16 Mayıs 2024 Perşembe / 9 Zilkade 1445

Akkuyu’ya kanser ayarı

Mersin’de yapılması planlanan nükleer santralin ÇED raporunun ayrıntıları netleşti. Santralin inşaata başlayabilmesi için hava şartları, tarımsal üretim, hayvancılık gibi konuların etkilenmemesi için bir yol haritası çıkarıldı.

Ercan Baysal/Ankara13 Temmuz 2013 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Akkuyu’ya kanser ayarı

3 BİN SAYFALIK ÇED RAPORUNDA TÜM ÇEVRESEL FAKTÖRLER İNCELENDİ

Türkiye’nin ilk nükleer santralinin yapımı için gerekli olan Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) Raporu’nun hazırlıkları tamamlandı. Akkuyu Nükleer Güç Santrali AŞ, Mersin’de yapılması planlanan santralin projesiyle ilgili 3 bin sayfalık raporu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sunarken, rapora ilişkin ayrıntılar da netleşti. 20 milyar dolarlık yatırımın yapılacağı santralin inşaatının başlayabilmesi için hava şartları, su akımı, tarımsal üretim, hayvancılık gibi tüm konularda doğanın olumsuz etkilenmeyeceği bir yol haritası hazırlandı. Rus şirket med cezir ve med cezire bağlı olmayan tüm akım şekillerine yönelik ev ödevini hazırlarken, raporda santralin herhangi bir kansere yol açmayacağına yönelik değerlendirmeler de bulunuyor.

Süt hayvanlarına etkisi

Böcekler dahil olmak üzere bölgede yaşayan canlıların santralden olumsuz yönde etkilenmeyeceğine yönelik araştırmalar da raporda yer alırken, şirket tüm canlı türleri için özel koruma önlemi alacak. Tesise en yakın konumdaki süt hayvanlarının lokasyon verilerinin yanı sıra etki alanı içindeki yıllık et ve süt üretimi de kontrol edilecek. Raporda, nükleer atıkların bertarafı, radyoaktif etki alanı, rüzgarın olumsuz etkilenmeyeceği, hava akımlarının değişmeyeceği ve bitkiler başta olmak üzere bölgede bulunan canlıların zarar görmeyeceğine yönelik şartlara gerekli cevaplar yer alıyor. İlgili şirketin cevabını verdiği sorular arasında turizm, spor gibi alanlara da santralin olumsuz etkisinin olup olmayacağı ve kuş göç yollarının etkilenmeyeceği de yer alıyor. Raporun onaylanabilmesi için komisyonda bulunan tüm kurumların görev alanına giren tüm şartların yerine getirilmiş olması gerekiyor.

KRİTİK ONAY BAYRAM SONRASI

Bakanlık raporu internete koyarak halkın görüşlerine de başvuracak. Edinilen bilgilere göre sunulan rapora bir hafta içinde şekil şartı onayı verilecek. Formata uygun olduğuna yönelik onayın ardından rapor 56 komisyon üyesine gönderilecek. Bir ay boyunca raporu inceleyecek olan komisyon üyeleri bayram sonrasında kararı vermek için bir araya gelecek. Komisyon üyelerinin kendi alanlarına ilişkin değerlendirmelerinin ardından mevzuata aykırı bir durum yok ise ÇED onayı verilerek inşaat süreci başlayacak.

50 STK’nın onayı gerekiyor

Mevzuata aykırı bir durum tespit edilirse Rus şirkete gerekli şartları sağlaması için üç ay gibi ilave bir süre verilecek. ÇED rapor onayının komisyonunda çok fazla sayıda kamu kurumu ve sivil toplum kuruluşu üye olarak yer alıyor. Milli Savunma Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK), Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı gibi 30’a yakın ana kurum komisyonda bulunuyor. Genel müdürlüklerin dahil edilmesi ile birlikte nükleere onay verecek komisyondaki kamu kurumu ve STK sayısı 50’yi geçiyor.

GÜRÜLTÜ İÇİN DE TEDBİR ALINACAK

İki yıla yakın süredir devam eden araştırma ve raporlama aşamasında ÇED sürecine ilişkin tüm sorulara cevap arandı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın koordinasyonunda hazırlanan formata çok sayıda kamu kurumu ve STK da katkı sağladı. Gürültü önleminin yanı sıra atıkların ne olacağı, santralin deniz kumuna etkisi, yeraltı suyuna etkisi, iklimsel etkisi, deprem olup olmayacağı ve rüzgar yönünün olumsuz olup olmadığı konularına ilişkin de tedbirler alınması isteniyor. Raporda bunun gibi çok sayıda talebe karşı hangi tedbirlerin alınacağına yönelik Rus şirketinin savunması yer alıyor.

2022’de tam kapasite devrede

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, onayın ardından verilen ev ödevlerinin yapılıp yapılmadığını da sıkı denetimden geçirecek. İnşaat aşaması her üç ayda bir izleme sürecinde olacak. Santralde 1.200 MW gücünde 4 üniteden oluşacak tesisin ilk ünitesinin 2019 yılında hizmete girmesi planlanıyor. 2022 yılında ise tüm ünitelerin çalışır hale gelmesi öngörülüyor.