16 Mayıs 2024 Perşembe / 9 Zilkade 1445

Cenevre’de zengin şov

Avrupa otomotiv sektörü, krize inat en pahalı otomobillerini Cenevre’de görücüye çıkardı. Fuarda otomobil firmaları 130 yeni modelin dünya ve Avrupa promiyerini yaptı.

Belma Toprak/Oto Star/[email protected]6 Mart 2013 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Cenevre’de zengin şov

TARİHİNİN en kötü dönemlerinden birini yaşayan Avrupa otomotiv sektörü, bu yıl 83. kez düzenlenen Cenevre’de moral arıyor. Sektöre genel olarak hakim olan kötümser havaya inat en pahalı otomobiller gövde gösterisi yapıyor. Dünyanın en pahalı otomobili Cenevre’de vitrine çıktı. İtalyan otomobil markası Lamborghini’nin kuruluşunun 50’nci yıldönümü için özel olarak tasarladığı İspanyolca’da ‘zehir’ anlamına gelen Veneno, 4 milyon dolarlık (7.2 milyon TL) fiyatıyla fuarın en pahalı otomobili oldu. Veneno’nun Türkiye’de satılması halinde fiyatı vergilerle 18 milyon TL’yi buluyor. Dünyanın en pahalı otomobili unvanı daha önce Bugatti Veyron’a aitti. Fuarın diğer pahalı otomobili ise Ferrari’nin LaFerrari modeli  oldu. LaFerrari’nin Türkiye’deki satış fiyatı 2.7 milyon Euro.

Küçük motorlu araçlar

Cenevre Otomobil Fuarı’nda 130 modelin dünya ve Avrupa prömiyeri gerçekleştiriliyor. Fuarda, alternatif yakıtlı otomobillerden daha çok, küçük motorlu otomobiller dikkat çekiyor. Sergilenen Renault’nun küçük SUV modeli mayısta Türkiye’de piyasada olacak. Peugeot’nun küçük SUV’si sonbaharda gelecek. Mercedes CLA, Citroen C4 Picasso, BMW 3 GT, Alfa Romeo Gloria, Volkswagen’in XL1 konsepti, Opel Cascada öne çıkan modeller arasında yer alıyor.

Bakan Çağlayan’dan görüşme maratonu

EKONOMİ Bakanı Zafer Çağlayan, Cumhuriyet tarihinin en ‘cömert’ teşvik paketini anlatmak için dün Cenevre’deydi. Dünya otomotiv devlerini mektupla yatırıma davet eden Çağlayan, fuarda firmaların CEO’larıyla görüşme maratonu gerçekleştirdi. Çağlayan, hükümetin ısrarla yatırıma davet ettiği VW’nin CEO’suyla da görüştü. Çağlayan’a görüşmesinde Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk de eşlik etti. Çağlayan “Türkiye’ye güvenmiş, yatırım yapan firmalarımıza cesaret vermek için burdayım. Ayrıca, yerli otomobil konusunu da görüşeceğiz” dedi.

Yeni Ferrari’den Türkiye’ye 2 kontenjan

Toplam 500 adet üretilecek LaFerrari, Türkiye’ye iki kontenjan ayrıldı. Türkiye’deki fiyatı vergiler dahil 2.7 milyon Euro olacak. LaFerrari, 100 km’ye üç saniyede ulaşıyor.

Yılın otosu VW Golf

Avrupa’da 2013 yılının otomobili Volkswagen Golf oldu. Car of the Year jürisi tarafından yapılan değerlendirmede 8 finalist arasından 414 puanla Golf ipi göğüslerken, Subaru BRZ -Toyota GT86 ikizleri 202, Volvo V40 189 puanda kaldı.

18 milyon liralık Zehir

Sadece 3 adet üretilen Veneno’nun rengi özel. Model, İtalyan bayrağının renkleri kırmızı, beyaz ve yeşil olarak üretildi. 740 beygir gücüne sahip araç, saatte 350 kilometre hıza çıkabiliyor. Veneno’nun monokok şasesi karbon fiberden üretildi. 6.5 litrelik motor hacmine sahip Veneno, 7 ileri triptonik vites özelliği ile donatıldı.

Yeni Ford Türkiye’de doğdu

FORD Otosan’ın Kocaeli’ndeki Yeniköy fabrikasında üretilen Tourneo Courier seri üretime hazır son haliyle Cenevre’de görücüye çıktı. Ford Otosan Tourneo Custom ve Tourneo Connect’in de üretimini yapıyor. Tourneo Courier, seriye eklenerek Transit’ten sonra Ford’un hafif ticaride binek özelliklerine sahip yeni markası haline geldi. Fuarda sergilenen Gölcüklü Tourneo’lar bu yıl da Ford standının yıldızı oldu. Tourneo 2014 yılı ilk çeyreğinde ticarileşecek.

Avrupa’da payımız artacak

Tourneo’nun Ford’un ikinci bir ticari markası olduğunu belirten Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, Tourneo modellerinin geliştirilmesinde Türk mühendislerinin katkısı olduğunu kaydetti. Ford Avrupa Başkanı Stephen Odell ise Tourneo serisiyle Avrupalı tüketicilere hem yük taşıyabilecekleri hem de binek konforuna sahip araçlar sunduklarını belirterek “Bu seriyle, Ford’un Avrupa’daki hafif ticari satışlarını ve pazar payını yükseltmeyi istiyoruz. Bu araçların üretilmesi ve geliştirilmesinde Ford Otosan’ın büyük katkısı var” dedi.

Son onayı Rahmi Koç verecek

HAYDAR Yenigün, Tourneo’daki bazı donanımların Mercedes C serisinden bile daha yüksek olduğunu kaydetti. Türkiye’de geliştirilen ve üretilen tüm araçların testini Koç Holding Onursal Başkanı Rahmi Koç’un yaptığını hatırlatan Yenigün “Gölcük’te üretilen küçük ticari araçların testini de Rahmi Koç yapıp, onay verecek. Üretilen ilk aracı temmuz ayında Rahmi Bey’e göstereceğiz” dedi. Rahmi Koç’un araçları kendilerinden daha farklı bir gözle değerlendirdiğini anlatan Yenigün “Rahmi Bey, ‘Elinize sağlık çocuklar’ dediğinde üzerimizden bir yük kalkıyor” dedi.

Otomobil satışları şubatta gaza bastı

DÜŞÜK faiz ortamı ve tüketici güven endekslerindeki toparlanmanın etkisiyle otomotiv pazarı şubatta gaza bastı. Şubat ayında otomobil satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 26.12 artarak 36 bin 814 adet oldu. Otomobil ve hafif ticari araç satışları da şubat ayında yüzde 16.9 artarak 48 bin 307 adet olarak gerçekleşti. Otomotiv Distribütörleri Derneği’nin (ODD) açıklamasına göre, 2013 yılı ocak-şubat döneminde otomobil ve hafif ticari araç pazarı ise yüzde 18.3 artışla 83 bin 830 adet oldu. Satışlar 2013 yılı ocak-şubat döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 24.63 artarak 62 bin 649 adete ulaştı.