19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

CHP'nin Deli Dumrul'u 80 milyonluk yatırımı durdurdu

Rüzgar türbini taşıyan TIR’ların eşinin hissedarı olduğu tarladan geçtiğini öğrenen CHP’li Belediye Başkan Yardımcısı Karadede, halk ekmek arabasıyla yolu kesti, tel örgü çekti. Yatırımı yapacak şirketten de tarla için 4 milyon lira istedi.

Kaan Zenginli11 Ocak 2015 Pazar 07:00 - Güncelleme:
CHP'nin Deli Dumrul'u 80 milyonluk yatırımı durdurdu

Hükümet enerji açığını kapatmak ve temiz enerjiye geçmek adına yenilenebilir enerji yatırımlarına destek olurken, her platformda çevreciliğe dem vuran CHP’nin Çeşme Belediye Başkan Yardımcısı Şakir Karadede, skandal bir olaya imza attı. ABK Enerji’nin Çeşme’de 80 milyon lira yatırımla hayata geçirmek istediği rüzgar enerjisi santrali (RES) projesi, CHP’li Belediye Başkan Yardımcısı’nın ‘rant’ iştahını gözler önüne serdi.

Rüzgar türbininin parçalarını taşıyan TIR’ların eşinin hissedar olduğu tarladan geçeceğini öğrenen CHP’li Belediye Başkan Yardımcısı, ‘geçenden 1 akçe, geçmeyenden 2 akçe alan Deli Dumrul vergisi’ni aratmayan bir talepte bulundu. TIR’ların geçiş güzergahındaki tarlaya tel örgü çeken CHP’li Belediye Başkan Yardımcısı’nın ederi 400 bin lira olan 4 dönümlük tarla için tam 4 milyon lira istediği belirtildi. Belediye Başkan Yardımcısı’nın 10 kat fazla kazanma hırsıyla engellediği rüzgar enerjisi projesi ise Çeşme’nin 1 yıllık elektrik ihtiyacını karşılayacak üretimi yapacak.

- Halk Ekmek arabasını kullandılar

CHP’li Belediye BaşkanYardımcısı  Karadede’nin skandala imza attığı olaylar şöyle gerçekleşti. ABK Enerji, 2008 yılında üretim lisansı aldığı rüzgar enerji santrali projesi yatırımına geçen yıl başladı. Şirket yetkililerinin verdiği bilgiye göre ilk etapta türbinlerin gövdeleri projenin yapılacağı tepeye dikildi. Ancak 58 metre genişlikte olan türbinlere takılacak kanatları tepeye çıkarmak için yol kenarındaki özel bir arazinin içinden 2 metre kadar girilerek geçilmesi gerekiliyordu. İşte bu noktada CHP’li Çeşme Belediyesi Başkan Yardımcısı Şakir Karadede, sahneye çıktı. Karadede’nin eşinin hissedar olduğu tarladan TIR’ların geçişi engellenmeye çalışıldı. Önce Çeşme Belediyesi’nin halk ekmek arabasıyla tarlanın tam yanında TIR’ların önü kesildi. ABK Enerji yetkililerinin polise haber vermesi sonrası halk ekmek arabası yoldan çekildi ve TIR’lar polis eşliğinde yatırımın yapılacağı alana ulaştı. Ancak geride daha taşınacak 58 metrelik kanatlar vardı.

- Belediye işçileri özel araziye tel çekti

Halk ekmek arabası yöntemi işe yaramayınca ertesi gün aceleyle tarlanın etrafına, TIR’ların geçişini engellemek amacıyla tel çektirildi. Üstelik özel şahsa ait olan tarlaya tel çekilmesi işi, belediye çalışanları ve belediyenin ekipmanları ile yapıldığı görüldü. Tarlaya tel çekilmesinin ardından 58 metre genişliğe sahip rüzgar kanatlarını taşıyan TIR’ların geçiş yapamaması nedeniyle rüzgar enerjisi yatırım projesi tamamen durdu. Geçen yıl kasım ayında yaşanan bu olaylar silsilesine ABK Enerji yetkilileri ilk başta anlam veremediler. Projenin tamamlanması için çözüm yolu arayan ABK Enerji’nin yetkilileri, tel çekilen tarlanın sahipleriyle sorunu çözme girişimi olayların perde arkasını gözler önüne serdi.

- İmarsız araziye 40 katı para istediler

İddiaya göre CHP’li Belediye Başkan Yardımcısı Şakir Karadede ve eşi, araziyi ABK Enerji’ye satmak istedi. CHP’li Belediye Başkan Yardımcısı’nın eşi ve diğer hissedarlar, tarım yapılmayan ve imar izni olmayan 4 dönümlük tarla için 4 milyon lira talep ettiler. Arazinin gerçek değerinin ise 400 bin lira olduğu belirtildi. Sadece geçiş yolu için arazi sahiplerine 1 aylık 150 bin lira teklif ettiklerini söyleyen ABK Enerji’nin ortaklarından Barış Tansever “İlk etapta kabul ettiler. Sonra vazgeçtiler. En son araziyi komple bize satmak istediler. Bizden 4 dönümlük arazi için 4 milyon lira istediler” dedi.

Barış Tansever santral sahasına 1.670 adet yeni farklı türlerde fidan diktiklerini söyleyerek, ”Biz ağaç kesmeden santral sahasına ulaşabilmek adına virajlı da olsa yolu kullanmayı tercih ettik ama önümüz kesiliyor” dedi. İddiaları sormak için Çeşme Belediyesi’nin santralinden aradığımız CHP’li Karadede’ye ise ulaşamadık.

1 YILLIK ELEKTRİĞİ  KARŞILAYACAK

ABK Enerji Proje Müdürü İnşaat Mühendisi Ahmet Celal Özbilgin, rüzgar panellerinin her birinin 58.5 metre olduğunu belirterek “Biz bu kanatları buraya getirmek için özel kişilere ait yol kenarındaki arazilerinden geçiş izni istedik, tamam dediler. Ancak, tam kanatların TIR’la geçeceği gün araziye tel örgü çektirdi. Hiçbir vinçte kullanılamıyor. Bu kanatları başka türlü götürmek mümkün değil” dedi. Özbilgin ayrıca yeri devletten 49 yıllığına kiraladıklarını ve tüm izinlerinin de olduğunu belirtti. ABK Enerji Proje Müdürü İnşaat Mühendisi Ahmet Celal Özbilgin ayrıca tribünlerin elektrik üretimine geçtiğinde 20 bin nüfuslu şehrin bir yıllık üretimini karşılayacağı da belirtti.