20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

600 bin işçiye zam umudu

9 aydır zam bekleyen 600 bin işçiye umut doğdu. Yetki alamadığı için toplu sözleşme masasına oturamayan sendikalar, Başbakan’la görüştü.

STAR ANKARA21 Eylül 2012 Cuma 07:00 - Güncelleme:
600 bin işçiye  zam umudu

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan’dan aylardır randevu bekleyen işçi ve işverenler dün randevu aldı. Başbakan Erdoğan, Resmi Konut’ta işçi cephesinden TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan ve TİSK Başkanı Tuğrul Kudatgobilik’i kabul etti. Toplantı sonrası açıklama yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Başbakan Erdoğan’ın Toplu İş İlişkileri Kanunu konusunda işçi ve işveren temsilcileriyle yaptığı görüşmeye ilişkin, taraflarla büyük ölçüde mutabakat sağlandığını belirterek, “Görüşme son derece olumlu geçti. Umarım TBMM açılır açılmaz Toplu İş İlişkileri Yasası, Meclis’in ilk sıralarında yer alacak” dedi. Görüşmenin ilgili konfederasyonların talebi üzerine gerçekleştiğini belirten Faruk Çelik, şu an itibariyle toplu sözleşme yapabilmek için 1.600 civarında yetki talebi olduğunu ifade etti.

Toplu sözleşme süreci ekimde başlar

Toplu İş İlişkileri Yasası çıkmadığı için yetki veremediklerini anlatan Çelik “Bir an önce yasanın çıkması gerekiyor. Bugün itibariyle yaklaşık 340 bin işçiyi ilgilendiren son derece önemli bir görüşmeyi Başbakanımızla gerçekleştirmiş olduk” diye konuştu. Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan da görüşmede uzlaşma sağlandığını belirterek, “Yasa Tasarısı’nın Meclis’in ilk görüşeceği konular arasına alınması konusunda mutabakat sağlandı. Yasanın çıkmasının ardından ekim ayı içinde yetkilerin verilerek toplu sözleşme sürecinin başlayacağına inanıyoruz” dedi. Arslan, 1.650 iş yerinde 350 bin işçinin, toplu sözleşme için yetkilerin verilmesini beklediğini ve sürecin uzamasının daha büyük sorunlara neden olacağını ifade etti.

GENEL KURUL’A GELMEDEN MECLİS TATİL OLDU

9 aydır zam bekleyen ancak toplu sözleşme yetkisi alamadığı için toplu sözleşme masasına oturamayan sendikalar, çözüm için Başbakan Erdoğan’dan yardım istemişti. Toplu İş İlişkileri Yasası’nın Meclis kapanmadan önce çıkmaması, 350 bin işçinin 2012 yılı zamlarını alamamasına neden oldu. Yıl sonuna kadar toplu sözleşme süresi dolacak işçi sayısı 600 bine ulaşacak. Ancak Erdoğan, işçi ve işverenleri ‘aranızda anlaşmadan bana gelmeyin’ dediği için bu randevuyu uzun süredir bekletiyordu. Toplu İş İlişkileri Kanun Tasarısı, genel kurul gündemine gelmeden Meclis kapanınca iş hayatında tam bir kaos ortaya çıktı. 2009’dan beri gerçek sendikalı işçi istatistikleri yayınlanmadığından sözleşme süresi dolan sendikalar Çalışma Bakanlığı’ndan toplu sözleşme yetkisi alamıyor. İşverenlerle yeniden masaya oturamıyor. İstatistiklerin yayınlanmaması bu yıl kamuda 200 bin, özel sektörde 400 bin olmak üzere yaklaşık 600 bin işçinin zam alamaması anlamına geliyor.