak üzere Alsancak stadı, taraftarlar ve İzmir gündemi ile ilgili birçok konuda önemli açıklamalarda bulundu.

BETÜL CENGİZ1 Eylül 2014 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:



ELİNDE MAL MÜLK OLANLAR BUNU
NE KADAR İYİ KULLANIYOR


Star Gazetesi Ege Bölge Temsilcisi Ahmet Kaplan, İzmir Valisi Mustafa Toprak'ı ziyaret etti. Vali Mustafa Toprak ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirirken İzmir gündemine ilişkin önemli mesajlar verdi.
Kendisinin İzmir’i çok sevdiğini dile getiren Toprak, “Ancak son zamanlarda bu sevgimizi mal mülkle ölçmeye çalışıyorlar. Sevginin karşılığı mal-mülkle ölçülemez. Kimse İzmir sevgimizi test etmesin” diye konuştu.
İl Özel İdaresi'nin kapatılmasının ardından mal paylaşımı nedeniyle çıkan tartışmalara değinen Vali Toprak, “İzmir'e olan sevgimizi sorguluyorlar. Sevginin karşılığı sanki mal, mülkle ölçülüyor. Burada kalan mallar yine İzmirlinin lehine, menfaatine kullanılacak alanlardır ki hazinenin elinde, belediyenin elinde, diğer tüzel kişiliği olan yerlerin elinde olan malların kullanıldığı gibi. Önemli olan bunların İzmir'e iyi bir şekilde kullanılıp kullanılmadığı, elinde mal, mülk olanların malları iyi bir şekilde değerlendiriyor mu ona da bakmak lazım. İl Özel İdaresi'nin kapanması nedeniyle mal varlıklarının dönüştürülmesi gerekiyordu. Bir kısım mal varlıkları hazineye bırakıldı ama bu konuda vatandaşlara eksik bilgilendirme yapılıyor. Kapanan köylerin yüzde 99 mal varlığı ilçe belediyelere devredildi. Kapanan belde belediyelerinin mal varlığının yüzde 99'u yine ilçe belediyelerine verilmiştir. Çünkü o hizmet alanlarıyla iştigal edeceklerdir. İl Özel İdaresinin de bundan sonra görevinin devredildiği kurumların görevlerini yapma kapasitesi ve ihtiyaçlarına göre de il özel idaresinin malları dağıtılmıştır. Bu şehrin okul yapılması gereken yerlere, kültür ve turizm, gençlik ve spor, ibadet alanlarına ihtiyacı var. Bunlar ilgili noktalarda değerlendirilip düşünülmüştür. Onun dışındaki alanlarda da hazine, maliye tarafından istenildiğinde alabilecek kurumlara da tahsis, kiralama yapılacak şekilde hazinede kalmıştır. Malların tamamı yine İzmir'dedir. Belediye de hazine de yönetse o hizmetten faydalanacak insanlar buradadır, hizmet alanı da buradadır” şeklinde konuştu.

ALSANCAK STADINA AVM YAPILACAK
DİYE NİYET OKUMASI YAPILIYOR


Alsancak Stadı'nın can güvenliği nedeniyle kapatılması konusundaki tartışmalara da değinen Vali Toprak, Alsancak Stadı'nın yıkılarak yerine AVM yapılacağı iddialarını yalanladı. Vali Toprak, “Alsancak stadıyla ilgili bir takım şeyler var biliyorsunuz. Alsancak Stadı zorunluluk nedeniyle kapatıldı ama 'AVM yapılacak' söylemleri çıktı. 'AVM'yi kim yapacak' diyorsunuz, 'geçmişte öyle deniliyordu' diyorlar. Olduğu zaman bunu tartışalım. Niyet okumayalım. Niyet okumak yanlışlıklara sebebiyet verir. Ama ortada böyle bir şey olmadan 'AVM yapılacak' şeklindeki olmayan bir şey üzerinden niyet okumaya çalışılır ve olmuş gibi halkı yönlendirmeye çalışırlarsa, bunun iyi niyetle bağdaşır bir noktası yoktur. Dolayısıyla bir şeyin sevgisi, oraya verilen değer, yapılan hizmetle orantılıdır. Ben insanların geleceğine, hizmet alanlarına, yaşam alanlarına acaba ne katkı koyabiliyorum, bir eksikliğimiz var mı diye düşünürüm. Bunu söylerken tüm otoritelerin hizmet alanlarını ifade ediyorum. Biz bunları iyi yapabiliyorsak o zaman evet bu noktadaki bulunduğumuz yere olan borcumuzu da iyi bir şekilde ifade etmiş, sevgiyi de canlı ve somut olarak ortaya koymuş oluruz diye düşünüyorum” dedi.


ALSANCAK STADI YİNE SPOR'A HİZMET EDECEK

Alsancak Stadının geleceğiyle ilgili de konuşan Vali Toprak, “Gençlik ve Spor Bakanlığımızın bu konuyla ilgili açıklaması oldu: 'Alsancak Stadyumu yine spor alt yapısında değerlendirilecek ve tesisler ona göre şekillendirilecek.' Bu açıklama şu an herkesi bağlar. 'AVM yapılacak' söylemleri gibi bir durum yok. Şu anda böyle bir şeyin olması mümkün değildir. Alsancak stadyumunun geçmişte yaşanmışlar, güzellikler, sevinçler, birliktelikler ve nostaljik değeri açısından bir değeri var. Bu değerin yerinde yine aynı nitelikte bir alanın olması gerekiyor. Ama birilerinin dediği gibi artık burası güçlendirilerek kurtarılacak bir spor tesisi de değil. Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğümüz de idari bina olarak Alsancak Stadyumunun ünitelerinde kalıyor. Aynı can güvenliği onları da bağlıyor. Bu müdürlüğümüzü Örnekköy'de tenis kortlarının bulunduğu binaya 1 ay içinde taşıyoruz” diye konuştu.

“PORTATİF TRİBÜN KONUSU
BUGÜNÜN GÜNDEMİ DEĞİL”

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun Alsancak Stadı tartışmalarındaki 'portatif tribün' önerisine de değinen Vali Toprak, “İzmir Spor Vakfı Başkanı, kulüp başkanları benden randevu istediler. Burada bir toplantı yapıldı. Sayın Başkanı da davet etmişler, o da katıldı. Toplantıda Başkan Bey de, 'Stad için güven, emniyet noktasında bir performans yoktur deniliyorsa, birilerinin burada güven vardır diye bir şey söylemesi tartışılamaz' dedi. Başkan Bey de, orada Atatürk stadı için çok büyük bir stadyumda seyircinin maça iyi konsantre olamayacağı fikrinden hareketle o zaman portatif tribün yapılabilir ve bunun için arayışlara girmek lazım düşüncesini sundu. Ben de, bugün bu ilin sorununun portatif tribün değil, Alsancak Stadında can güvenliği olmaması nedeniyle gelen teknik rapora göre Türkiye Futbol Federasyonu'na maçların nerede oynanacağı, bunun arayışını ve kararını bir an önce alıp ona göre alt yapıyı oluşturmaktır esas mesele dedim.
Atatürk Stadyumu 28 Eylül'e hazır hale getirilecek. Atatürk Stadyumu'nun dışına bir fiziki engel yapılacak, kameralar kurulacak, fiziken görüntüleri olumsuz olan yerlerin onarımları gerçekleştirilecek ve 13 kontrol noktası oluşturulacak. Dışarıdan insanlar biletlerini göstererek içeri girdikten sonra elektronik biletlerini 13 tane turnikede okutacaklar. İçeride de kendi passolig kartlarını okutarak içeriye girebilecekler. Herkesin oturduğu yer belli olacak orada oluşan bir olumsuzluktan da o koltukta oturan kişi sorumlu olacak. Bir de orada zaten ödeneği konulan yapmaya çalışacağımız çatının düzenlenmesi konusu var ki o biraz büyük bir sorun. Her halükarda Eylül ayı sonundan itibaren Atatürk Stadyumu'nda PTT 1. Lig maçları oynanır hale gelmiş olacak” şeklinde konuştu.



SPORDA VANDALİZM VE HOLİGANİZMA
HOŞGÖRÜ GÖSTERİLMEYECEK

Ligler başlarken taraftarlara da mesajlar veren Vali Toprak, Yenmek de yenilmek de şereflidir. Takımlar arasında husumet olmamalıdır. Vandalizm ve holiganizme izin vermeyeceğiz diyerek şu görüşleri dile getirdi:
“Kulüp temsilcileri, ilgili otoriteler, güvenlik birimleri, federasyon temsilcisi, gençlik spor temsilcisinin de katıldığı Spor Güvenlik Kurulu'nu sık sık topluyoruz. Gerek futbol sahalarının güvenliği, açısından belli bir dizayna getirilmesi, gerekse futbol güzelliğinin hiçbir şekilde ahenkinin bozulmadan, insanlar arasında takımlar arasında husumet oluşmadan, holiganlığa, vandalizme gitmeden, ahlakilik, sporculuk, centilmenlik içerisinde geçmesi için hangi tedbirlerin alınması gerekiyorsa bunları değerlendiriyoruz. Buradan yine çağrıda bulunuyorum, bir futbol kulübünü desteklemek bir takıma taraftar olmak onurlu, şerefli bir duygu. Bu duyguyu yaşarken başka futbol kulüplerimizin temsilcilerine, taraftarlarına, yöneticilerine güzel duygularla, davranışlarda bulunmalıyız. Yoksa eğer ki futbol kulüpleri arasında taraftarlık yaparken husumet duyguları, vandalizm, şiddet görüntüleri ortaya çıkıyorsa o zaman o spor etkinliklerinin yapılmasına ihtiyaç yoktur. Onun için bu spor aktivitelerinin kardeşliği, birliği, beraberliği çağrıştırmasının dışına çıkarak bir ayrışma, çatışma unsuru olarak kardeşlik dışı bir savaş alanı gibi ortaya çıkaracak her türlü yaklaşımın da karşısındayız. Önemli olan men etmek, saha kapatmak maçı almamak değil. Önemli olan herkesin iştirak edeceği o güzel atmosferi yapabilmek. Gün güzel konuşmak, gün güzele sevk etmek, gün güzellikleri söylemek ve güzel lisanla söylemek günüdür. Mesela ayrı ayrı stadlar yapılıyor değişik noktalarda, bunlardan vazgeçebilmeliyiz. Her bir takım her bir ayrı stada her bir takımın taraftarının da katılımıyla maç izleyebilmelidir. O yüzden ayrıştırmamalıyız. Zihinlerimizdeki ayrıştırmayı önlediğimizde uygulamadaki ayrıştırmayı da önlemiş oluruz diye düşünüyoruz.”

OKUL MÜDÜRLERİ ATAMASINDA
ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR

Okulların açılması ile birlikte gündeme gelen Okul müdürleri atamalarına da değinen Vali Toprak, “Milli Eğitim Bakanlığımızın atama yönetmeliğinde okul müdürlerinin, müdür yardımcılarının atanmasına bir sistematik getirmesi noktasında almış olduğu kurallar var. Alanda onunla ilgili çalışmalar yapılıyor. İl Valisi olarak bana bu konuda şu anda önüme gelen herhangi bir sonuç yok. Arkadaşlara sorduğumda o yönetmelik hükümlerine göre incelemesi, araştırması, puanlaması, süzgeçlerden geçmesi gibi atamaya ilişkin sürecin bitmesinin 1 - 1,5 ay gibi bir zaman daha alabileceğini ifade ettiler. Konuyla ilgili tartışmalar değerlendirmeler var. Türkiye, bir hukuk devletidir. Bir yanlışlık varsa bu yanlışlıklara da bakılır. Kişiler puan verirken, acaba hissiyatlarını çalıştırdılar mı? Yanlış bir kanaat oluşturdular mı? Bunlar itiraza incelemeye açık bir nokta. Şu an bu noktada bana intikal eden somut bir şey olmadan bir şey söylemem yanlış olur. Ben de bunu dikkatle izliyorum. Umuyoruz ki herkesin memnun olacağı, başarılının kapasitesinin iyi olanın yönetici olacağı gerçek manada yansıtılmış bir sonuç olsun” dedi.