20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Apple bir Google kadar eridi

'i' konsepti ile dünyanın en güçlü şirketi sıralamasında 1 numaraya kadar yükselen Apple, son 4 aylık kayıplarıyla birlikte bünyesinden bir Google yani 280 milyar dolar kadar eridi. Jobs'un emanetini taşıyan Tim Cook, 'yenilik' ilkesini 'koruma' olarak değiştirince, 'Jobs gitti iş bitti' tartışmalarını yeniden alevlendirdi.

Fikret Çengel25 Nisan 2013 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Apple bir Google kadar eridi
Kayıp 280.000.000.000 dolar

Son 10 yılda özellikle iletişim teknolojisinde getirdiği 'i' formatı (iMac, iPod, iPhon, iPad) ile damgasını vuran ve dünyanın en değerli şirketi sıralamasında 1 numaraya kadar tırmanan Apple tılsımını mı kaybediyor. Sadece İletişim teknolojisi sektörü değil, iletişim aracı kullanan herkes, son aylarda hızla değer kaybeden ve 'Apple artık sona geldi' tartışmasına odaklanmış durumda.
2003 yılından itibaren her yıl karını artırarak gelen ve yaratıcısı Steven Jobs'un ölümüne rağmen 2012 yılında hisse değeri 705 dolara kadar çıkarak uzun zamandır savaş verdiği birincik konusunda petrol devi Exxon Mobel'i geride bırakmıştı.

Apple 280 milyar dolar eridi

413 milyar dolar piyasa değerine ulaşan Apple, son 4 ayda yüzde 40 değer kaybederek hisse değeri 400 dolar sınırının altına inmiş ve bu toplam piyasa değerinin 280 milyar dolar (Google'nin piyasa değeri) erimesine neden olmuştu.
Apple'ın hisse senetlerinde yaşanan bu düşüşlerin ilk sebebi olarak, tedarikçi şirketlerinin iPhone ve iPad satışları ile ilgili sunduğu raporun etkili olduğu düşünülüyor.Tedarikçi şirket bu raporlarda iPhone ve iPad satışlarının düştüğünü iddia ediyordu.Bu raporun şirket hisselerinin değer kaybetmesine neden olduğu düşünülüyor. Bunun yanı sıra, Apple için en büyük darbeyi vuran tabi ki Samsung oldu. Samsung'un hem akıllı telefon hem de tablet piyasasında Apple için ciddi bir rakip olması, hatta bazı ülkelerde onun tahtını elinden alması şirketin değer kaybetmesine neden oluyor.
Pazar payını giderek arttırmaya başlayan Samsung, 2012 yılının son çeyreğinden itibaren inanılmaz bir yükseliş gösterdi. Samsung başarılı bir şekilde yükselirken, Apple'ın da Pazar payındaki gücünü zayıflatmaya başladı. Söz konusu bu nedenler Apple yatırımcılarını tedirgin ediyor. Yatırımcıların baskısına maruz kalan Apple, 2012 yılının Aralık ayından bu yana %40 değer kaybetmiş gözüküyor. Bu oranlar da yatırımcılarının baskılarının artmasına neden oluyor.

Samsung rüzgarı

Teknoloji devi Apple'ın kârı, 10 yıl sonra ilk kez eridi. Ocak-mart döneminde 37.4 milyon iPhone, 19.5 milyon iPad satan Apple, son 10 yılda ilk kez kârının azaldığını açıkladı.
Her iki cihazdan beklenen satış rakamının 1 milyon üzerine çıkmayı başarsa da kârdaki eridemen kurtulamayan Apple'ın, 1 yıl önce 12.30 dolar olan hisse başına kârı, 10.09 dolara geriledi. Şirketin brüt kâr oranı ise yüzde 47.4'ten 37.5’e indi. Apple'ın iPad mini başta olmak üzere bazı ürünlerini maliyetine yakın bir fiyattan satmasının kârın düşmesine neden olduğu belirtiliyor.
iPhone satışları her ne kadar gücünü korusa da toplam pazar icinde Apple, Samsung'un inanılmaz yükselişine engel olamadı. Son rakamlara göre Apple yüzde 20'lik pazar payına sahipken bu oran Samsung'da yüzde 30'a yükseldi.

Jobs gitti işi bitti

Apple için dönüm noktası kurucusu Steve Jobs'un ölümü oldu. dünya piyasalarını kavuran 'i' mucizesinin mimarı olan Jobs, "insan ne ister' sorusun cevabını geliştirdiği ürünlere eklemesiyle apple'i bir dev haline getirdi. Jobs'un ölümü iPhone4'ün tanıtımının hemen ardından geldi ve kısa süre sonra Jobs'un anısına iPhone 4S'in tanıtımı gerçekleşti. Piyasalarda değeri hızla artan Apple bu süreçte dünyanın en güçlü şirketi ünvanını da ele egeçirdi. Ancak iPhone 5 ile Jobs'un kırmızı çizgilerini zedeleyen ve sadece ebatlarda yeniliğe giden Tim Cook liderliğindeki Apple, 'Jobs gitti işi bitti' tartışmalarının yoğunlaşmasına da neden oldu.
Jobs ile Tim Cook arasındaki temel fark, Steve Jobs'un 'değişim' ilkesine karşın Tim Cook'un 'Koruma' içgüdüsünün hakim olması.