20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Borsa bayram sonrasını seviyor

Son 4 yıldır Ramazan Bayramı sonrası yatırımcıyı sevindiren BİST’in seriyi sürdürmesi bekleniyor. Tatilde yurt dışındaki yükseliş BİST’i de destekleyecek.

Ayşe Ekin Gündüz31 Temmuz 2014 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Borsa bayram sonrasını seviyor

Ramazan Bayramı tatili öncesi Gazze ve Ukrayna’da yaşanan olaylardan etkilenmeyerek bilanço ve veri akışına odaklanan piyasalar, bayram tatili sonrası da yurt dışı verilere odaklanacak. Geçmiş bayram tatili dönüşlerinde yükselen borsada bu yıl da bu trendin sürmesi bekleniyor.

Günlük kazanç % 0.53-2.73

Endeksin son 4 yılda Ramazan Bayramı’nın ardından günlük ve haftalık değişimleri incelendiğinde Ramazan Bayramı sonrasında BİST’in yatırımcıya günlük yüzde 0.53-2.73, haftalık ise yüzde 0.99-5.79 oranlarında kazandırdığı görülüyor. ABD ekonomisinin dün yılın ikinci çeyreğinde beklentilerin üzerinde yüzde 4 büyüdüğünün açıklanmasının ardından piyasalar, ABD Merkez Bankası (FED) toplantısını da tatilin son gününde atlattı. Şimdi gözler ABD tarım dışı istihdam verilerinde olacak. Bayram nedeniyle yurt içi piyasların kapalı olduğu süreçte yurt dışı piyasalar yükselişini sürdürürken, gelişen piyasaların 3 yılın zirvesine oturmasıyla BİST’te de alıcılı seyir bekleniyor.

Eylül toplantısına dikkat

Uzmanlar FED tarafında eylül toplantısına odaklanılması gerektiğine dikkat çekerken, endekste başlangıçta kısmi kâr satışı gelse de haftalık seyrin 85 bin seviyesinde sürmesini bekliyor. Dolar/TL’de beklenti 2.11-2.13 bandında seyrederken, gösterge tahvilin bileşik faizinin yüzde 8-8.25 bandında hareket etmesi öngörülüyor. Emtia piyasalarında ise jeopolitik tansiyonun artması durumunda ibre altının ons fiyatı için 1.311 dolar, Brent petrol için ise 110 doları işaret ederken, gerilimin azalması durumunda altında 1.306, Brent petrolde ise 104 dolar seviyeleri direnç olarak görülüyor.

BORSA-DÖVİZ

ABD verileri piyasaya yön verecek

Altan Aydın (Garanti Yatırım Araştırma Uzmanı): Jeopolitik risklerden endeksin etkilenmediğini son haftalarda gördük. Bu esasında normal ve doğal değil. 85 bin direnci önemli bir eşikti. Endeks neredeyse sert düşüşlerin olduğu Gezi öncesi döneme geri geldi. Bayram sonrası bir miktar kâr satışı olabilir. 84-85 bin bandında endeksin bir miktar yavaşlayacağını düşünüyorum. Öte yandan yurt dışında ABD’de istihdam dataları güçlü geliyor. Hafta içi açıklanacak yurt dışı verileri piyasa negatif anlayabilir. 82 bin seviyelerinin bu noktada önemli bir destek olacağını düşünüyorum. Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde yerel seçimlerdeki gibi güçlü bir ralli beklemiyorum. 

EMTİA

Bölgedeki gerilimi takip edecek

Burak Demirpehlivan (Saxo Capital Markets Menkul Değerler Uluslarası Piyasalar Uzmanı): ABD’deki bilanço döneminin en civcivli kısmını geride bıraktık. Bundan sonra orta ölçekli şirketlerin bilançolarını takip edeceğimiz bir dönem olacak. FED’in de 10 milyar dolarlık tahvil azaltımını piyasalar zaten fiyatlamış durumda. Ancak emtia fiyatları bölgedeki risk unsurlarını takip edecek. Geçtiğimiz hafta altın çok kuvvetli darbe aldı. Bu hafta şayet Gazze tarafında sular durulursa altının ons fiyatı 1.240-1.285 dolar seviyelerine kadar gerileyebilir. Aksi takdirde ise 1.306-1.311 dolar seviyelerini takip etmek gerekir. Petrol tarafında ise Brent petrol spread odaklı seyrediyor. Burada da 104-110 dolar seviyeleri olası görünüyor.

TAHVİL VE BONO

İndirim beklentisi ile faizde yön aşağı

Üzeyir Doğan (Marbaş Menkul Araştırma&Vadeli İşlemler Müdürü): Yurt dışında hızlı veri akışının olduğu bir dönemde bayram nedeniyle yurt içi piyasalar kapalıydı. Bu günler çok önemli. Çünkü piyasalar Amerika Merkez Bankası’nın (FED) toplantısında sürpriz bir karar beklenmese de açıklamalardaki dip notlar faiz artırımına ilişkin sinyal verilip verilmemesi yurt içi piyasaları da etkileyecek unsurlar olacak. Tahvil ve bono piyasaları açısından Merkez Bankası tarafında ise faiz indirimine dair beklenti devam ediyor. Bu beklentiler devam ettiği müddetçe piyasada kalıcı bir bozulma olmaz. Dolayısıyla bu hafta gösterge tahvilin bileşik faizinin yüzde 8-8.25 bandında hareket etmesini bekliyorum.

Veri akışı hızlı

31 Temmuz Perşembe

- ABD-2. çeyrek istihdam maliyet endeksi

- ABD-İşsizlik başvuruları

- ABD-Süregelen işsizlik başvuruları

1 Ağustos Cuma

- ABD-Tarım dışı istihdam

- ABD-İstihdamda iki aylık revizyon

- ABD-Özel sektör istihdam

- ABD-İmalat sanayi istihdam

- ABD-İşsizlik oranı

- ABD-Hanehalkı İstihdamında Değişim

- AB-İşgücü katılım oranı