25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Bu tünelden bereket akacak

Suruç Ovası’nı suya doyuracak olan dünyanın en uzun 5. tüneli Başbakan Erdoğan tarafından açıldı. Törende konuşan Erdoğan, sulama sistemi tamamlandığında 190 bin kişiye iş imkanı doğacağını söyledi.

10 Mart 2014 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Bu tünelden bereket akacak

Güneydoğu Anadolu Projesi’nde önemli bir adım daha dün atıldı. Proje kapsamında Suruç Ovası’na su temin edecek olan 17 bin 185 metre uzunluğundaki Suruç Tüneli dün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıldı. Dünyanın en uzun 5. tüneli olan Suruç Tüneli, Büyük Suruç Ovası’ndaki 134 yerleşim yerindeki 950 bin dönüm zirai araziye su sağlayacak. Proje 190 bin kişiye istihdam sağlayacak, ekonomiye de 270 milyon TL katkı sağlayacak. Suruç Tüneli ile birlikte 8 üniteden oluşan Suruç Ovası Pompaj Sulaması tamamlandığında bölge arazisi basınçlı olarak yağmurlama ve damla sistemiyle sulanacak, 2 yılda bir ürün yerine iki yılda beş ürün alınabilecek.

Artık işçi göndermeyeceksiniz

Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen törende konuşan Başbakan Erdoğan “Her Şanlıurfaya gelişte Suruçlular, bana ‘Su Suruç’a ne zaman gelecek’ derlerdi. Ben de ‘İhaleyi yaptık en kısa zamanda su da gelecek, biz de geleceğiz’ derdim. İşte bugün o gündür” dedi. Erdoğan açılan tünelin bölgeyi kalkındıracağını belirterek “Pompaj sulama projesi devam ediyor. İnşallah bu yıl sonunda Atatürk Barajı’ndan Suruç Ovası’na su vermeye başlayacağız. Suruç’un her köşesinden inşallah daha fazla bereket fışkıracak. Daha da önemlisi Şanlıurfa’dan sürekli olarak sağa sola mevsimlik işçiler gitmiyor mu? Bu proje tamamlandığında 190 bin kişiye iş doğacak. Bu defa Suruç Ovası mevsimlik işçi almaya başlayacak. Suruç Ovası’nda vatandaşlarımız yılda 316 milyon TL gelir elde edecek” Erdoğan, Suruç’a girişlerinde bazı kişilerin Başbakanlık otobüsüne yumurta attıklarını belirterek “Kardeşlerim kasetçiler yumurtayla karşılıyor. Bu neyi gösteriyor? Sizin bu muhteşem buluşmanızı gösteriyor. Zannediyorlar ki Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı’na yumurta atarsak siner. Biz kefenle yola çıktık. Biz bu millete efendi olmaya değil, hizmetkar olmaya geldik” dedi.

İKİ MİLYAR LİRAYA MAL OLDU

DSİ tarafından gerçekleştirilen Suruç Ovası Sulama Projesi’nin toplam maliyeti 2 milyar TL’yi buluyor. Bu yıl sonuna kadar Atatürk Barajı’ndan Suruç Ovası’na su verilmiş olacak. 2010 yılında İlci Holding tarafından inşaatına başlanan Suruç Tüneli’nde 300 işçi 24 saat esasına göre durmadan çalıştı. Tunelde, kazı çalışmaları köstebek diye de tabir edilen Tünel Delme Makinesi (TDM) ile yapıldı. Yeraltında dev bir köstebek gibi çalışan TDM, dünyanın en büyük 3. kazı makinesi. 152 metre uzunluğundaki makine, 300 TIR ile İtalya’dan Türkiye’ye nakledildi. Tünel, saniyede 90 m3 su aktaracak. Böylece birçok nehirden daha büyük debiye sahip olacak.