24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

TEOG'da selfie sorusu şaşırttı!

TEOG sınavı ilk oturumu bugün yapılan Türkçe, Matematik ve Din Kültü Ahlak Bilgisi sınavlarıyla gerçekleşti. Türkçe sonavında çıkan bir selfie sorusu ile sosyal medya da yankı uyandırdı.

26 Kasım 2014 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
TEOG'da selfie sorusu şaşırttı!
 
 
Temel Öğretimden Ortaöğretime geçiş sınavı bugün Mİlli Eğitim Bakanlığına bağlı özel ve devlet okullarınca gerçekleşti. Sınav biter bitmez öğrenciler soluğu sosyal medyada aldı. 
 
Öğrencilerin en çok konuştuğu konu ise Türkçe sınavında çıkan Selfie sorusu. Dünya çapında Ellen'ın Oscar töreninde çektiği fotoğrafla ünlenen fotoğraf çekim şekli artık tüm dünya tarafından biliniyor.
 
Milli Eğitim bakanlığı ise bu soruyu sınavlara taşıdı. Selfie'nin girmediği bir sınavlar vardı o da oldu. Öğrencilerin geneli nin ise yaptığı yorumlara göre Matematik zordu, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Testi kolaydı Türkçe sınavında ise selfie sorusu öğrencileri güldürdü oldu.
 
İşte o soru : 
 
Bu metinlerde vurgulanmak istenen ortak yön aşağıdakilerden hangisidir?
“Bir gün şiirlerimdeki Türkçe sözcükler için dediler ki : “Arkadaş, sen aynı şiirinde hem Türkçe bir sözcük kullanıp anne diyorsun. Hem de yabancı bir sözcük kullanıp valide diyorsun. Dizelerin içine yabancı bir sözcük koyarsan bu zengin bir dil kullanımı olmuyor.
Ya bizi seç ya da onları..” Ben de başladım güzel dilimiz Türkçe ile yazmaya.
 
Geçen hafta bir seminer sonrası  çok sevdiğim şair arkadaşımla bahçede biraz oturduk.  Bana iyice yaklaşarak, “selfie” pozu ver de bu anı ölümsüzleştirelim, dedi. Birden durgunlaştım. Nedenini sorduğunda, Türk Dil Kurumu vatandaşlardan gelen öneriler doğrultusunda “Kendi fotoğrafını çekmek” anlamına gelen “selfie” yerine Türkçe karşılık olarak “özçekim” sözcüğünü seçti, sen de özçekimi kullansaydın mutlu olurdum, dedim.
 
A): Söz varlığını zenginleştirme konusuna önem vermeleri
B): Sözcüklere Türkçe karşılık bulmada toplumun görüşünü dikkate almaları
C): Yabancı sözcüklerin yerine Türkçelerini kullanmayı özendirmeleri
D): Yabancı dillerden alınmış ve dilimize yerleşmiş sözcükleri sıkça kullanmaları
 
Doğru yanıt: C şıkkı