27 Nisan 2024 Cumartesi / 19 Sevval 1445

Çin gözden düştü, emlakta yatırımcının adresi Türkiye

Uluslararası emlak yatırımcılarının gözünde Türkiye dokuz basamak birden yükselerek ilk beş ülke arasına girdi. ABD’nin birinci olduğu sıralamada geçen yılın üçünsü Çin yer almadı. Gelişmekte olan ülkeler arasında da Türkiye üçüncü oldu.

Ajanslar8 Ocak 2013 Salı 07:00 - Güncelleme:
Çin gözden düştü, emlakta yatırımcının adresi Türkiye

Uluslararası yatırımcılar arasında yapılan bir araştırmada, küresel emlak yatırımcılarının bu yıl için ticari emlak alanında tercihlerinin başında ABD kentleri gelirken, Türkiye dokuz basamak birden yükseldi. Geçen yılın üçüncüsü Çin’in eski çekiciliğini kaybettiği ve sıralamaya giremediği araştırmada Türkiye ise değer artışında ilk beş ülke arasına girerek daha parlak bir konuma geldi. Yabancı Emlak Yatırımcıları Derneği’nin (AFIRE) dün açıklanan yıllık araştırmasına göre, 2001’den bu yana ilk kez yabancı yatırımcıların en çok tercih ettikleri beş kentten dördü Amerikan kentleri oldu. Emlakta değer artışı için en iyi ortamı sağlayan ülkeler arasında ABD, oyların yüzde 55’ini alarak geçen yıl olduğu gibi birinci. İkinci Brezilya ve üçüncü İngiltere’den sonra, geçen yıl dokuzuncu olan Türkiye dördüncülüğe yükseldi. Araştırmaya katılanların yüzde 80’i, Avrupa’nın bu yılı resesyonda geçireceği görüşünde.

Konutta yükselen yıldız

Gelişmekte olan ülkeler listesinde ise geçen yıl yedinci olan Türkiye, 2013 için üçüncü sıraya yükseldi. Brezilya geçen yıl olduğu gibi birinci, Çin ikinci oldu. Aynı sıralamada geçen yılın üçüncüsü olan Hindistan, bir basamak yükselen Meksika ile dördüncülüğü paylaştı. Araştırma AFIRE’ın 200 üyesi arasında ve 2012’nin dördüncü çeyreğinde yapıldı. AFIRE üyelerinin yönetilen emlak varlıklarının değeri 2 trilyon doları buluyor. Derneğin yatırımcılarının ve danışmanlarının yüzde 26’sı ABD’den. Öte yandan Independent gazetesinin emlak sektöründe yıldızı parlayan ülkelerle ilgili yaptığı haberde, Türkiye’nin büyüyen ekonomisiyle ve uygun emlak fiyatlarıyla kârlı yatırım fırsatları sunduğunu yazdı. Haberde Türkiye oturma izni olmayanlar için emlak alımında ‘yükselen yıldız’ seçilirken İstanbul’a vurgu yapıldı.

Orta Doğu’nunen dijital kenti İstanbul

ERICSSON ve Arthur D. Little Danışmanlık’ın bilgi ve iletişim teknolojilerindeki gelişimin kentlere ve insanlara sağladığı faydaları gösteren ‘Ericsson Networked Society (Dijital Toplum) Kent İndeksi’ araştırmasına göre İstanbul Orta Doğu’nun birincisi olarak bu yıl da en büyük 25 kent arasında yer aldı. Araştırmada Singapur ilk sırayı aldı. Aralarında, İstanbul’un yanı sıra Singapur, Stockholm, Seul, Londra, Paris, New York, Tokyo, Los Angeles, Şangay, Pekin, Sidney, Moskova, Buenos Aires, Mexico City, Kahire, Bombay, Manila, Johannesburg, Karachi’nin de yer aldığı dünyanın en büyük 25 kentini sosyal, ekonomik ve çevresel avantajları açısından değerlendiren araştırma, ağ kentlerinin geliştirilmesini teşvik etmeyi ve katkıda bulunmayı hedefliyor. İstanbul’un endekse dahil edilmesinin, ICT’nin Orta Doğu’daki artan önemini gözler önüne serdiğini söyleyen Ericsson Ortadoğu ve Kuzey Afrika Bölge Başkanı Anders Lindblad, İstanbul’un geleceğe yatırım yapan kentler için harika bir örnek olduğunu belirtti.