19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Benzine 8 motorine 15 kuruş ‘tavan fiyat’ indirimi

EPDK, benzinde indirim yetersiz kalınca bayi ve dağıtıcı kârını 37 kuruş ile sınırladı. Kararın ardından şirketler, benzinde 7-8, motorinde ise 14-15 kuruş indirim yapmak zorunda.

Ercan Baysal/Ankara21 Mart 2014 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Benzine 8 motorine 15 kuruş ‘tavan fiyat’ indirimi

EPDK 5 YIL SONRA KÂRI YİNE SINIRLADI

Benzin ve motorin fiyatlarında indirimin beklentilerin altında kalmasının ardından Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) devreye girdi. Kurul, 2 ay süreyle benzin ve motorinde ‘tavan fiyat’ uygulamasına giderek bayi ve dağıtıcı kârını 37 kuruş ile sınırladı. EPDK’nın kararının ardından benzinde 7-8 kuruş, motorinde ise 14-15 kuruşluk indirim meydana geleceği hesaplanıyor. Katkılı motorine gelen 5 kuruşluk indirimin ardından kur etkisiyle dün yapılan 6-7 kuruşluk indirim de eklendiğinde son bir hafta içerisinde motorinde üçüncü kez indirim yapılmış olacak. Buna göre bu üründeki toplam indirim miktarı 27 kuruşa kadar çıkmış olacak. Edinilen bilgilere göre Kurul’un tavan fiyat kararında Akdeniz Piyasası’ndaki dağıtıcı bayi kârı ile Türkiye arasındaki fiyat makasının açılması etkili oldu. EPDK Petrol Piyasası Kanunu’ndaki yetkisini kullanarak 2009 yılında da tavan fiyat uygulamasına gitmişti. Kurul kararının Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından bayiler gerekli indirimi yapmak zorunda.

Uymayana ağır ceza var

EPDK denetim birimlerinin incelemesinde 37 kuruşluk dağıtıcı ve bayi karının 1 kuruş üzerinde bir fiyatla satış yapıldığının tespit edilmesi halinde 883 bin 405 liralık ceza kesilecek. EPDK’nın dağıtım şirketlerine katkılı akaryakıtta 20 Mart’a kadar indirim yapılması yönündeki uyarısının ardından da benzine 2 kuruş indirim gelmişti. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu, dün yaptığı toplantı ile beş yıl aradan sonra  akaryakıtta tavan uygulamasına gitti. Kurul, dağıtıcı ve bayi paylarının toplamını benzin ve motorinde litrede 37 kuruş olarak belirledi. Petrol piyasası temsilcilerinden alınan bilgiye göre, Kurul’un petrol piyasasına yönelik tavan fiyat kararı beraberinde benzin ve motorinde indirimi getirecek. Kararın Resmi Gazete’de yayımlanmasıyla birlikte halen motorinin litresinde 51-52 kuruş olan dağıtıcı ve bayi paylarının toplamı 37 kuruşla sınırlanacak. Benzindeki bayi kârının ise firmasına göre 44-45 kuruş civarında olduğu belirtiliyor. EPDK’dan yapılan yazılı açıklamaya göre, Kurul’un son toplantısında 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanununun 10. maddesi çerçevesinde, Resmi Gazete’de yayımı tarihinden itibaren geçerli olmak üzere ‘tavan fiyat’ uygulanmasına karar verildi. Söz konusu Kurul kararı iki ay süreyle uygulanacak.

AKARYAKITÇILARA BÜYÜK SÜRPRİZ

Kurul kararının ardından dağıtım şirketlerinin endişeli bir bekleyiş içerisine girdikleri öğrenildi. Çok sayıda firma temsilcisi EPDK’yı arayarak konuya ilişkin bilgi talebinde bulundu. Kararın sektörde büyük bir sürpriz oluşturduğuna dikkat çeken firma temsilcileri, EPDK’nın kararı doğrultusunda gerekli indirimin zaten yapıldığına dikkat çekti. Bazı şirketler tepkilerini “O zaman firma anahtarlarını verelim” sözleriyle eleştirdi. EPDK 20 Mart’a kadar katkılı akaryakıtta indirim yapılmasını istemiş ancak şirketlerin benzindeki indirimi 2 kuruşta kalmıştı. Motorinde ise 3 günde 2 indirim yapıldı, toplam indirim 11-12 kuruşu buldu.