19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Ayağınıza kurşun sıkmayın

“Üç kartım var. Biri benden de hesap işletim ücreti tahsil etmiş” diyen bankaların patronu Mukim Öztekin, bu tür ücretlerin güveni zedelediğini söyledi. Öztekin “Bankalar ayaklarına kurşun sıkıyor” uyarısında bulundu.

Hüseyin Özay/Ankara26 Kasım 2012 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Ayağınıza kurşun sıkmayın

BDDK BAŞKANI MUKİM ÖZTEKİN’DEN BANKALARA UYARI

BDDK Başkanı Mukim Öztekin, hesap işletim ücreti gibi hizmetlerden alınan bazı kalemlerin bankaya olan güveni zedelediğini belirterek, bu tür ücretler tahsil eden bankalara ‘Ayağınıza kurşun sıkmayın’ diyerek uyarıda bulundu. BDDK Başkanlığı koltuğuna yaklaşık 4 ay önce oturan Öztekin, bankacılıktaki son gelişmeleri STAR’a değerlendirdi. Kurum içinde ve sektörde ‘mütevazi kişiliği’ ile tanınan Öztekin, kısa sürede piyasaların da güvenini kazandı. Özellikle, Adabank satışı konusunda verdiği karar ile kendisiyle ilgili olumsuz beklentileri boşa çıkaran Öztekin, yönetim ilkesini ‘kurum içinde uzlaşma sektörde uzlaşma’ olarak özetledi. Öztekin’in, sektöre ilişkin verdiği mesajlar şöyle:

ÜCRET VE KOMİSYONLAR: “Bankaların, hizmetleri karşılığında tahsil ettiği ücret ve komisyonları tamamen yasaklamak mümkün değil. Bu durumda, maliyet faizleri yüklenir. Ancak bankalar da bu konularda ölçülü davranmak zorunda. Geçtiğimiz günlerde bir banka, benim hesabımdan da hesap işletim ücreti adı altında ücret tahsil etmiş. Buna benzer bir çok ücret var. Bu tür ücretler aslında bankalara olan güveni, itabarı zedeliyor. Bankalar bir anlamda ayaklarına kurşun sıkmış oluyorlar.”

TEK LİMİT UYGULAMASI: “Kredi kartı borçlarında oransal anlamda çok büyük risk yok. Kartlarda daha çok ilk iki yıl sıkıntı yaşanıyor. Yaşlı kartlarda ise sıkıntı azalıyor. Tek limit konusunda çalışmalar büyük ölçüde tamamlandı. Ancak, beyanda sıkıntı ile karşılaşıldı. Düzenleme hayata geçerse, 50 milyon tüketiciden gelir beyanı almak zorunda kalınacak. Bunu da kimse istemiyor.”

3 KREDİ KARTIM VAR: “Kredi kartı nakit aracı değildir. Kredi kartı kullanımı konusunda tüketicilerin finansal okuryazarlığının arttırılması gerekiyor. Bilinçli kullanılmazsa zarar söz konusu oluyor. Ben bugüne kadar 2 kredi kartı taşıdım. Son olarak maaş hesabı nedeniyle bir kart daha verildi. Bu nedenle 5-10 kart taşınması uygun değil.”

LİSANS İÇİN KUYRUK: “Yabancı bankalardan Türkiye’ye yoğun ilgi var. Avrupa bankaların yanında Ortadoğu ve Körfez ülkelerin bankalarından da lisans için görüşme yapan bankalar var. Söz konusu bankaların aktif büyüklükleri milyar dolarlar seviyesinde bulunuyor. Banka sayısının 60’a çıkacağını tahmin ediyorum.”

LİBOR SKANDALI: “Dünyada libor skandalı tartışılıyor. Skandal, Türkiye’de geçmişte yaşanan bankacılık skandallarının yanında çok küçük boyutta kalır. Bu nedenle, geçmiş dönemde yaşanan bankacılık skandallarının araştırılması büyük önem taşıyor.”

Babacan’a siyasi danışman

Türk ekonomisinin patronluğunu bugüne kadar başarılı bir şekilde yürüten Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’a, siyasi danışman geliyor. Başbakan Yardımcıları ‘bakan yardımcısı’ atamasının dışında tutulmuştu. AK Parti içinden gelen talep üzerine, Başbakan Yardımcısı Babacan’a bir anlamda, bakan yardımcılığı görevini yürütecek olan danışman atanması kararlaştırıldı. Yeni atanacak danışman, Babacan ile yakın çalışacak. Ve daha çok seçmenlerin sorunları ile ilgilenecek. Babacan için atanacak danışmanın kimliği de belli oldu. Kulislerde, atanacak kişinin İçişleri Bakanlığı’na bağlı olarak çalışan bir vali yardımcısı olduğu konuşuluyor. Hazine Müsteşarlığı’nda ise gelecek olan siyasi danışmanla ilgili hazırlık yapılıyor. Üçüncü dönemini dolduran bakanlar arasında yer alan Babacan, kısa bir süre önce siyasetin ardından özel sektöre dönmeyi planladığını açıklamıştı. Babacan’ın ismi ise Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile bazı uluslararası kuruluşların başkanlığı için de geçiyor.

Taşeron işçiye promosyon müjdesi

Kamuoyunda taşeron işçisi olarak bilinen alt işverenlere ait şirketlerde çalışan işçilere promosyon müjdesi geldi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından halen hazırlıkları sürdürülen taşeron işçilerin özlük ve sosyal haklarının iyileştirilmesine yönelik çalışmalara, promosyon hakkı da eklendi. Buna göre, taşeron işçiler de promosyon hakkından yararlanacak. Ve kurumların bankalarla yaptıkları promosyon anlaşmalarından, taşeron işçilere de pay verilecek. Söz konusu düzenleme özellikle, kamu kurumlarında taşeron olarak çalışan işçilere yarar sağlayacak.

Halkbank ‘Paraf’ kart çıkaracak

GEÇEN hafta yaptığı 4.7 milyar liralık ikincil halka arzı ile Cumhuriyet tarihinin talep rekorunu kıran Türkiye Halk Bankası, kendi kredi kartını hazırladı. Bugüne kadar HSBC’nin Advantage kartı ile çalışan Halkbank, 5 Aralık itibariyle sözleşmesini sona erdirecek. Bu tarihten itibaren de, bankanın ‘Paraf’ adını verdiği kredi kartları kullanacak. Halkbank, yeni kredi kartı ile kart pazarından önemli miktarda pay almayı planlıyor. Banka yeni kredi kartını, kredi kartı aidatı, ekstrelerde indirim gibi avantajları ile piyasaya sürecek.