24 Nisan 2024 Çarşamba / 15 Sevval 1445

'Türkiye'de 19 bin kişi organ bekliyor'

Ege Üniversitesi (EÜ) Diş Hekimliği Fakültesi 2. Sınıf öğrencilerinin topluma hizmet uygulamaları dersinde gerçekleştirdikleri organ bağışı projesi kapsamında Diş Hekimliği Fakültesi Bilim sanat Amfisi'nde yapılan organ bağışı konulu panelde EÜ Tıp Fakültesi Organ Nakli Uygulama ve Araştırma Merkezi'nden, Prof. Dr. Cüneyt Hoşcoşkun'un moderatörlüğünde, Prof. Dr. Hüseyin Töz, Başhemşire Nebile Özdemir ve Koordinatör Uz. Hemşire Nurşen Altuğ katılımcılara organ bağışı hakkında önemli bilgiler verdi.

İZMİR/STAR10 Nisan 2013 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
'Türkiye'de 19 bin kişi organ bekliyor'
Konferansta ilk sözü alan Koordinatör Uzman Hemşire Nurşen Altuğ organ bağışı adlı sunumunu gerçekleştirdi. Uzman Hemşire Altuğ, "Organ bağışı ve naklinden bahsederken büyük bir aileden bahsediyoruz. Bu ailenin en önemli kısmını organ bekleyen hastalar oluşturuyor. Türkiye'de 2011 yılı verilerine göre 19 bin civarı organ bekleyen hasta var. Bunun 18 binden fazlasını böbrek hastaları oluşturuyor" dedi ve organ bağışının Türkiye'de çok düşük olduğunu dile getirdi. Sunumunu 90 yılında Sadri Alışık'ın Amerika'da karaciğer nakli beklerken yazdığı şiirle tamamlayan Uzman Hemşire Altuğ organ naklinin önemini gösteren ve hastalardan oluşan kısa bir videoyu da paylaştı.

"BAĞIŞ KARTI DOLDURMAK TEK BAŞINA BİR ŞEY İFADE ETMİYOR"
Prof. Dr. Hüseyin Töz ise organ bağışının artık sıradan normal bir iş olması gerektiğini vurgulayarak organ bağışı kartı doldurmanın tek başına bir şey ifade etmediğini bunun aileyle de paylaşılması gerektiğini dile getirdi.

Konferansa katılanlarla yapılan karşılıklı soru cevaplarla bu önemli konu hakkında insanlar biraz daha bilinçlendirilmiş oldu.