25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

60 milyar liralık destekle tarımda 4 basamak çıktık

Tarım Bakanlığı verilerine göre tarıma son 11 yılda 60 milyar liralık nakit desteği verildi. Bu desteklerin ardından Türkiye, geçen yıl 11’inci basamakta bulunduğu dünya sıralamasında, yedinciliğe yükseldi.

28 Temmuz 2014 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
60 milyar liralık destekle tarımda 4 basamak çıktık

Türkiye'nin en önemli sektörlerinden olan tarım için hükümet kesenin ağzını açtı. Tarımın geliştirilmesi, değişim ve dönüşümü çalışmaları kapsamında milyonlarca çiftçiye milyarlarca liralık destek verildi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı verilerine göre son 11 yıllık dönemde sektöre yaklaşık 60 milyar Türk Lirası tutarında nakit desteği verildi. Desteklerin ardından Türkiye tarımda dünyanın en önemli ülkeleri arasına girmeyi başardı. Türkiye’de tarım sektörü son 10 yılın dokuzunda büyüme kaydederken, bu dönemde tarımsal Gayri Safi Yurtiçi Hasıla da (GSYİH) 23.7 milyar dolar büyüklükten 61 milyar dolar seviyesine kadar yükseldi. Türkiye aynı dönemde dünya genelinde tarım sektöründe 11’inci sırada yer alırken, geçen yıl sonu itibariyle yedinci sıraya yükseldi. Avrupa’da ise aynı dönemde tarımda dördüncü sırada bulunan Türkiye, bugün itibariyle ilk sıraya yerleşmiş durumda.

İhracat 18 milyar dolar

Tarım sektöründeki büyüme ve değişimle birlikte ihracat miktarı ise 18 milyar dolar seviyesine çıktı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın faaliyet raporunda konuya ilişkin yer alan değerlendirmede, “Türkiye’nin tarım alanında bölgesinde lider ve dünyada üst sıralardaki konumunu daha da güçlendirmek amacıyla, belirlediğimiz hedef istikametinde gelecek dönemde çalışmalarımıza ara vermeden kararlı bir şekilde devam edeceğiz” tespiti yapıldı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın verilerine göre 2013 yılında toplam 8 milyar 684 milyon TL tarımsal destek ödemesi gerçekleştirildi. Desteklerin 2.2 milyar lirası alan bazlı, 2.6 milyar TL’si prim destekleri, 2.75 milyar lirası hayvancılık desteklerinden oluştu. Çiftçilere tarımsal sigorta isin 299 milyon lira, kırsal kalkınma için 478 milyon lira, telafi edici ödemeler için ise 122.5 milyon TL destek verildi.

STRATEJİK PLAN HAZIR

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından 2013-2017 dönemini kapsayan ve geçmiş dönemleri değerlendirmekle beraber ileriye bakışı barındıran ‘Stratejik Plan’ da geçen yıl hazırlandı. Ulusal kalkınma planları ve 2023 vizyonu ile uyumlu hazırlanan sektörün gelecek beş yılını şekillendirecek stratejik planda, amaçlar, hedefler ve bunların ölçülmesine esas kriterler net olarak belirlenmiş oldu.