19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Çelikler’den Orhaneli ve Tunçbilek’e 521 milyon $

Orhaneli ve Tunçbilek termik santralleri için en yüksek teklifi 521 milyon dolarla Çelikler İnşaat verdi. Şirket Aralık 2012’de de Seyitömer Santrali’ni 47 turluk bir yarış sonunda 2.2 milyar dolara satın almıştı.

Ekonomi Servisi18 Aralık 2014 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Çelikler’den Orhaneli ve Tunçbilek’e 521 milyon $

Orhaneli ve Tunçbilek termik santralleri için en yüksek teklifi 521 milyon dolarla Çelikler Taahhüt İnşaat ve Sanayi A.Ş. verdi. Şirket 2 yıl önce de Seyitömer Santrali’ni 47 turluk bir yarış sonunda 2.2 milyar dolara satın almıştı. Dünkü ihaleye Çelikler İnşaat’ın yanı sıra Bereket Enerji, Alsim Alarko Sanayi ve Konya Şeker Sanayi katıldı. Açık arttırma Konya Şeker ve Çelikler Taahhüt İnşaat ve Sanayi A.Ş. arasında yaklaşık 30 dakika devam etti. Konya Şeker ihaleden çekilince Özelleştirme İdaresi Başkan Vekili Ahmet Aksu, Bursa Orhaneli ve Kütahya Tunçbilek Termik Santralleri’nin özelleştirilmesi ihalesinde en yüksek teklifi 521 milyon dolar ile Çelikler İnşaat’ın verdiğini açıkladı.

Önce Seyitömer’i aldı

Satılan portföy; Orhaneli ve Tunçbilek termik santrallerinin, Soma EÜAŞ’a (SEAŞ) ait Bursa Linyitleri İşletmesi (BLİ) tarafından kullanılan taşınırların, Orhaneli ve Tunçbilek termik santralleri ile BLİ tarafından kullanılan taşınmazların varlık satışı yöntemi ile ilgili maden sahalarındaki ruhsatların ise işletme hakkı verilmesi yöntemiyle özelleştirilmesini kapsıyordu. Tek üniteli Orhaneli’nin 210 MW kurulu gücü bulunurken; santralde yakıt olarak BLİ’den temin edilen linyit kullanılıyor. Üç üniteli Tunçbilek’in ise 365 MW kurulu gücü bulunuyor. Çelikler Holding’in aynı zamanda Kütahya Seyitömer Termik Santrali ve linyit madenleri bulunuyor. Çelikler, Türkiye elektriğinin yüzde 1.7’sini tek başına sağlayan Seyitömer’i 29 Aralık 2012’deki ihalede 47 turluk bir yarış sonunda 2 milyar 248 milyon dolara almıştı. İhale 1 milyar 912 milyon dolardan başlamıştı. 1973 yılında yapılan Seyitömer Termik Santrali’nin kurulu gücü 600 MW. Seyitömer Termik Santrali, EÜAŞ santralleri arasında sahası ve konumu açısından en kârlısı olarak görülüyor.