26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Araştırma görevlilerine müjde

Hükümet ile sendikalar arasında memur maaş artışı konusunda anlaşma sağlanmasının ardından bir müjde de araştırma görevlilerine geliyor. Taban aylığa yapılan 175 liralık zamla birlikte emekli ikramiyesinde 5 bin 250 liraya varan miktarda artış yaşanırken araştırma görevlilerinin maaşlarının da düzeltilmesi için harekete geçildi.

20 Ağustos 2013 Salı 07:00 - Güncelleme:
Araştırma görevlilerine müjde
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek bu kapsamda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in kapısını çalacak. Edinilen bilgilere göre Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü'nün de çalışacağı düzenlemenin önümüzdeki yıl şekillenmesi bekleniyor. Düzenleme ile araştırma görevlilerinin maaşlarında iyileşme olması bekleniyor. Temmuz 2013 tarihi itibariyle birin dördü bir öğretmenin maaşı 2 bin 211 lira. Yedinin biri maaş alan bir araştırma görevlisinin cebine ise aylık 2 bin 226 TL giriyor. Ancak öğretmenler ek ders ücreti aldığı için maaşları akademisyenlerin üzerine çıkıyor.

Maliye Bakanı Şimşek araştırma görevlilerinin maddi imkanlarının iyileştirilmesine yönelik görüşünü Erzurum'da akademisyenlerle paylaştı. Geçen hafta Erzurum'da Şimşek ile sohbet eden bir araştırma görevlisi, "Maaşlarımız düşük. Biz de eğitim faaliyeti yürütüyoruz. Biz de öğretmeniz ancak onlar ek ders sebebiyle bizden fazla maaş alıyor" dedi. Bunun üzerine kendisinin de bir dönem araştırma görevlisi olduğunu hatırlatan Bakan Şimşek, "Bu konuyu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile görüşeyim. Son yapılan toplu sözleşmede olmadı ancak bir sonraki seferde olabilir" cevabını verdi.

TÜM AKADEMİSYEN MAAŞLARINA AYAR

Hükümet ile sendikalar arasında yürütülen toplu sözleşme pazarlığında asistan ve araştırma görevlilerine birer derece verilmesi konusu gündeme gelmişti. Memur sendikalarının maaşların iyileştirme talebine YÖK Tasarısı gerekçesiyle sıcak bakılmamıştı. Edinilen bilgilere göre tasarı kapsamında tüm akademisyen maşalarına bir ayarlama yapılması formülü üzerinde duruluyor. Araştırma görevlisinden profesör maaşlarına kadar bir iyileştirme paketi üzerinde çalışma yürütülecek. Bu kapsamda Maliye ile YÖK'ün birlikte düzenleme yapması bekleniyor.

TABAN AYLIĞI 175 TL ARTTI

Maliye Bakanlığı'nın toplu sözleşme masasında 2014 ve 2015 yılları için yüzde 3+3 zamda diretmesine rağmen taban aylığında iyileştirmeye gidilmişti. Bu kapsamda taban aylıkları 175 lira artırılarak yüksek maaş alan memura düşük, düşük maaş alan memura ise yüksek oranda zam yapıldı. 2014 yılından sonra emekli memurlar ise yapılan zamlar sonucunda 146 TL daha fazla maaş alacak.