27 Nisan 2024 Cumartesi / 19 Sevval 1445

Bu teşvikler yerli Google’lar çıkarır

Bilişim Vadisi’nde uygulanacak teşvikleri açıklayan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Ergün “Vadi’den Google, Microsoft gibi yazılım firmalarının çıkacağından eminim” dedi.

24 Kasım 2013 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Bu teşvikler yerli Google’lar çıkarır

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Bilişim Vadisi’nde uygulanacak teşvikleri açıkladı. Bakan Ergün, Gebze’de kurulacak Bilişim Vadisi’ndeki firmaların 2023’e kadar yaptıkları Ar-Ge ve teknoloji geliştirme çalışmaları nedeniyle gelir ve kurumlar vergisinden muaf tutulacağını söyledi. Bakan Ergün, personel sigorta primlerinin yarısının devlet tarafından karşılanmasından KDV muafiyetine kadar bir dizi desteği sıraladı.

Devleri buraya çekeceğiz

Doğu Marmara Kalkınma Ajansı ve Muallimköy Teknoloji Geliştirme Bölgesince Gebze’de bir otelde düzenlenen “Bilişim Vadisi Çalıştayı”nda konuşan Ergün, Bilişim Vadisi’nden bahsederken sık sık ABD’deki Silikon Vadisi’ne atıf yapıldığını anlatarak, Intel, Google, HP, Maxtor, Apple, Microsoft, Oracle, Mozilla gibi birçok önemli firmanın bu bölgeden çıkmasının bir tesadüf olmadığını vurguladı.

Ergün, Bilişim Vadisi’nden de ABD’deki gibi önemli yazılım firmalarının çıkacağından emin olduğunu kaydetti. Türkiye’de Bilişim Vadisi Projesi ile çok daha farklı bir metodu denemiş olacaklarını dile getiren Ergün, şöyle konuştu: “Biz önce her yönüyle firmalarımıza mekan hazırlayacağız, uygun destek ve teşviklerle de küresel yazılım firmalarını bu bölgeye çekeceğiz.”

Gelir ve kurumlar vergisinden muaf

Bakan Ergün’ün açıkladığı ‘Bilişim Vadisi’ teşvikleri şöyle:   

-Bilişim Vadisi’ndeki firmalar, 2023 yılına kadar yaptıkları Ar-Ge ve teknoloji geliştirme çalışmaları nedeniyle gelir ve kurumlar vergisinden muaf tutulacaklar.

-Bu bölgede çalışan bütün personel için, Ar-Ge personeli ve bu Ar-Ge personelin yüzde 10’u kadar destek personeli için yüzde 100 gelir vergisi indirimi uygulanacak.

-Burada çalışan personelin sigorta primlerinin yüzde 50’si devlet tarafından karşılanacak. Firmaların tamamı damga vergisinden muaf olacak.

-Firmaların tamamı 12 yıl boyunca yüzde 100 KDV muafiyetine tabi olacak.

-Firmalardan kullanacakları su ve kanalizasyon sistemlerinden atık su vergisi alınmayacak.

-Ayrıca buradaki firmalar, özellikle yazılım firmaları, içeriye ve dışarıya yapmış oldukları satışlardan, münhasıran yazılımla ilgili satışlardan ve yapacakları ihracattan da vergi ödemeyecekler.

-Buradaki firmalara gerekirse çok ucuz kiralarla belki de ücretsiz yer tahsisi yapılacak.

10 markadan birkaçı Vadi’den çıkacak

Bilişim Vadisi’nin sadece Türkiye için değil dünya için de önemli bir yazılım merkezi haline geleceğini anlatan Ergün, buranın çok sayıda yazılım firmasına ev sahipliği yapacağını ve Türkiye’nin 2023 hedeflerine büyük katkı sağlayacağını söyledi. Ergün, 2023 hedeflerinden birinin de küresel çapta tanınan 10 marka oluşturmak olduğuna vurgu yaparak, “İşte bu 10 markanın birkaç tanesinin Bilişim Vadisi’nden çıkacağına inanıyorum. Sivil toplumla ve reel sektörle birlikte, her açıdan mükemmel bir Bilişim Vadisi inşa edeceğimizi düşünüyorum” dedi.