24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

AİHM'in zorunlu din dersi kararına Davutoğlu'ndan ilk tepki

Başbakan Davutoğlu: 'Türkiye'de din kültürü ve ahlak bilgisi dersi bütün dinleri anlatacak şekilde veriliyor. Bazı ülkelerde öğrenciler kiliselere götürülüyor ve uygulamalı din dersi hepsine veriliyor, belli okullarda hepsine veriliyor. Şimdi bütün bu uygulamaları gözardı edip de Türkiye'de bunu bir dini baskı aracı gibi yansıtma çalışmalarını kabul etmemiz mümkün değil.'

17 Eylül 2014 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
AİHM'in zorunlu din dersi kararına Davutoğlu'ndan ilk tepki

Başbakan Ahmet Davutoğlu, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Ahmet Davutoğlu, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) zorunlu din dersiyle ilgili kararıyla ilgili bir soru üzerine “Türkiye'de din kültürü ve ahlak bilgisi dersi bütün dinleri anlatacak şekilde veriliyor. Bazı ülkelerde öğrenciler kiliselere götürülüyor ve uygulamalı din dersi hepsine veriliyor, belli okullarda hepsine veriliyor. Şimdi bütün bu uygulamaları gözardı edip de Türkiye'de bunu bir dini baskı aracı gibi yansıtma çalışmalarını kabul etmemiz mümkün değil" dedi.

Davutoğlu, şu ifadeleri kullandı: “Hiçbir insana dini gerekçelere baskı uygulanmaz. Nasıl ben Marksist değilsem ama Marksizmi bilmek iktisat okunurken bir zaruretse bir atestin dahi belli bir vasatta din kültürü sahibi olması zarurettir.”

Davutoğlu, doğuda yaşanan Kürtçe eğitim gerginliğine ilişkin, “Türkiye’de konuşulan dillere önyargılı yaklaşmayız. Türkiye hukuk devletidir, kamu düzeni esastır. Kamu düzenini bozacak adımlara izin verilmez. Bütün vatandaşlar, bütün kurumlar da bilmeli ki Türkiye bir hukuk devletidir ve kamu düzeni esastır. Herkes kafasına göre 'Ben burayı okul ilan ettim, şu eğitimi vereceğim' derse, bir müddet sonra kaos çıkar. Kamu düzenini bozan dayatmaya izin vermeyiz” dedi.

Başbakan Davutoğlu, bazı il ve ilçelerdeki okullara molotofkokteyliyle yapılan saldırıları "şiddet ve terör" şeklinde değerlendirerek, "Bu şiddete, bu teröre de bu ülkeyi teslim etmeyiz. Bunu herkes bilmeli. Aksi takdirde en fazla o bölgede yaşayan çok samimi vatandaşlarımızın çocukları etkilenir, öğretmenleri etkilenir" dedi.

Davutoğlu, okul açmanın bir prosedürü olduğunu da vurguladı.

AİHM NE KARAR ALMIŞTI?

AVRUPA İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), eğitimde zorunlu din kültürü ve ahlak bilgisi derslerine karşı Ankara’dan davacı olan 14 Türk vatandaşının 2011 yılında açtığı davada Türkiye’yi haksız buldu. AİHM, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) eğitim hakkıyla ilgili maddesinin ihlaline hükmetti. Mahkeme, Türk hükümetinden “zaman geçirmeden öğrencilerin zorunlu din kültürü ve ahlak bilgisi derslerinden muaf tutulmalarını da sağlayacak yeni bir sisteme geçmesini” istedi. Kararda, Türkiye’de din kültürü ve ahlak bilgisi kitaplarının içeriğinde yapılan son değişikliklerin “yetersiz” olduğu belirtilip, devletin dini konularla ilgili düzenlemelerde “yansız ve tarafsız olma yükümlülüğü” hatırlatıldı.