23 Nisan 2024 Salı / 15 Sevval 1445

Avrupa ve Japonya’nın refahta % 60’ına ulaştık

Başbakan Yardımcısı Babacan, Türkiye’de milli gelirin giderek arttığını söyledi, Babacan “Ortalama refah seviyesi Avrupa ve Japonya’da 100 ise bizde de yüzde 60” dedi.

27 Temmuz 2014 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Avrupa ve Japonya’nın refahta % 60’ına ulaştık

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye’nin geçen yıl kişi başına düşen milli gelirinin 10 bin 800 doları bulduğunu hatırlatarak, satın alma gücü kalitesine göre hesaplanan milli gelirin ise aynı dönemde 19 bin doları geçtiğini kaydetti. Japonya’da bu rakamın, satın alma gücü kalitesine göre hesaplandığında 35-36 bin dolar civarında olduğunu bildiren Babacan “Avrupa Birliği’nin ortalaması da yine bu civarlarda. Avrupa Birliği ve Japonya gibi ülkelerin yüzde 50-60 refah seviyesine ulaşmış bir ülke haline geldik” dedi.

‘G20 bizi örnek alıyor’

Başbakan Yardımcısı Babacan, Eskişehir’de, Ticaret ile Sanayi Odaları ve Ticaret Borsası’nın yönetici ve üyeleriyle bir araya geldi. Burada yaptığı konuşmada büyüme modelinde kamu harcamalarına dayalı değil, özel sektör odaklı ilerlediklerini ifade eden Babacan, G20 ülkeleri içinde Türkiye’nin kamu-özel sektör ortaklığı projelerininde büyük ilgi çektiğini ve örnek alındığını söyledi. “Birinci önceliğimiz cari açığı düşürmek, ikinci önceliğimiz de enflasyonun düşmesi” diyen Babacan, sözlerine şöyle devam etti: “Cari açık yüzde 4-5 civarındayken sorun yok ama yüzde 4-5 büyürken yüzde 5’in üzerindeki cari açık, bizim için dikkat edilmesi gereken bir unsur.  İstihdam artışına da değinen Babacan “Gerekli esneklik modellerini uygulayabilirsek işsizliğin 3-4 puan birden düşmesi gayet kolay” dedi.

İslam dünyasında tek ülkeyiz

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, İslam dünyasının farklı köşelerinde herkesi derinden üzen çok büyük acılar yaşandığını ve bunların sürdüğünü ifade ederek “Bugün özellikle İslam dünyasında sesi en yüksek çıkan, dertlinin derdine derman olan, sıkıntıları açık açık dile getiren hemen hemen bir tek Türkiye var, Sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan var” dedi. Cumhurbaşkanını ilk kez halkın belirleyeceğini hatırlatan Babacan “Bu seçimle halkın gerçekten gönlünde taht kuran, halkı ikna edebilen, milleti doğrudan temsil edebilen bir cumhurbaşkanımız olacak” şeklinde konuştu.