18 Nisan 2024 Perşembe / 10 Sevval 1445

Türkiye'nin kanser için tetikte olması lazım

Dünya Sağlık Örgütü, 4 Şubat'ı bilinci ve farkındalığı artırmak için “Dünya Kanser Günü” ilan ederken, Medikal Onkoloji Profesörü Mehmet Alakavuklar, hastalıkla ilgili bir iyi bir kötü haber verdi. Prof. Dr. Alakavuklar, “İnsanlar kanserden korunmak, kanser riskini azaltacak tehditlerden uzak kalmak, zamanında gerekli kontrolleri yaptırmak yerine hastalık başa gelince tıbbın her şeyin üstesinden gelmesini istiyor, bekliyor. Kanser tedavisinde çok yol alındı, Türkiye kanser tedavisinde dünya ile paralel gidiyor. Ama maalesef Türkiye gerekli önlemler alınmazsa kanserde en hızlı artış görülecek ülkeler arasında olacak. Korunma ve kontrolü elden bırakmamalıyız” dedi.

İZMİR/STAR3 Şubat 2013 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Türkiye'nin kanser için tetikte olması lazım
Tıbbın henüz kesin tedavisini bulamadığı hastalıkların başında gelen kanser konusunda toplumsal bilinci artırmak amacıyla her yıl 4 Şubat Dünya Kanser Günü'nde çeşitli etkinlikler düzenlenirken, İzmir Kent Hastanesi Medikal Onkoloğu Prof. Dr. Alakavuklar, önemli uyarılarda bulundu. Alakavuklar, dünyada her yıl 12.7 milyon insana kanser tanısı konulup 7.6 milyonunun kanserden öldüğünü söyledi. Önlem alınmadığı taktirde dünya genelinde kanser yükünün daha da artacağına dikkat çeken Alakavuklar, 2030 yılında 26 milyon yeni tanı kanser vakasına ve 17 milyon ölüme ulaşacağının tahmin edildiğini kaydetti. Kanserde en hızlı artışın ülkemizin de içinde bulunduğu düşük ve orta gelirli ülkelerde olacağını ifade eden Alakavuklar, “Burada en iyi olan kanserlerin yüzde 30- 40'nın potansiyel olarak önlenebilir olmasıdır. Tütün kullanımı, aşırı alkol tüketimi, güneşe fazla maruz kalma, obezite ile ilişkili kanserler için risk, bu risk faktörlerinden kaçınılması yanında sağlıklı beslenme ve düzenli fiziksel aktivite ve enfeksiyonlardan korunma gibi sağlıklı yaşam davranışlarının benimsenmesiyle önemli ölçüde azalmaktadır. Dünya Kanser Günü'nde 'Dünya Kanser Bildirgesi'ni hatırlamakta yarar var. Dünya Kanser Bildirgesi 2020 yılına kadar küresel düzeyde kanser yükünün azaltılmasına yönelik hazırlanmış bir eylem çağrısıdır. 2008 yılında İsviçre'nin Cenevre kentinde gerçekleştirilen Dünya Kanser Kongresi'nde kabul edilmiş kanser artışını tersine çevirmeye ve durdurmaya yönelik 11 önemli hedef ve bunlarla ilgili eylem planlarını kapsamaktadır” dedi.

TEDAVİDE TÜRKİYE DÜNYA İLE PARALEL GİDİYOR
Alakavuklar, Dünya Kanser Kontrol Örgütü ve ülkemizdeki temsilcisi Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu'nun, Dünya Kanser Bildirgesi'nin gözeticiliğini, savunuculuğunu yaptığını vurguladı. Alakavuklar, “İnsanlar kanserden korunmak, kanser riskini azaltacak tehditlerden uzak kalmak, zamanında gerekli kontrolleri yaptırmak yerine hastalık başa gelince tıbbın her şeyin üstesinden gelmesini istiyor, bekliyor. Kanser tedavisinde çok yol alındı, Türkiye de kanser tedavisinde dünya ile paralel. Aynı tedavi protokollerini uyguluyoruz. Ama maalesef gerekli önlemler alınmazsa Türkiye kanserde en hızlı artış ülkeler arasında. O yüzden kanserin erken teşhisine olanak sağlayacak kişinin yaşına, kendi ve ailesinin sağlık geçmişine bağlı olarak düzenli aralıklarla yaptıracağı sağlık kontrolleri ihmal edilmemelidir. Unutmayalım erken teşhis kanserin önlenmesi ve tedavisinde en önemli adımdır. Kanser önlenebilir” şeklinde konuştu.