25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Başçı yoğurdu kaşıkladı dolar 2.15 sınırına düştü

Erdem Başçı, beklendiği gibi politika faizinde indirime gitmedi. Ancak geçen sefer ‘Sütten ağzı yanan yoğurdu üfleyerek yer’ diyerek dokunmadığı faiz koridorunun üst bandını sürpriz bir kararla düşürdü.

Ayşe Ekin Gündüz28 Ağustos 2014 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Başçı yoğurdu kaşıkladı dolar 2.15 sınırına düştü

Üçüncü Enflasyon Raporu’nu açıkladığı toplantıda “Üst bandı indirmedik, sütten ağzı yanan yoğurdu üfleyerek yer” diyen Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Erdem Başçı, dün sürpriz yaptı. Cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrasında yapılan ilk Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında beklendiği gibi politika faizinde değişikliğine gidilmedi. Faiz koridorunun üst bandı ise 75 baz puan indirildi.

‘Kendine güveniyor’ yorumu

Bu sürpriz karar sonrası piyasa çevreleri şu aşamada politika faizinde indirimin daha doğru bir karar olacağını belirterek ‘Başcı ya kendine çok güveniyor ya da türbülans olmayacağını düşünüyor’ yorumunda bulundu. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu’nun ağustos ayı toplantısından faiz indirimi kararı çıkmadı. Merkez Bankası, yüzde 8.25 seviyesindeki bir hafta vadeli repo faizini değiştirmedi. Marjinal fonlama faizi ise yüzde 12’den yüzde 11.25’e indirildi. Açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranı yüzde 11.5’ten yüzde 10.75’e indirilirken, borç verme faiz oranı ise yüzde 13.5’ten yüzde 12.75’e indirildi.

Yine gıdadaki artışa dikkat çekti

Açıklamada “Sıkı para politikası duruşunun ve alınan makroihtiyati önlemlerin etkisiyle kredi büyüme hızları makul düzeylerde seyrediyor. Gıda fiyatlarındaki yüksek seyir enflasyon görünümündeki iyileşmeyi geciktiriyor. Kuraklığın ve jeopolitik risklerin enflasyon görünümü üzerindeki etkilerini de ele aldık. Bu değerlendirmeler doğrultusunda Kurul, kısa vadeli faizlerdeki mevcut duruşun daha simetrik bir faiz koridoru içinde sürdürülmesine karar verdi” denildi. Öte yandan Merkez’in kararından önce 2.1635 lira düzeyinde olan dolar, 2.16’nın da altına inerek 2.1520- 2.1530 bandında hareket etmeye başladı. Borsa ise günü 0.36 düşüşle 80 bin 467 puandan kapattı.

 El frenine gereksinim azaldı mı?
 
Gedik Yatırım Yurtiçi Satış Müdürü Eral Karayazıcı, Merkez için üst bandın el freni gibi olduğunu belirterek “Şimdiye kadar Merkez herhangi bir sert harekette piyasa fonlamasını haftalık değil, gecelik faiz ile dolaylı faiz artırımına gidiyordu. Bu bir tedbir silahıydı. Görece el frenine gereksinimin azaldığını düşünüyor. Ciddi makas vardı” dedi. Kararın piyasaya etkisi olmayacağını ifade eden Karayazıcı, politika faizinde indirim için ise Merkez’in FED’in faiz artırımının ardından çalkantının geçmesini bekleyeceğini belirtti. ALB Menkul Değerlerde Araştırma Müdürü Yeliz Karabulut ise “Olası bir soruna karşı hareket alanını daralttı. Buradan ya ters bir durumda faiz silahına sarılacak ya da politika faizinde bundan sonra indirime gitmeye devam edecek yorumu ortaya çıkıyor. Doğru bir karar değil, politika faizini indirmesi daha doğru olabilirdi” diye konuştu.