18 Nisan 2024 Perşembe / 10 Sevval 1445

Yıldırım: İzmir'i artık 60 dakikada dolaşacağız

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İzmir'in çevresinin 60 dakikada dolaşılmasını sağlayacak olan İZKARAY'ın proje ihalesine çıktıklarını söyledi. Yıldırım, '5 milyar TL yatırım yapacağımız İZKARAY'ın proje çalışmalarına başlamış olduk. Proje tamamlandığında İzmir'in çevresini 1 saatte dolaşacağız' dedi.

İZMİR/STAR20 Eylül 2012 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Yıldırım: İzmir'i artık 60 dakikada dolaşacağız
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İzmir'in ulaşım projelerine büyük önem verdiklerini ve projeleri iki kapsamda ele aldıklarını söyledi. İlk olarak İzmir'in şehiriçi toplu ulaşım sorununu çözecek projelerin bulunduğunu belirten Yıldırım, bu kapsamda raylı sistem projelerine ağırlık verdiklerinin altını çizdi. İzmir Karayolu ve Raylı Körfez Geçiş Projesi (İZKARAY) ile İzmir Körfezinin çevresini dolaşan raylı çevre yolu inşa edeceklerini belirten Yıldırım, "Şu anda İZKARAY proje ihalesine çıktık. İzmir Körfez Geçişi Bağlantı Yolu projesinin tamamlanması ile İzmir'in kuzey aksından gelen araçlar kent içi trafiğine girmeyerek İzmir Körfezinin güneyine ulaşabilecek" dedi.

İHALE SÜRECİ TAMAMLANMAK ÜZERE
Yıldırım, karayolu ve raylı sistem olarak planlanan İzmir Körfez Geçişi'nin; İzmir Çevre Yolu ile entegre olacağını söyledi. Yıldırım, "İzmir Körfez Geçişi'nin raylı kısmı ise; Metro ve Banliyö raylı sistemleriyle de bağlantılı olacak. Bağlantının kuzeyde; Atatürk Organize Sanayi Bölgesinde, güneyde ise İnciraltı Mevkiinde yapılmasını planlamaktayız" dedi. Yaklaşık 9,5 kilometre uzunluğunda planlanan Körfez Geçişinin Proje'sinin ihalesini Mayıs ayında yaptıklarını belirten Yıldırım, ihale sürecinin tamamlanmak üzere olduğunu açıkladı.

YILDA 500 MİLYON TL TASARRUF SAĞLAYACAK
Bakan Yıldırım, İZKARAY'ın Mavişehir'den İzmir Çevre Yolu'na bağlanarak sırasıyla Bornova, Otogar, Buca ve Balçova'yı takiben tekrar İzmir Körfez Geçişi'ne bağlanan bir daire çizeceğini anlattı. Mevcut çevre yolunun yaklaşık 55 kilometre olduğunu, körfez geçişinin tamamlanmasıyla eksik halkanın tamamlanacağını ve bağlantının tam bir daireye dönüşeceğine dikkat çeken Yıldırım, "Yani İZKARAY ile İzmir'in iki gerdanlığı oluyor. Bir tanesi raylı geçiş, bir tanesi karayolu. İZKARAY için 5 milyar TL'lik yatırım öngörüyoruz. Proje tamamlandığında İzmirli hemşerilerimiz zamandan ve yakıttan yılda 500 milyon TL tasarruf elde edecek" dedi.