26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

2013’ün ilk imzası Afşin-Elbistan’a 12 milyar $’lık proje için atılacak

Enerji Bakanı Yıldız, 2013’e dev bir yatırımla gireceklerini açıkladı. Yıldız, Birleşik Arap Emirlikleri’yle beraber yapılacak Afşin-Elbistan Havzası’yla ilgili anlaşmanın 3 Ocak’ta imzalanacağını söyledi.

ANKARA STAR27 Aralık 2012 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
2013’ün ilk imzası Afşin-Elbistan’a 12 milyar $’lık proje için atılacak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, enerji sektöründe 2012’nin genel anlamda iyi geçtiğini belirterek, 2013’e dev bir yatırmla gireceklerini söyledi. Yıldız “Eğer bir aksilik çıkmazsa 3 Ocak’ta Afşin-Elbistan Havzası’yla alakalı bir anlaşma imzalıyoruz. Birleşik Arap Emirlikleri’yle beraber yapacağımız ve hükümetlerarası anlaşmaya çevireceğimiz bu yapı, Türkiye’ye toplam 8 bin megavat civarında ek bir kapasite getirmiş olacak. Bu yerli kaynaklarla beraber yapılmış olacak. Özellikle Afşin-Elbistan bölgemizin istihdamı, tekrar yapılanması, sosyal projeleri açısından önemli bir atak sağlamış olacak. Bu da 10-12 milyar dolara çıkabilecek bir proje. Bu açıdan da gayet iyi bir çıkış olarak bunu görüyoruz. Özellikle yerli kömür olması bizi heyecanlandırıyor” dedi.

Dört kanun Meclis’e gelecek

Bakan Yıldız, 2012 yılında enerji sektöründe yaşanan gelişmeleri değerlendirip gazetecilerin sorularını yanıtladı. Yıldız “Biz Türkiye ekonomisine hiçbir şekilde bir yük olmadan ve Hazine garantisi vermeksizin Türkiye’nin en büyük 3 projesini gerçekleştirmiş olacağız; 1. nükleer santral,

2. nükleer santral ve Afşin-Elbistan Kömür Havzası’nın değerlendirilmesi. Bunların toplam değeri 56 milyar dolar ve hiçbirine Hazine garantisi vermeyeceğiz” dedi. Yıldız, son 10 yılda enerjide kurulu gücün 2 katına çıktığını da belirtti. Gelecek yıl Elektrik Piyasası Kanunu, Doğalgaz Piyasası Kanunu, Türk Petrol Kanunu, Petrol Piyasası Kanunu gibi çalışmaları TBMM’ye sunacaklarını ifade eden Yıldız, bu düzenlemelerin liberalleşen, serbestleşen, dinamik bir nitelik kazanan enerji sektörünü daha da canlandıracağını vurguladı.

PETROL TÜM ZAMANLARIN ZİRVESİNDE: Petrol fiyatlarının 2012’de tüm zamanların en yükseğinden kapandığına dikkati çeken Yıldız, ortalama 110 dolarlık bir fiyatın tarihte olmadığını söyledi. Yıldız, bütün bu maliyetleri vatandaşlara en az yük getirecek şekilde düzenlemeye çalıştıklarını kaydetti.   

DOĞALGAZDA KIŞIN KESİNTİ YAŞANMAYACAK   

Bakan Yıldız, kış şartlarında doğalgaz arzında vatandaşlar açısından bir sıkıntı bulunmadığını ve vatandaşların doğalgazı rahatlıkla kullanabileceğini söyledi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, kış aylarında doğalgaz kesintisinin yaşanmayacağını ve vatandaşların sıkıntı ile karşılaşmayacağını söyledi. Tüketimde bu kış, geçen yılın rakamlarının yakaladığını belirten Yıldız “Vatandaşlarımız adına bu yıl bir sıkıntı görmüyoruz. Enerji verimliliğinin, Türkiye’de kullanılmasının doğru olduğunu düşünüyoruz. Enerjilerimizi israf etmemiz gerekiyor. Vatandaşlarımız kullanmıyorsa kapatsınlar. Bu dediğim kömür ve elektrik için’de geçerli” dedi.

KKTC’de karada ikinci kuyu

TPAO’nun Istranca’da yaptığı çalışmalara da değinen Yıldız, şu ana kadar bulunan doğalgaz rezervlerinin biraz daha üzerinde bir rezerv öngörüldüğünü ve bölgeye 2. ve 3. tespit kuyularının açılmasına karar verildiğini söyledi. Yıldız, KKTC’de karada 2. kuyunun da 2013 yılı içinde açılacağını belirtti.

GÜNEY KORE, 2. NÜKLEER  YARIŞINDAN KOPMAK ÜZERE

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, 2. nükleer santral yapımı konusunda, Güney Kore’nin yarıştan biraz daha kopmak üzere olduğunu belirtti. Yıldız, 

2. nükleer santral konusunda Japonya, Güney Kore, Çin ve Kanada’dan 4 firmayla müzakereleri yürüttüklerini anımsattı. Japonya’da hükümet değişiklikleri, Güney Kore’deki cumhurbaşkanlığı seçimlerinin bu süreci etkilediğini anlatan Bakan Taner Yıldız, şunları söyledi: “Bizim kaybedecek zamanımız olmadığı için ben yıl sonunda da belli açıklamalar yapacağımı söylemiştim. Bugün Güney Kore bu yarışta biraz daha geride kaldı. Güney Kore’nin bu yarıştan biraz daha kopmak üzere olduğunu söylemem lazım.”

LİSANS TİCARETİ GÖZALTINDA ‘ÇANTACI’LARA GEÇİT YOK

İster yenilenebilir enerji kaynakları isterse diğer konularda gerçek yatırımcıyı desteklediklerine işaret eden Yıldız, lisans almış, belli bir süre geçmesine rağmen yatırıma başlamamış lisans sahiplerine bir kısım yaptırımlar geleceğini açıkladı. Yıldız “Eğer lisans ticareti yapmak istiyorlarsa buna çok sıcak bakmadığımızı söylemem lazım. Yatırım yapmayacaklarsa ya lisanslarını iade etsinler, yok geri iade etmiyorlarsa Elektrik Piyasası Kanunu çıktıktan sonra 6 ay içerisinde verdiğimiz bağlantı görüşünü tekrar geri çekmeyi düşünüyoruz” diye konuştu. Yıldız, yenilenebilir enerji üreticilerinin, gün içindeki ürettiklerini satabildiklerini de belirtti.