20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

ASELSAN'dan Türkiye'yi uçuşa geçirecek sürpriz öneri!

ABD ve NATO'nun ardı arkasına gelen tepkilerine karşın yurt içinden çarpıcı bir öneri geldi.

12 Aralık 2013 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
ASELSAN'dan Türkiye'yi uçuşa geçirecek sürpriz öneri!
Aselsan : Fırsat verilirse biz de yaparız
 
Uzun menzilli füze sistemlerinde ülkelerin kritik bilgileri vermek istemediğini ifade eden Ergeneman, "Biz bunun her şeyine hakim olmak istiyorsak, (bize özgü olsun, bizim kontrolümüzde olsun) diyorsak bizim tasarlamamızdan başka çare yok. Aksi takdirde hangi sistemi alırsak oranın tasarımına bağlı kalma ihtimali olacak. Türk mühendislik gücü bunu yapmaya kadir" dedi. Bu tür sistemlerin uzun zaman alacağını ifade eden Ergeneman, bu konuda ilgili makamlara bilgi verdiklerini söyledi.
 
ABD Kongresi'nin 2014 savunma bütçesine bir madde ekleyerek Türkiye'nin Çin'den alacağı füze sisteminin NATO'ya entegre edilmesinde Amerikan fonlarının kullanımını engelledi. ABD ve NATO'nun ardı arkasına gelen tepkilerine karşın yurt içinden çarpıcı bir öneri geldi.
 
Aselsan Genel Müdürü Cengiz Ergeneman, "Fırsat verilirse biz de yaparız" dedi. TSK için üretilecek füze savunma sisteminin ihalesinde birinci gelen Çinli üretici CPMIEC'nin alt yüklenici sözleşmesi imzalamak üzere görüştüğü Türk şirketleri arasında Aselsan da yer alıyor. Çin'den önemli iş payı alması beklenen Aselsan'dan çok dikkat çekici bir 'çıkış' geldi.
 
'FÜZE MİLLİ OLSUN, ALT YAPIMIZ VAR'
Aselsan'ın fabrika açılışı için Kazakistan'da bulunan Genel Müdür Cengiz Ergeneman, basın mensuplarının sorularını cevaplarken şunları söyledi: "Türkiye'ye sunulan teklifleri bize büyük altyapı kazandıracak yeterlilikte görmedik. Üretilecek sistemin 'milli' olması gerektiğini düşünüyoruz ve 'biz yaparız' diyoruz. Alçak ve orta irtifalı füze sistemlerinde elde ettiğimiz bilgi birikimiyle yüksek irtifa - uzun menzile gidebiliriz. Üretmiş olduğumuz çok amaçlı radarın menzili bir hayli yüksek. Hava savunma radarı için de bunu yaparız. İlgili makamlara arz ettik. Ne kadar erken. Dünyada bu tip dört sistem var. Ama her biri belirli bilgileri paylaşmıyor. Biz herşeyine hakim olmak istiyorsak milli olarak yapmalıyız. Yeni bir süreç başlayabilir ya da mevcut süreç devam edip bizim önerimiz ilave bir süreç olarak başlayabilir. Sadece radarı yapmakla kalmayacağız. Galyum nitrat teknolojisi için 8-9 yıldır Bilkent ile birlikte çalışıyoruz. Radar üretiminde çok önemli bu kimyasal teknolojisine de artık sahibiz."
 
Ankara'da halen iki fabrikaya sahip bulunan Aselsan, Gölbaşı'nda kurduğu radar fabrikasını martta hizmete açacak. Temelli'de satın alınan 400 dönümlük arazi üzerinde de hava savunma sistemi imalat ve test merkezi kurulacak. Aselsan'ın önerisi kabul görürse, füze savunma sisteminin roket patlayıcı ve itki sistemi Roketsan tarafından üretilecek. Aselsan da radar, güdüm başlığı, komuta kontrol ve haberleşme sistemlerini geliştirecek.
 
"ASELSAN YAPABİLİYOR"
Vestel'in, ürettiği insansız hava aracı Karayel' için ABD'deki bir şirketten lazer işaretleyici satın almasının ABD hükümeti tarafından engellendiği iddialarını da değerlendiren Ergeneman, lazer işaretleme sistemlerini ASELSAN'ın da yapabildiğini kaydetti.Lazer işaretleme sistemini 300T modeli helikopterler ve ATAK  programı için tasarladıklarını anlatan Ergeneman, ayrıca insansız hava aracı Heron ve ANKA'larda da bi sistemlerin kullanıldığını bildirdi.
 
ASELSAN'ın, yurt içindeki şirketlerle ortaklık kurma düşüncesinin olup olmadığı sorusuna Ergeneman, "Böyle bir ihtimal var. Teknolojik derinliği olan şirketler kurabiliriz" cevabını verdi.   Yurt dışında da bir takım şirketleri satın alabileceklerini anlatan Ergeneman, örneğin Güney Afrika'da elektro optik konusunda deneyimi olan ve ekonomik açıdan zor duruma düşen bir şirketin üretim kısmını satın aldıklarına dikkati çekti.