26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Bakan Zeybekci: El pençe duracak halde değiliz

Ekonomi Bakanı Zeybekci, kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye'ye yönelik tutumuna sert tepki gösterdi.

AA19 Eylül 2014 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Bakan Zeybekci: El pençe duracak halde değiliz
 
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye’ye olumsuz tavır içinde olduğunu, bu kuruluşların önünde el pençe divan duracak durumlarının olmadığını söyledi.
 
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye ekonomisiyle ilgili değerlendirmelerinde rakamları göz önüne almadan değerlendirme yaptığını söyledi.
 
Cumhurbaşkanlığı seçimleri sırasında Fitch’in ilk turun ardından haftanın ilk günü bir açıklama yaptığını, Türkiye’de siyasi istikrarsızlık ve risklerle ilgili yorumlarda bulunduğunu anlatan Zeybekci, şöyle devam etti:
 
"Değerlendirmede, ‘kurulacak olan hükümetle ilgili hükümetin yapısı da önemli ama yetmez 2015 Haziran’daki seçimlerinden sonraki bilmem ne’ diye yorumlar yapılmış. Yahu sen siyasi bir enstitü müsün ekonomi derecelendirme kuruluşu musun ? Bizim dış ticaret açığımızda yüzde 25 daralma var, cari açıkta yüzde 34 daralma var. Yıl sonunda hedef koymuşuz ve ‘başarılı olacak’ demişler. Yüzde 6,4 cari açığa ulaşırsak 2014 sonunda bu bir başarı olacaktır. Türkiye olarak şu anda yüzde 5,5’e gidiyoruz cari açıkta. Buna kimse bir şey söylemiyor. AB’de toplamda 6 milyon insan istihdamda aşağıya giderken Türkiye aynı dönemde 6 milyon yukarı gitmiş. Dünyada bu alanda bir numara olmuş. Bundan kimse dem vurmuyor. İhracatını Irak’taki, Rusya’daki sıkıntıya rağmen yüzde 6,5 artırırken, büyümesini onların tüm beklentilerine rağmen 18 çeyrekten bu yana ortalama yüzde 6 oranında sürdürürken kalkıp da Türkiye ile negatif açıklamalar yapılıyor. Biz şimdi yeni bir çalışma yaptık. 11 tane Türkiye ile hemen hemen aynı puanı verdikleri ülkelerin durumlarına bakıyorsun. Bir de bizimkine bakıyorsun. Olumsuz şey söylemek için o kadar çok gayret gösteriyorlar ki."