19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Ar-Ge ile ilgili tek çakıl taşı konulsa ben orada olacağım

Sabancı, kompozit teknolojileri alanında önemli bir yatırımın temelini attı. Törende konuşan Başbakan Davutoğlu “Temel atma yerine açılışlara katılıyorum. Ama bir istisna yaptım. Ar-Ge ile ilgili tek çakıl taşı konulsa orada olacağım” dedi.

20 Aralık 2014 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Ar-Ge ile ilgili tek çakıl taşı konulsa ben orada olacağım

Kordsa Global ve Sabancı Üniversitesi’nin işbirliğinde hayata geçirilen Kompozit Teknolojileri Mükemmeliyet Merkezi’nin temeli, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun da katıldığı törenle Teknopark İstanbul’da atıldı. 65 milyon liraya mal olacak merkez; havacılıktan otomotive kadar birçok sektörde dönüşüm yaratan, nanoteknoloji ile entegre edilmiş ileri kompozit malzeme teknolojileri alanında çalışacak. Törende konuşan Başbakan Davutoğlu, eğitimde niteliksel dönüşüme ve yenilikçiliğe açık bir zihniyete ve yeni bir düşünce yöntemine ihtiyaç olduğunu ve bu yönde adımlar atıldığını kaydetti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başlattığı temel atma törenleri yerine açılışlara katılma geleneğini hatırlatan Davutoğlu “Bilinçli olarak bir istisna yaptım. Nerede Ar-Ge ile ilgili bir tek çakıl taşı oraya konuluyorsa söz veriyorum ben orada olacağım” dedi.

Davutoğlu, sanayici ve üniversitelerin yöneticilerine, “Bundan sonra karşınızda sert ve kaya gibi devlet değil, kompozit teknolojilerdeki gibi esnek, duruma intibak eden, olayı anlayan ama aynı zamanda irade gerektirdiğinde çelik gibi bir iradeye sahip devlet sözü veriyorum” diye seslendi.

Üniversitelerin emrindeyiz

“2023 hedeflerine ulaşmak bakımından çelik gibi iradeli bir sanayi istiyoruz” diyen Davutoğlu, şunları söyledi: “Böylesine esnek ve kararlı bir devlet, yeniliklere açık, özgürlükçü bir üniversite ve küresel rekabete her an intibak edebilen dinamik bir sanayi altyapımız olursa 2023 hedeflerini gerçekleştirebiliriz. Bütün imkanlarımızla üniversitelerimizin emrindeyiz. Yeter ki bu aşkı, bu azmi görelim ve bunu sürdürebilelim.”

“Tarihi arkadan takip etmememiz lazım” diyen Davutoğlu “Sanayi devrimini yaklaşık 100 yıl sonra takip ederek arayı kapatmaya çalıştık” diye konuştu.

Sabancı: Geleceğin temellerini atıyoruz

Törende konuşan Sabancı Holding Yönetim Kurulu ve Sabancı Üniversitesi Kurucu Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı sanayi-üniversite modelinde yeni bir boyut getirildiğini ifade ederek “Ülkemizde ilk defa, ileri teknoloji ürünü malzemenin, Ar-Ge’nin, akademik yapının ve üretimin harmanlanacağı bir platformun oluşumuna hep birlikte tanıklık ediyoruz. Biz bugün, aslında geleceğin temellerini atıyoruz. Yeni bir dönemin başlangıcını yapıyoruz.  Biz bu yatırımı bugünden yarına değil, bugünden Türkiye’nin gelecek 10-20-30 yılına yapıyoruz. Biz Türkiye’ye, ülkemizin potansiyeline inanıyoruz” dedi.

PLAKET VERİLMEDİ 500 FİDAN DİKİLDİ

Temel atma töreninde bir ilk de yaşandı. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun önceki gün açıkladığı ‘plaket yasağı’ ilk kez uygulandı. Konuşmasının ardından Güler Sabancı, Başbakan adına Denizli Acıpayam Hatıra Ormanı’na 500 fidan dikildiğini gösteren sertifikayı Davutoğlu’na verdi. Törende daha sonra Kompozit Teknolojileri Mükemmeliyet Merkezi’nin temeli atıldı.

65 milyon TL yatırım

Kompozit Teknolojileri Mükemmeliyet Merkezi, 65 milyon TL yatırım ile hayata geçecek. Merkezde, kompozit malzeme teknolojileri alanında lisansüstü eğitim, temel araştırma, uygulamalı araştırma, ürün geliştirme, üretim, kuluçka hizmetleri ve ticarileştirme faaliyetleri gerçekleştirilecek; doktora öğrencileri ve doktora sonrası araştırmacılar, öğretim üyeleri, kuluçka firmaları, araştırmacılar, mühendisler ve prototip üretiminde yer alacak insan kaynakları eşzamanlı olarak aynı çatı altında bulunacak. Merkez 10 bin metrekare kapalı alana sahip olacak.