27 Nisan 2024 Cumartesi / 19 Sevval 1445

2013 Bütçesi’yle kamuda taşıt saltanatlığına son

Hükümet, 2013 yılı bütçe tasarısını dün TBMM Başkanlığı’na sundu. Bütçe tasarısından, kamu kurumlarına yeni tasarruf tedbirleri çıktı.

STAR ANKARA18 Ekim 2012 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
2013 Bütçesi’yle kamuda taşıt saltanatlığına son

Özellikle Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in, önceki gün yaptığı basın toplantısında, dikkat çektiği tasarının 8. maddesinde, kamu çalışanlarına yönelik yeni harcama kısıtlamaları yer aldı. Tasarının 8. maddesinde yer alan tasarruf tedbirlerin başında, kamunun taşıt saltanatına son verecek düzenleme bulunuyor. Buna göre, kamu kurumların taşıt satın almaları için Bakanlar Kurulu’ndan onay alacaklar. Bütçede ödeneği olsa dahi, bir taşıt alımı için ilgili bakan Bakanlar Kurulu’na teklifte bulunacak. Bakanlar Kurulu da uygun görürse onay verecek.

Sosyal tesislere düzenleme geliyor

İkinci olarak 8. maddede yaklaşık 2 milyon memuru yakından ilgilendiren sosyal tesislerle ilgili düzenlemeye yer verildi. Tasarıda yer alan maddeye göre, kamu kurumlarının, eğitim, dinlenme tesisleri, kreşleri, misafirhaneleri ve tatil köylerine kamu kurumlarından hiçbir şekilde kaynak aktarılmayacak. Sosyal tesisler, sadece kendi gelirleri ile idare edecekler. Bu da, birçok tesisin kapanmasına yol açacak veya ücretlerinin artmasına neden olacak. Öte yandan, aynı maddede, kamu kurumlarının personel ödemelerine, yeni işçi alımlarına, taşeron işçilerle anlaşma yapmalarına ve kuruluşlara üye olmalarına da sınırlamalar getirildi.