20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Tralleis'te 2 bin yılllık cadde canlandırılacak

Aydın Müze Müdürlüğü tarafından yürütülen Tralleis Antik Kenti kazı çalışmalarında 2150 yıllık olduğu tahmin edilen Roma döneminde kurulmuş bir caddenin kalıntıları ortaya çıkarıldı.

13 Eylül 2012 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Tralleis'te 2 bin yılllık cadde canlandırılacak
SEVDE KILINÇ

Aydın'da 2 yıl aradan sonra Aydın Müze Müdürlüğü gözetiminde bu yıl yeniden başlanılan Tralleis Antik Kenti Kazı Danışmanı Adnan Menderes Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aslı Saraçoğlu, kazılarda çıkarılan ve çoğu sağlam olan sütün ve başlıkların restore edilerek tarihi caddenin yeniden ayağa kaldırılacağını söyledi. Tralleis'te 2 yıl ara verilen kazılarının Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın gönderdiği 120 bin TL ödenekle 2012 yılında tekrar başlatıldığını vurgulayan Saraçoğlu, geçen temmuz ayında başladıkları kazı çalışmalarında iyi bir mesafe aldıklarını kaydetti.

ÇALIŞMALAR GYMNASİON'DA DEVAM EDİYOR
Kazı çalışmalarını Gymnasion'da sürdürdüklerini belirten Saraçoğlu, "Kazı çalışmalarında Gymnasion'un kuzeyinde, Tralleis'te misafirler için yapılan bölüme ulaşımı sağlayan yolda bir takım kalıntılara ulaştık. Alanı ulaşıma kapatarak kazı çalışmalarını bu alanda yoğunlaştırdık. Bu alanda Roma dönemine ait çok geniş bir cadde tespit ettik. Bol miktarda mimari eser çıkardık. Eserlerin çoğu sağlam. Özellikle sütün ve başlıkların korunmuş durumda olduğunu belirledik" dedi.

CADDE AYAĞA KALKACAK
Saraçoğlu, Roma dönemine ait olan caddenin tamamının ortaya çıkarmak için çalışmaların devam ettiğini belirterek, "Caddenin bulunduğu alanda toprağı kaldırma çalışmaları devam ediyor. Zemine ulaştığımızda ana caddeye de ulaşmış olacağız. Kırık olan bazı eserlerin restorasyonları yapılacak. Daha sonra bakanlığın bütçesiyle tarihi caddeyi projelendirerek Roma Dönemine ait olan caddeyi yeniden ayağa kaldıracağız" diye konuştu.

KAZILARA BÜYÜK DESTEK
Kentin de kazı çalışmalarını bu yıl büyük destek olduğunun altını çizen Saraçoğlu, "Valimiz Kerem Al, Tralleis'i ziyaret ederek bize her türlü desteğe hazır olduğunu belirtti. ADÜ Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Birincioğlu da hem kazı elemanı hem de maddi destek anlamında yardımlarını esirgemiyor. Ayrıca Aydın Ticaret Odası kazı çalışmalarında kullanılmak üzere 5 tane konteynır temin etti. Bu konteynırlarla konaklama sorunumuz ortadan kalktı. Bu yıl Tralleis kazılarına verilen destekle kent bütünleşti. Bu desteğin önümüzdeki yıllarda artarak sürmesini istiyoruz" şeklinde konuştu.

YÜRÜYÜŞ PARKURLARI
Kazı çalışmalarının Ekim ayına kadar süreceğini belirten Saraçoğlu, "Bu yılki çalışmalarda çevre düzenlemesine ağırlık verdik. Tralleis'te 2 yıldır çalışma yapılmadığından her tarafı otlarla kaplıydı. 35 kişiden oluşan kazı ekibiyle önce çevre temizliği yaptık, yıkılan parçaları restore ettik. Ayrıca misafirlerin buraya ziyarete geldiklerinde takip edebilecekleri bir yol güzargahı da bulunmuyordu. Kazı alanını yürüyüş parkurları yaptık. Misafirler buraya geldiklerinde rahatlıkla Tralleis'i gezebilecek. Bunların dışında Tralleis ile ilgili bir kent planı oluşturduk. En kısa sürede kent planı doğrultusunda tabelaları yerleştireceğiz. Bu yıl kazı çalışmaları için hedeflediklerimizin bir çoğunu başardık. Bu açıdan çok verimli bir kazı yılı geçiriyoruz" şeklinde konuştu.

Aydın'da 2011 yılında kazı çalışmaları durdurulan Tralleis ve Nysa Antik Kentlerindeki kazı çalışmalarına 2012 yılında tekrar başlanmıştı. Aydın'ın tarihsel zenginliğinin gün yüzüne çıkarılması için kazılara destek veren Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nce Aydın merkez Tralleis Antik Kenti kazı çalışması için 120 bin TL, Sultanhisar ilçesindeki Nysa Antik Kenti kazı çalışması için 120 bin TL, Kuşadası ilçesindeki Kadıkalesi kazı çalışması için 110 bin TL ve Germencik ilçesindeki Magnesia kazı çalışması için de 130 bin TL olmak üzere toplam 480 bin TL'lik ödenek Aydın İl Özel İdaresi hesaplarına aktarılmıştı.