26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Akademisyene zam ve teşvik ödeneği

Akademik personele yükseköğretim tazminatı ve teşvik ödeneği ödenmesine ilişkin düzenleme Komisyon’dan geçti. “Önemli bir iyileştirme yapıyoruz” diyen Şimşek’in verdiği bilgiye göre akademisyenler 726 lira tazminat, 900-bin 385 lira da teşvik ödeneği alacak.

Star Ankara25 Ekim 2014 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Akademisyene zam ve teşvik ödeneği

Akademik personele yükseköğretim tazminatı ve teşvik ödeneği ödenmesine ilişkin düzenleme TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi. Genel kurul gündemine bütçe öncesi getirilerek yasalaşması hedeflenen düzenleme tüm öğretim görevlilerine yüksek öğretim tazminatı ile teşvik ödeneği getiriyor. Düzenlemeyle Devlet Memurları Kanunu’na tabi en yüksek devlet memuru, ek gösterge dahil brüt aylık tutarının profesör, doçent ve yardımcı doçent kadrosunda bulunanlara yüzde 100’ü, araştırma görevlisi, öğretim görevlisi, okutman, uzman, çevirici, eğitim ve öğretim planlamacıları kadrosunda bulunanlara yüzde 115’i oranında her ay yükseköğretim tazminatı ödenecek. Bu tazminata hak kazanılması ve ödenmesinde aylıklara ilişkin hükümler uygulanacak.

Ar-Ge yapana teşvik primi

Bilim, teknoloji ve sanata katkı sağlayıcı nitelikte proje, aldıkları patent ve  ödüller esas alınarak akademisyenler için ayrıca yıllık akademik teşvik puanı hesaplanacak ve bu puanla orantılı olarak da akademik teşvik ödeneği adı altında yeni bir ödeme yapılacak. Düzenlemeyle ilgili bilgi veren Maliye Bakanı Mehmet Şimşek “Önemli bir iyileştirme yapıyoruz. Özellikle üniversitelerimize daha nitelikli insanların çekilmesinde güzel bir düzenleme” dedi. Bakan Şimşek, ücretlerde iyileştirme çabası içinde olduklarını kaydederek, yükseköğretim tazminatını bütün personelin alacağını belirtti. Bakan Şimşek “Profesör, doçent, yardımcı doçent net 726 lira, araştırma görevlileri, okutman 835 lira alacak. Bir de akademik teşvik dediğimiz sistem var. Bu da somut kriterlere bağlı olacak. Amacımız bilim camiasını patent, dizayn, makale gibi şeylerle bir miktar uluslararası çalışmalara teşvik etmek. Bir profesörün minimum 945 lira-bin 457 lira arasında maaş alması söz konusu. Bir doçentte ise 923 lira ile bin 384 lira arasında artış olacak” diye konuştu.