26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

20 yaş üstü araçlara çifte piyango

İsteyene nakit, isteyene vergi indirimi sağlayan teşvik paketi geliyor.

HÜSEYİN ÖZAY / ANKARA (STAR) 9 Nisan 2013 Salı 07:00 - Güncelleme:
20 yaş üstü araçlara çifte piyango
Başbakan Tayyip Erdoğan'ın geçtiğimiz hafta yaptığı, "yollarımızda güvenliği düşük araç istemiyoruz" açıklamaları ile birlikte start alan "hurda teşviğinin" ayrıntıları netleşmeye başladı. Buna göre, 20 yaşın üzerindeki araçların trafikten çekilmesini öngören yeni hurda paketi kapsamında hazırlanan alternatiflerde, hurda araçlara nakit ve vergisel olmak üzere iki ayrı teşvik sağlanması öngörülüyor.

TEŞVİK PAKETİ KAPSAMLI OLACAK

Ekonomi bürokrasisi, 20 yaşın üzerindeki araçlara sağlanacak teşviklerle ilgili ayrıntılı olarak çalışmalar yürütüyor. Paketin ana hatları ise belli oldu. Buna göre, hurda teşviği paketi sadece tek bir vergi indirimi ile sınırlı tutulmayacak. 20 yaşın üzerindeki tüm araç sahiplerini kapsayan bir paket olacak. Bu çerçevede, paket kapsamında, hurda aracını teslim ederek yerine yeni araç almak isteyenlere, vergi indirimi getirilecek. Elinde hurda aracı olan ancak, vergi ve diğer borçlar nedeniyle aracını elinden çıkaramayan vatandaşlara da, borçlarını ödeme kolaylığı getirilecek. Yine, parası olmayan ancak elindeki hurda araçtan kurtulmak isteyen vatandaşlara da, elindeki araçları bedelleri karşılığında teslim etme imkanı sağlanacak.

ÇEVREYİ KİRLETEN ARACA DAHA YÜKSEK VERGİ

Öte yandan Maliye Bakanlığı'nın bir süredir üzerinde çalıştığı, çevreyi kirleten araçlardan daha fazla ÖTV ve MTV alınmasına ilişkin çalışmanın da, aynı paket kapsamında değerlendirilmesi öngörülüyor. Bu sistemle birlikte, çevreyi az kirleten araçlardan daha düşük vergi alınacak. Hurda aracını bu yöndeki araçlarla değiştirmek isteyen vatandaşlar ise bir anlamda çifte teşvikten yararlanmış olacaklar.

ÜÇ BAKAN HURDA TOPLANTISI YAPACAK

Hurda teşviğine ilişkin çalışmalar halen devam ediyor. Bürokratlar, alternatifler ve maliyetleri konusunda çalışma yürütüyor. Çalışmaların ay sonuna kadar tamamlanması planlanıyor. Nisan ayı sonunda ise Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, içişleri Bakanı Muammer Güler ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün'ün katılımıyla, bir hurda teşviği toplantısı yapılacak. Toplantıda, hazırlanan alternatifler değerlendirilecek. Üç bakanın yapacağı toplantının ardından ise, bir taslak oluşturularak taslak önce Ekonomik Koordinasyon Kurulu'na ardından da Bakanlar Kurulu'na getirilecek. Ekonomi bürokratları, alternatiflerle ilgili son kararı Bakanlar Kurulu'nun vereceğini kaydettiler.