23 Nisan 2024 Salı / 15 Sevval 1445

1.5 milyar $’lık Türkmen yatırımına Türk imzası

Rönesans, Türkmenistan’da doğalgazdan benzin üretecek tesis inşa edecek. Türkmenistan Devlet Başkanı’nın da katıldığı törenle temeli atılan 1.5 milyar dolarlık tesis, alanında dünyanın en büyüğü olacak.

EKONOMİ SERVİSİ27 Ağustos 2014 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
1.5 milyar $’lık Türkmen  yatırımına Türk imzası

Rönesans Holding, Türkmenistan’da dünyanın doğalgazdan benzin üretecek en büyük tesisine ‘imzasını’ atmaya hazırlanıyor. Rönesans Holding’e bağlı Rönesans Endüstri Tesisleri’nin Japon Kawasaki Heavy Industries LTD ile konsorsiyum olarak müteahhitlik işlerini üstleneceği, doğalgazdan benzin üretecek dev projenin toplam büyüklüğü yaklaşık 1.5 milyar dolar olacak. Dünyada bu büyüklükte ‘ilk’ olma özelliğini taşıyan Gas to Gasoline (GTG) projesinin temel atma töreni dün Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov ve Türkmen bakanların katılımı ile yapıldı. Törende Türkmenistan’ın üst düzey bürokratları, büyükelçiler ve Rönesans Endüstri Tesisleri ile Kawasaki Heavy Industries LTD firmalarının üst düzey yöneticileri de hazır bulundu.

Gazdan benzin üretecek

Rönesans Holding Başkanı Erman Ilıcak törende yaptığı konuşmada tarihi bir güne tanıklık edildiğini vurgulayarak, “Petrol ve gaz sektörünün geliştirilmesinde Türkmen devletinin ‘açık kapılar’ politikası büyük öneme sahiptir. Biz sanayi tesislerinin inşaatında büyük iş tecrübesine sahip konsorsiyumumuzla bu projenin başarı ile gerçekleştirileceğine ve gazdan benzin üreten fabrikanın yüksek teknolojili üretim örneklerinden bir tanesi olacağına eminiz” dedi. Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhammedov ise yaptığı konuşmada, “Tesiste yılda 600 bin ton benzin üretilecek” dedi.

25 projeye imza attı

Tesisin 2018 yılının haziran ayında bitirilmesi öngörülüyor. Rönesans Holding Orta Asya’da bugüne kadar 1.5 milyar ABD Doları tutarında 25 projeye imza attı.  Türkmenistan’da geçen hafta da Japonya’dan Mitsubishi Corp ve Çalık Holding bünyesindeki Gap İnşaat’ın üre üretecek 1.3 milyar dolarlık fabrika kuracakları açıklanmıştı.