27 Nisan 2024 Cumartesi / 19 Sevval 1445

Volkan Yıldırım Türk Halk Müziğinde İzmir'in Gözdesi Oldu

10 Bestesinden bir tanesini Ege halkı ile buluşturan 21. Yüzyılın Türk Halk Müziği Yerel Sanatçısı Volkan Yıldırım İzmir’de hayranlarına yeni bir albüm hazırlıyor…

REMZİ YILDIRIM/ İZMİR STAR30 Eylül 2014 Salı 07:00 - Güncelleme:
İlk bestesi ile başarıyı yakalayan yerel sanatçı Volkan Yıldırım, bütün ilkleri ilk bestesinde yaşadığına dikkat çekiyor.
Volkan Yıldırım, ömrü yettiğince Türk Halk Müziği alanında Türkü besteleyeceğini Gazeteci Remzi Yıldırım’a anlattı. Sanatçı Volkan Yıldırım;”Babam ve amcamın ceplerinde 50 TL vardı. Bana saz aldılar. Bende sazımla beste yapmaya başladım. Babamlar sazımı 60 TL’ye almışlardı, 10 TL’de borçlanmışlardı. Yüzlerini kara çıkarmadım.

Türk Halk Müziği, Türk kültürümüzü ve değerlerimizi en güzel şekilde yaşatan bir unsur olduğuna işaret eden İzmir’in yerel sanatçısı Volkan Yıldırım; “ Unsurdan öte, Türk Halk Müziği’ni, Aşık Veysel’lerin Pir Sultan’ların sazıyla sözüyle, bu güzel kültürü yaşatması ve sonraki nesillere aktarmasında kullanılan bir araç olarak görüyorum…”

Volkan Yıldırım kısaca kimdir?
“1991 yılında İzmir'de doğdum. Küçük yaşlarımdan beri  bağlamaya duyduğum ilgi bugüne kadar taşındı.. Bana göre bağlama çalmak ve türkü söylemek; Kendimi ifade edebilmenin en kısa ve yalın yoluydu ve bende bu yolu seçerek bu yolda başarı sağlamaya devam ediyorum. TRT’de ve çeşitli korolarda onun yanı sıra birçok sanatçıyla muhabbetlerde ve konserlerde yer aldım.2009'un sonlarında kendi yaptığım çalışmalarla demo albümümü oluşturdum. 2011 yılında Narlıdere Belediyesinin düzenlediği Aşık Mahzuni Şerif beste yarışmasında 3. Oldum. 2012’nin sonunda sanatçı dostlarımla birlikte büyük emek harcadığımız Lâl-ü Gevher Türküler İsimli Albümü ile profesyonel müzik hayatına adımımı attım. Albümle birlikte ilk bestem olan “Bazı Bazı’’ eserine ilk klibimi çektim. Şimdilerde ise bir albüm hazırlığında olmakla birlikte çalışmalarımı sürdürüyorum.

Müziğe ve Türk Halk Müziğine olan ilginiz ne zaman başladı?
“Türk Halk Müziğine olan ilgim aileden gelen bir kültür bizde hep türkü dinlenir. İlgim de bu şekilde başladı. Ortaokul sonlarında babamın amcam ile işlettiği ortak bir dükkan vardı. Okulumla hemen yan yanaydı. Okulun son ders zili çaldığında ben soluğu orada alıyordum. Bir gün yine gittiğimde babama saz istediğimi söyledim. Ceplerinde toplam 50 TL. paraları vardı ve o para ile bana saz aldılar sazın ücreti 60 TL idi, 10 TL de borçlu kaldılar. Aklımda tek kalan söz amcamın ‘’Bu sazı çalmazsan bu sazı kafanda parçalarım’’ lafıydı. Müziğe bu şekilde başladım. O günlerin anısıyla sazıma dört elle sarıldım ve bu şekilde başarılı olduğuma inanıyorum.
 
İzmir Halkının birçok kısmı sizi Türk Halk Müziği’nin İzmir Prensi olarak tanımlıyor,İcra ettiğin müziği nasıl tanımlıyorsunuz?

Öncelikle Türk Halk Müziği, Türk kültürümüzü ve değerlerimizi en güzel şekilde yaşatan bir unsurdur. Unsurdan öte, Türk Halk Müziği’ni, Aşık Veysel’lerin Pir Sultan’ların sazıyla sözüyle, bu güzel kültürü yaşatması ve sonraki nesillere aktarmasında kullanılan bir araç olarak görüyorum. İzmir halkının bu lakabı yakıştırması tabiki hoş ama ben kendimi popüler kültürden uzak izmir’in bir genç ozanı olarak görüyorum.

Özellikle kendi bestelerinizi İzmir Halkı ile paylaşıyorsunuz, Türk Halk Müziğinin standartlarının dışına çıkıyor musunuz?

“Öncelikle çok güzel bir konuya değinmişsiniz Remzi Bey teşekkür ederim. İzmir’de popüler kültür çok daha yaygın olduğundan diğer sanatçı arkadaşlar Türk Halk Müziği’nin dışına çıkmakla beraber başta söylediğim yalınlığı bozduklarına inanıyorum. Ben bestelediğim türkülerimde ve söylediğim türkülerde buna çok dikkat ediyorum. Asırlardır süre gelen geleneği ve çizgimi bozmadığıma inanıyorum.

Yerel Sanatçı olarak kendinize örnek aldığınız sanatçı varmı, Yada sizin için Türk Halk Müziğinin divası var mıdır
?

Yerel sanatçı olarak kendime örnek aldığım bir sanatçı yok ama Türk halk Müziği denince kendime örnek aldığım sanatçılar var tabi ki. Arif Sağ’da bunlardan bir tanesi.

İzmir Halkı sizi Türk Halk Müziğinin Yerel oğlu olarak ilçeler bazında ilan ediyor. Siz bu güzel yakıştırmayı nasıl değerlendiriyorsunuz?

Yaşımın genç olması ve bu
kültürü küçük yaşlardan beri yaşadığım ve icra ettiğim için bu güzel yakıştırmayı İzmir halkının bana uygun bulduğunu düşünüyorum. Öte yandan konserlerimde sergilediğim dostane tavırlarımdan dolayı güzel İzmir’in oğlu olmak çok güzel bir duygu.

Yerelde başarılı bir yerel sanatçı duygusunu yaşayan bir sanatçısınız bu duyguyu biraz derinlemesine bize anlatır mısınız?

Tabiki bu duygu başarının sonrasında gelen bir olgudur. Dışarıda yürürken insanların sizi tanıması size selam vermesi ve sizin o selamı saygıyla ve gururla alıyor olmanızla şimdi ki sözde sanatçılara dayatılmış kibirin reddedilmesinin bir göstergesidir. Sonuçta sizi başarılı yapan sizin emeğiniz ve dinleyenlerinizin ilgisidir. Bundan dolayı İzmir halkına teşekkür ederim.

Yerel sanatçı olarak Yerel Yönetimlerin organizasyonlarında en çok tercih edilen sanatçısısınız, Belediye organizasyonlarında İzmir Halkı ile buluşup bestelerinizi icra etmek nasıl bir duygu yaşatıyor size?

İzmir halkının Türk Halk Müziğine olan ilgisi dolayısıyla çıktığım konserlerde Türkülerimizi icra etmekten ve bestelerimi İzmir halkıyla paylaşmaktan çok büyük doyum alıyorum. İzmir halkının ilgisi dolayısı ile yerel yönetim organizasyonlarında benim gibi Türk Halk Müziğini aşk ile icra eden sanatçıları davet etmekte. Bende bu platformlarda olmaktan ayrı bir keyif alıyorum.

Yanık Anadolu Türküleri vazgeçilmez tutkunuz, ezgileriniz, insanları dinlendiriyor, besteleri yaparken en çok ilhamı nereden alıyorsunuz?

Kalpten parmağa, parmaktan tezeneye giden notalar sözlerle örtüştükten sonra ortaya bir eser çıkıyor. Bestelerimi yaparken ilhamı o anki ruh halimden alıyorum…

Türk Halk Müziği denildiğinde aklınıza gelen ilk üç şey nedir?

Bence üç şey az kalır. Türk Halk Müziği insanoğlunun yaşamış olduğu bütün duyguları ve olayları anlatmaktadır. Bu yüzden Türk Müziği Denildiğinde insanın yaşamış olduğu her şey aklıma geliyor.

Son olarak bugüne kadar kaç besteye imza attınız ve kaçını Halk ile buluşturdunuz, ayrıca sazınız ile beste yapmayı devam edecek misiniz..? söylemek istediğiniz konu veya İzmir Halkına mesajınız olacak mı?

On taneye yakın bestem var ama sadece bir tanesini halk ile buluşturdum. Başarıda ondan sonra gelmeye başladı. Sözleri Hozatlı Ahmet Yurt dede ye ait. Bütün ilkleri bu bestemde yaşadım diyebilirim. Ömrüm yettiğince beste yapmaya devam edeceğim tabi ki. İzmir halkına mesajım şu olabilir; Asırlardır süre gelen bu geleneğe bozmadan popüler kültürden uzak sahip çıkacaklarına gönülden inanıyorum ve bana destek veren İzmir halkına sonsuz sevgilerimi yolluyorum ve nice büyük projelerde onlarla buluşmayı iple çekiyorum.