20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

6 milyar doları cebine koyan fonlar evlilik için sıraya girdi

Güvenli liman Türkiye’ye yabancı fonların ilgisi her geçen gün artıyor. ABD’li yatırım fonu SEAF ile işbirliğine giden Globalturk Capital Yöneticisi Öney “Yabancılar yeni yılda 6 milyar dolarlık satın alma yapacak” dedi.

Kaan Zenginli20 Aralık 2012 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
6 milyar doları cebine koyan fonlar evlilik için sıraya girdi

Tüm dünyayı kasıp kavuran ekonomik kriz karşısında gösterdiği ekonomik performans ile göz dolduran Türkiye, yabancı yatırım fonlarının değişmez adresi haline geldi. Geçen yıl, 3 milyar doları şirket evliliği olmak üzere toplam 15 milyar 904 milyon dolarlık doğrudan yabancı yatırım çeken Türkiye pazarına yabancı sermayenin ilgisi artarak devam ediyor. Türkiye’ye son olarak demir atan girişim fonu ise ABD merkezli Small Enterprise Assistance Fund (SEAF). Dünya çapında 5 kıtada faaliyet gösteren ve 740 milyon dolarlık büyüklüğe sahip olan SEAF, Türkiye pazarında daha küçük çapta faaliyet gösteren KOBİ’ler ile ilgileniyor. Yerli-yabancı yatırım fonlarına danışmanlık hizmeti veren Globalturk Capital danışmanlık şirketi ile işbirliği yapan fon, 1 ila 7 milyon dolar büyüklüğe sahip Türk KOBİ’lerine yatırım yapmayı hedefliyor.

ABD’li ve Asyalı fonlar gelecek

SEAF’nın Türkiye hakkındaki hedeflerinin anlatıldığı toplantı sonrası STAR’ın sorularını yanıtlayan Globalturk Capital Yönetici Ortaklarından Barış Öney, 2013 yılında Türkiye pazarına yabancı sermaye girişinin hızlanacağını belirterek “Önümüzdeki yıl başta ABD’li olmak üzere birçok yatırım fonu Türkiye pazarına girecek. Biz 6 milyar dolarlık bir yatırımın Türkiye’ye girmesini planlıyoruz” dedi. Siyasi istikrarın devamında gelen ekonomik başarının Türkiye’de rayına oturduğunu belirten Öney, şöyle devam etti: “Türkiye özellikle son 5 yılda çok hızlı büyümeler gösterdi ve Dünya üzerinde iyi bir yere geldi. Biz büyürken dünya genelinde çok büyük olumlu gelişmeler yaşanmadı. Ortadoğu bölgesi Arap Baharı ile uğraşırken, Avrupa küresel kriz batağında çırpınıp durdu. Türkiye’deki bu büyüme tabiî ki yabancı fonların ilgisini çekti. Son 6 yılda 100 milyar doların üzerinde doğrudan yatırım geldi Türkiye’ye. Bu ilgi artarak devam ediyor. Şuanda çok büyük paralar Türkiye’ye yatırılmak üzere bekliyor. Sadece bu yıl yabancı fonlardan Türkiye’deki satın alma ve birleşme işlemlerine 3 milyar dolarlık yatırım yapıldı. 2013 yılında bu rakam 6 milyar doları bulacaktır. Bu fonlar 50 ila 100 milyon dolarlık satın almalarda bulunacak. Türkiye’ye daha çok Ortadoğu ve Avrupa merkezli fonların ilgisi olduğunu görüyoruz. Ancak önümüzdeki yıldan itibaren ABD’li dev yatırım fonlarının da Türkiye pazarına gireceklerini düşünüyorum. Asya’dan ilgi yükselecek.”

Türkiye’den iyi olan ülke sayısı az

Türkiye ekonomisi hakkında da görüşlerini belirten Vaart “Dünyada şu an Türkiye’den daha iyi olan çok az sayıda ülke var. Daha da iyi olacaksınız. Avrupa’da yaşanan küresel krizin etkilerini yakın zamanda kaybedecek olması Türk ekonomisine olumlu yansıyacaktır. Türk şirketleri bu büyümenin desteği ile yurt dışında yatırım yapmalı. Türk şirketlerinin dünyanın her yerinde var olmaları gerekiyor” ifadelerini kullandı.

ABD’li fon Türkiye’de KOBİ avLAYACAK

Globalturk Capital ile işbirliği yaparak Türkiye pazarına odaklanan ABD’li SEAF, Türkiye pazarında bu yıl 75 milyon dolarlık satın alma ve ortaklık planlıyor. 740 milyon dolar büyüklüğe sahip olan fon, 1-7 milyon dolar arasında hacime sahip olan KOBİ’leri hedefliyor. Türk KOBİ’leri için ‘gururlu ve çalışkan’ tanımlamasını yapan SEAF’nın eş-kurucusu ve İcradan Sorumlu Yönetim Kurulu Başkanı Bert Van Der Vaart, Türk girişimcileri ile iş yapmanın kendilerine keyif verdiğini söyledi. Vaart “Türk KOBİ’leri ve girişimcileri oldukça gururlu insanlar. İsimleri ve şirketleri kendileri için çok çok önemli. Çok çalışkanlar, işlerinin başında olan insanlar. Dünyanın diğer ülkelerinde bunu çok göremiyorsunuz. Türk girişimcisinin böyle bir farkı var. Riski minimize edebilme kabiliyetleri çok yüksek. Dünya çapında birçok ülkede faaliyetimiz var. Türkiye pazarına ilk girişimiz” diye konuştu.