27 Nisan 2024 Cumartesi / 19 Sevval 1445

2023’e endeksli program

Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıklanan hükümet programının ekonomi ayağına 2023 hedefleri damgasını vurdu. Vatandaş ve reel sektör odaklı programa göre devlet, 5 yılda 350 milyar dolar yatırım yapacak.

Ercan Baysal2 Eylül 2014 Salı 07:00 - Güncelleme:
2023’e endeksli program

Türkiye ekonomisinin yeni yol haritası belli oldu. Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından TBMM’ye sunulan 62. Hükümet Programı’nın ekonomi ayağına 2023 hedefleri ve vizyonu damgasını vurdu. Hedef 2 trilyon dolarlık milli gelir, 25 bin dolarlık kişi başı milli gelir ve yıllık 500 milyar dolarlık ihracatı gerçekleştirerek işsizliği de yüzde 5’e düşürmek olarak vurgulandı. Türkiye’nin dünyanın ilk 10 ekonomi arasında yer almasına dikkat çekilen programda ‘Güçlü Ekonomi’ vurgusu yapıldı. Bu kapsamda büyüme, istihdam, kentsel dönüşüm ve ihracatın artırılması öncelikli gündem maddeleri olarak sıralandı. Cari açık sorununun çözüme kavuşturulması ve fiyat istikrarının sağlanması dile getirildi. Programa göre ulaşım, eğitim, sağlık, enerji, savunmada başlatılan büyük projeler de tamamlanacak.

Kayıt dışı ile mücadelede artarak devam ederken kendi konutunu yapanlara destek sağlanmasının yanı sıra 2023’de insan dostu marka şehirler ön plana çıkacak. Yeni dönemde sosyal güvenlik sisteminin nüfusun tamamını kapsayacak bir yapıya kavuşturulması temel hedef olarak belirlendi. Çalışanların emekli olduklarında oluşabilecek gelir kayıplarını en aza indirmek amacıyla tamamlayıcı emeklilik sistemi kurularak yaygınlaştırılacak.

350 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM

2014-2018 dönemini kapsayan Onuncu Kalkınma Planı döneminde 250 milyar dolar kamu yatırım harcaması yapılması planlanıyor. Kamu Özel İşbirliği projeler için de yaklaşık 100 milyar dolar harcanması, böylece kamu yatırımları için harcanacak tutarın 350 milyar doları aşması öngörülüyor.

ENFLASYONLA SAVAŞ SÜRECEK

Enflasyon hedeflemesi temel para politikası rejimi olmaya devam ederken, hükümet programında dalgalı döviz kuru rejimi uygulaması sürdürüleceğine dikkat çekildi. Programda, “Merkez Bankası fiyat istikrarını sağlamak için uygulayacağı para politikasını ve kullanacağı para politikası araçlarını bağımsız bir şekilde belirlemeye devam edecektir” ifadeleri yer alıyor.

TÜM YAŞLILARA SOSYAL HİZMET

2015 yılına kadar aylık 65 doların altında bir gelirle yaşamak zorunda olan vatandaş kalmayacak. Tüm yaşlılara evlerinden ve sosyal çevrelerinden ayrılmadan yaşamlarını sürdürebilecekleri sosyal ve ekonomik şartları oluşturmak temel hedef olarak belirlendi.Yaşlı, engelli ve yoksul vatandaşlarımıza yönelik sunduğumuz hizmetlerin kalitesini artırmaya ve bu hizmetleri çeşitlendirip yaygınlaştırmaya önümüzdeki dönemde devam edilecek.

NÜKLEER VE YERLİ ENERJİ

Başbakan Davutoğlu tarafından açıklanan hükümet programında enerji sektöründeki yatırımlara da dikkat çekiliyor. Cari açığı daha düşük seviyelere indirmek ve enerjide dışa bağımlılığı azaltmak amacıyla yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının enerji arzı içindeki payının artırılmasına ve nükleer santrallerin kullanılmasına yönelik başlatılan çalışmalara kararlılıkla devam edileceği dile getiriliyor.

ALT GELİR GRUBUNA KONUT

Alt ve orta gelir grubunun konut ihtiyacının karşılanmasına öncelik verilecek. TOKİ hızlı fiyat artışının olduğu şehirlere yoğunlaşacak. Her ilde en az bir şehir ormanı oluşturulması projesi ile her il ve ilçenin en azından bir meydanının olması gibi şehirlerin canlılığını artıran projeler hayata geçirilecek. Yoğun hatlarda raylı sistem yaygınlaştırılacak. Kırsal kalkınma için verilen 2 milyar TL destek artırılacak.

MALİ DİSİPLİN DEVAM EDECEK

Türkiye için kamu borcu bir risk alanı olmaktan çıkmasına rağmen önümüzdeki dönemde de borç stoku oranının düşürülmesine yönelik politikalar devam ettirilecek. 2014 yılı içerisinde gerçekleştirilen yerel ve cumhurbaşkanlığı seçimlerine rağmen kamu maliyesine yük getirecek herhangi bir popülist politika devreye sokulmadığına dikkat çekilirken 2015 yılında gerçekleştirilecek genel seçimlerde de bu anlayışın sürdürüleceği belirtiliyor.

VERGİ TABANA YAYILACAK

Kamuda taşıt kullanımının maliyet etkin hale getirilmesini içeren düzenlemelere yönelik mevzuat hazırlıkları tamamlanacak. 62. Hükümet döneminde vergi mevzuatının sadeleştirilmesi ve anlaşılır kılınması, vergi tabanının genişletilmesi ve vergilemenin daha adil olmasına yönelik çalışmalara devam edilecek. Yeni Gelir Vergisi yasalaşacak. Sıfır tabanlı bütçelemenin uygulanması için idari kapasite geliştirilecek.

TASARRUFLAR ARTIRILACAK

Programa göre yurtiçi tasarruflar artırılacak. Ayrıca iyat istikrarı, finansal yapı ve maliye politikasında elde edilen kazanımlar güçlendirilecek. Bilim, teknoloji ve yenilik kapasitesi geliştirilecek. İmalat sanayiinde yerli girdi kullanımına dayalı ve yüksek katma değerli bir üretim yapısına geçilecek.  İşgücü verimliliği artırılacak. Girişimciliği geliştirilerek KOBİ’ler desteklenecek.