19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

AVM’lere acil tıbbi müdahale ve ibadet yeri zorunluluğu

Bugüne kadar 3 kez tasarı haline gelen ancak yasalaşmayan Perakende Yasası nihayet TBMM’de. Tasarıya göre AVM’lerde acil tıbbi müdahale ünitesi ve ibadet yeri gibi alanlar zorunlu olacak. AVM’lerde küçük esnafa da yer ayrılacak.

EKONOMİ SERVİSİ20 Ağustos 2014 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
AVM’lere acil tıbbi müdahale ve ibadet yeri zorunluluğu

Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı TBMM’ye sunuldu. 28 maddeden oluşan yeni kanun tasarısı, perakende ticarette köklü değişiklikler öngörüyor. Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı’nın dün düzenlediği basın toplantısıyla duyurduğu yeni düzenlemeler arasında indirimli ve kampanyalı satışlar ile AVM’lerle ilgili yeni düzenlemeler de var. Yazıcı’nın verdiği bilgiye göre yeni kanun tasarısı ile AVM’lerde ortak kullanım alanları oluşturulacak. AVM, büyük mağaza, zincir mağaza ve diğer ticari işletmeler müşterileri için otopark oluşturmakla yükümlü olacak. AVM’lerde, acil tıbbi müdahale ünitesi, ibadet yeri, bebek bakım odası, çocuk oyun alanı gibi ortak kullanım alanları oluşturulacak.

100 metre şartı yok

AVM’ler, ibadet yeri bulunan yerlerde, ibadethane ile perakende veya açık alkol satışının yapıldığı yer arasında en az 100 metre mesafe bulunması zorunluluğundan muaf olacak. AVM’lerde, toplam satış alanının en az yüzde 5’i esnaf ve sanatkar işletmelerine; en az binde ikisi geleneksel, kaybolmaya yüz tutmuş mesleklere ayrılacak. Yıl boyu süren indirimli satışların yapılabilmesi için işletmede satılan malların en az yüzde 70’inin indirimli ürün olması gerekecek. Kampanyalı satışlarda süre, iş yeri açılışı, devri, kapanışı, adres veya faaliyet değişikliği 3 ayı geçemeyecek. Tasarı ile üretici ve tedarikçilerden keyfi olarak alınan primler önlenerek kurallara bağlanacak. Küçük ölçekli üretici ve tedarikçilerin markalaşması bu tasarı ile desteklenecek. Perakende ticaretin kanunun amacına uygun yapılmasını sağlamak amacıyla Perakendeciler Konseyi kurulacak. Tasarının yasama yılında TBMM’de ele alınması bekleniyor. Perakende sektörü için  daha önce üç kez taslak hazırlanmış ancak hiçbiri yasalaşmamıştı. 

Tırtıklanan haklara koruma

Basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yazıcı, tasarıda yer alan ve üretici ile tedarikçilerden alınan primlere ilişkin olarak “Özellikle küçük işletmecilerin haklarının büyük işletmeler tarafından biraz tırtıklandığına ilişkin bir kanaat var. Bunu ortadan kaldırmayı hedefliyoruz” dedi. AVM’lerdeki ibadethanelerin alkollü içki satan yerlere yakın olmasının alkollü içki satışını düzenleyen yasa nedeniyle perakende yasasını da etkileyeceğine dair yorumlar yapıldığının belirtilmesi üzerine Bakan Yazıcı, AVM’lerdeki içki satışının alkol  yasası ile çelişmemesi için düzenleme yapıldığını kaydetti.