23 Nisan 2024 Salı / 15 Sevval 1445

Bank Asya-QIB ortaklığı için BDDK’ya resmi başvuru yok

17 Aralık sonrası yaşanan mevduat çıkışı sonrası sermayesini güçlendirmek için Katarlı Qatar Islamic Bank’la stratejik ortaklık görüşmelerine başladığını açıklayan Bank Asya’nın henüz BDDK’ya resmi başvuru yapmadığı öğrenildi.

Ercan Baysal10 Nisan 2014 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Bank Asya-QIB ortaklığı için BDDK’ya resmi başvuru yok

Katar’ın en büyük İslami bankası olan Qatar Islamic Bank (QIB)  ile stratejik ortaklık kurulması amacıyla münhasır görüşmelere başladığını ve ortaklığı kısa sürede sonuçlandırmayı planladığını duyuran Bank Asya’nın, konuyla ilgili Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’na (BDDK) henüz resmi başvuru yapılmadığı ortaya çıktı. Finans sektöründen edinilen bilgilere göre 25 Mart’ta ortaklık görüşmelerine başladığını açıklayan Bank Asya’dan bir heyetin iki hafta önce BDDK yönetimi ile bir araya geldi, ancak aradan geçen süre içinde resmi başvuru yapılmadı. BDDK’ya yakın kaynaklar, ortaklıkla ilgili basında yer alan ‘BDDK başvuruyu gündemine almadı” yönündeki haberlerin gerçeği yansıtmadığını belirtti.

‘Adımları attık’

Bank Asya’nın Katarlı finans devi ile görüşme sürecine ilişkin değerlendirmede bulunan BDDK’ya yakın kaynaklar birleşmeye yönelik herhangi bir evrak ve belgenin getirilmediğine dikkat çekerek, “Bunlar geldikten sonra incelenir ve ona göre de karar verilir. Bank Asya ile yapılan görüşme sadece ön başvuru şeklinde sözlü olarak gerçekleştirilmiş. Resmi bir başvuru olmadan sürece ilişkin değerlendirme yapmak doğru olmaz” dedi. Kaynaklar, bu tür bankaların ortaklıklarında borsaya bildirim yapıldıktan kısa süre sonra, BDDK’ya resmi başvuruların yapıldığına dikkat çekti. Bank Asya’dan konuyla ilgili STAR’a yapılan açıklamada “Bank Asya, QIB ile yürüttüğü stratejik ortaklık görüşmelerine ilişkin, ilgili mevzuat çerçevesinde atılması gereken adımları, yasal sürecin gerektirdiği şekilde ve zamanda atmaktadır” denildi.

Sermaye artırımı yapmadı

17 Aralık operasyonu sonrası Bank Asya’dan 4 milyar liralık mevduat çıkışı olduğu iddia edilmişti. Söz konusu gelişmelerin ardından Bank Asya sermayesini nakit yüzde 33 artışla 1.2 milyar

liraya çıkarma kararı aldığını duyurmuş, ancak olağan genel kurulda ortaklık görüşmeleri nedeniyle sermaye artırım teklifinin reddedildiğini 31 Mart’ta KAP’a açıklamıştı.

‘Ortaklık yapıyoruz’ dedi, BORSADA değeri 612 milyon TL arttı

17 Aralık sonrası borsada hızla değer kaybeden Bank Asya hisseleri, 25 Mart’ta QIB ile ortaklık açıklamasıyla sert yükselişe geçti. 24 Mart’ta 1.04 lira olan Bank Asya hisseleri 3 Nisan’da 1.72 liraya ulaştı. Bankanın piyasa değeri de aynı dönemde 612 milyon lira artarak 1.5 milyar lirayı geçti. 4 Nisan’da ise banka hisselerindeki sert yükselişe Sermaye Piyasası Kurulu el attı, hisseler düşüşe geçti.