24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

Yaşam Maratonu Sayesinde Hayata Tutundu

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı doktorlarının yaptığı kritik kalp nakline, Çiğli 2. Ana Jet Üssü Komutanlığı'nın destek vermesiyle bir hayat kurtuldu.

İZMİR/STAR15 Aralık 2014 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde yatmakta olan Mustafa Tabakoğlu'na(43) uygun kalp Yalova'da bulundu. Kalbin Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne ulaşmasını ise Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı Çiğli 2. Ana Jet Üssü Komutanlığı 125. Eğitim Filosu'nun gerçekleştirdiği operasyonla sağlandı.


 


Nakil işlemlerinde organların kısa sürede özelliklerini yitirmeden hastaya nakledilmesi gerektiğinden Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı doktorlarının Çiğli Hava Üssü Komutanlığına yapılan yardım talebi üzerine hızla harekete geçildi. Doktorlara verilen 5 dakikalık bilgilendirmeden sonra operasyon başladı. Kötü hava şartlarından dolayı önce Bandırma'ya oradan da Yalova'ya uçuş gerçekleştirildi. Yalova'dan alınan kalp direkt uçuşla Çiğli Hava Üssü Komutanlığı'na oradan da helikopterle Ege Üniversitesi Hastanesi'ne getirildi. Havada ve hava üssünde 9, Ege Üniversitesi'nde 16 saat süren orerasyon sonunda kalp Mustafa Tabakoğlu'na nakledildi. Prof. Dr. Mustafa Özbaran, Prof. Dr. Tahir Yağdı, Prof. Dr. Sanem Nalbantoğlu, Doç. Dr. Çağatay Engin, Uzm. Dr. Serkan Ertugay, Ass. Özlem Balcıoğlu, Ass. NurjanNarymbetov ve Hem. Sinem Aras'ın katıldığı operasyon başarılı geçti.Sağlık durumu iyi olan Tabakoğlu; çok mutlu olduğunu, 5 yıldır kalp nakli beklediğini belirterek doktorlara ve Hava Üs komutanlığı adına Yarbay Beşir Kanat'a teşekkür etti.


 


70 KİŞİ BİR HAYAT İÇİN KOŞTURDU


Her geçen dakikanın hayat değeri taşıdığı operasyona Ege Üniversitesi Hastanesi'nden 40, Çiğli Hava Üs Komutanlığı'ndan 30 kişi katıldı.Ekip üyelerinin elde ettikleri başarı karşısında yüzü güldü. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi  Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tahir Yağdı, "Kalp naklinde geçen her dakikanın önemi var. Her geçen dakika hastanın iyileşmesinde  negatif etki yaratıyor. Gerçekleştirilen bu  operasyona Ege Üniversitesi Hastanesi'nden 40, Çiğli Hava Üssü Komutanlığı'ndan 30 kişi katıldı. Yaklaşık 16 saat çalışan ekip üyelerinin elde edilen başarı karşısında yüzü güldü. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi olarak organ naklinde öncü olmaya devam ediyoruz. Türkiye de organ naklinde özellikle kalp naklinde önemli bir yere sahip olan Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi, yapay kalp naklinde ülkemizde birinci sırada geliyor. 2007 yılından bu yana 207 kalp nakli yapan Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde  2014  yılında ise 20 kalp nakli gerçekleştirdik. Son yapılan nakilde kalbin hastaneye ulaşımında  Çiğli 2. Ana Jet Üssü Komutanlığı'nın büyük yardımı oldu. Operasyonun en iyi şekilde sonuçlanmasını sağlayan 125. Filo Komutanlığı'na ve fedakarca hastamızın iyileşmesi için çalışan doktorlarımıza çok teşekkür ediyorum" dedi.


 


EGE ÜNİVERSİTESİ KALP NAKLİNDE TÜRKİYE'DE 1. SIRADA 


Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde  geçtiğimiz 6 günde 4, bu yıl 20, 2007 yılından beri toplam 217 kalp nakli yapıldı. Prof. Dr. Tahir Yağdı; Ege Üniversitesi Hastanesi'nin yapay kalp naklinde, Türkiye'de 1.,  Avrupa' da 3., dünyada da 10. sırada olduğunu belirterek bu yıl  içinde yapılan yapay kalp nakli sayısının 75 olacağını söyledi.


 


"KARIŞIK DUYGULAR İÇERİSİNDEYDİM"


Prof. Dr. Yağdı ve Yrb. Kanat, Yalova dan getirilen kalp ile sağlığına kavuşmaya başlayan hasta Mustafa Tabakoğlu'nu hastanede ziyaret etti. Mutluluğunu belirten hasta Tabakoğlu, "Karışık duygular içerisindeydim. Nakil olacak mıyım olmayacak mıyım diye düşünüyordum. 2009 yılından beri bu nakli bekliyordum. Çok şükür şimdi iyiyim. Sağlığıma kavuşacağımdan dolayı çok mutluyum. Doktorlarımızdan Komutanlarımıza herkese çok teşekkür ediyorum" dedi


 


TEŞEKKÜR PLAKETİ VERİLDİ


Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı adına, desteklerinden dolayı Çiğli 2. Ana Jet Üssü 125.Filo Komutanlığı'na teşekkür plaketi verildi. Şükran plaketini Prof.Dr.MustafaÖzbaran,teşekkür belgesini Prof.Dr.TahirYağdı'nın ellerinden alan Yrb. Beşir Kanat, "Hem hastane yönetimi hem de Üs Komutanlığımız olarak kaynaklarımız doğru yönetildi. Karşılıklı işbirliği içerisinde bu ve buna benzer bütün vakalarda desteğimizi sürdürmeye devam edeceğiz. Umarım ülkemiz adına, insanlarımız adına bir fayda sağlamış oluruz" dedi.