26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Bingo Nijerya’ya fabrika kuruyor

Cezayir ve Irak gibi ülkelerde pazar lideri olan Hayat Kimya, 150 milyon nüfuslu Nijerya pazarında fabrika kurarak büyümeye hazırlanıyor. Bingo’nun 45 ülkeye ulaştığını belirten Hayat Kimya Ev Bakım Ürünleri Pazarlama Müdürü Eğilmez, Nijerya’da fizibilitenin bittiğini söyledi.

Yaşar Kızılbağ/İstanbul23 Aralık 2013 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Bingo Nijerya’ya fabrika kuruyor

Bünyesinde 16 şirket, 24 marka ve dünya çapında 22 fabrika bulunan Hayat Holding, Nijerya’ya hijyen ve ev bakım ürünleri fabrikası kuruyor. Hayat Holding’e bağlı Hayat Kimya Ev Bakım Ürünleri Pazarlama Müdürü Gülhan Eğilmez, Bingo markası ile Cezayir ve Irak pazarında lider olduklarını,  Türkmenistan’da ise pazar liderliğine yaklaştıklarını söyledi.

“45 ülkede Bingo var. 2014’te ana hedefimiz Nijerya. Burada 150 milyon dolarlık bir pazar var” diyen Eğilmez, bu ülkeye ev bakım ve hijyen ürünleri fabrikası kurma hazırlığı yaptıklarını açıkladı. Nijerya’da fizibilite çalışmalarının bittiğini anlatan Eğilmez, ayrıca Kazan’daki kağıt fabrikasının da 110 milyon dolara mal olacağını anlattı.

Halen Türkiye’nin yanı sıra Cezayir,  Mısır, İran, Bosna Hersek, Rusya’da üretim tesisleri bulunduğunu söyleyen Eğilmez, Hayat Kimya’nın 1 milyar dolara yakın ciro yaptığını, sadece Bingo’nun cirosunun ise 350 milyon dolara çıktığını söyledi.

10 milyon dolarla kurulan Ar-Ge departmanında 70 kişinin çalıştığını da anlatan Eğilmez bugüne kadar 7 ayrı patent başvurularının olduğunu belirtti. Çamaşır deterjanı kategorisinde yenilikler yaşanmaya başladığını anlatan Eğilmez Türkiye’de çamaşır makinesinde sıvı deterjan kullanımının da yaygınlaştığını söyledi. Sıvı deterjanın 3 yıl önce çıktığını ancak yüzde 9’luk bir paya ulaştığını belirten Eğilmez “Bu oran ABD’de yüzde 80. Avrupa’da ise yüzde 50 düzeyinde. Ürün, kalıntı bırakmadığı için tercih ediliyor. Bingo olarak yeni girdiğimiz sıvı deterjan pazarından yüzde 20 pazar payı hedefliyoruz” diye konuştu.

Şampuan yerine bulaşık deterjanı

Gülhan Eğilmez, satış yaptıkları pazarlara ilişkin de ilginç bilgiler verdi. Cezayir’in Türkiye’nin 15 yıl önceki hali olduğunu anlatan Eğilmez, “Elde yıkama ürünleri pazarı büyük. Makineler azınlıkta. Geçtiğimiz yıl sıvı deterjan lansmanı yaptık. Bir anne bize ‘Kızımın saçlarını da yıkayabilir miyim’ diye sordu. Meğerse bulaşık deterjanı o pazarda saç şampuanı olarak kullanılıyormuş” dedi.

Türkler çamaşır yıkamayı seviyor

Gülhan Eğilmez’e göre Türk tüketici çamaşır yıkamadan keyif alıyor. “Bu onun için bir mutluluk sebebi” diyen Eğilmez “Çünkü otomatik makineler ve çamaşır deterjanları, leke çıkarıcılar vb ürünler sayesinde kolaylaştı. Temiz, lekesiz, renkleri korunmuş ve bembeyaz çamaşırlarını görünür şekilde, sergileyerek, ‘usulünce’ asmak kadınlar için gurur kaynağı” dedi.

Parfümsüz sıvı deterjan üretti

Gülhan Eğilmez İstanbul’da yaptıkları bir araştırma sonucunda doktorları dinledikten sonra parfümsüz sıvı deterjan ürettiklerini söyledi. Eğilmez “Türkiye’de her 6 çocuktan biri astım hastası.  Her 20 çocuktan biri de alerjik egzama. Önlem alınmazsa bu oran artacak” dedi.