20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Çin’in zehirli ayakkabısına Bulgar ve Romen kılıfı

Gümrükte Çin mallarına yapılan sıkı denetimi, menşei değişikliği ile aşan bazı ithalatçıların Çin malı zehirli ayakkabıları, Bulgaristan ve Romanya üzerinden Türkiye’ye getirdiği ortaya çıktı. Sektör temsilcilerine göre bu yöntemle getirilen Çin ayakkabıları piyasada cirit atıyor.

Kaan Zenginli28 Kasım 2014 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Çin’in zehirli ayakkabısına Bulgar ve Romen kılıfı

Gümrük’ten 30 bine yakın kanserojen madde içeren ayakkabının iç piyasaya sürüldüğünün anlaşılması üzerine bakanlık müfettişlerini devreye sokarken, olayın bir başka boyutu daha ortaya çıktı.

Sektör yetkililerinden alınan bilgiye göre piyasadaki Uzakdoğu üretimi zararlı ayakkabılar sanılandan çok daha fazla. Çünkü, Çin malına gümrükte uygulanan sıkı tedbirleri aşmak isteyen birçok ithalatçı, trafik sapması yöntemiyle malı önce Bulgaristan veya Romanya’ya sevk ediyor. Ardından bu ülkelerden ithalat yapılmış gibi iç piyasaya sürüyor. Gümrükteki denetimde de ürünün menşei dikkate alındığı için bu ürünler birçok denetimi pas geçerek tüketiciye ulaşıyor.

Ayakkabı 20 lira olmaz

İstanbul Ayakkabıcılar Esnaf ve Sanatkarlar Birliği Başkanı Mehmet Karaman, neredeyse her iki ayakkabıdan birinin Uzakdoğu malı olduğunu belirterek, durumun ciddiyetine dikkat çekti. Yasa dışı veya menşei sapması yöntemiyle Türkiye’ye kanserojen içerikli ayakkabıların girdiğini belirten Karaman “Yunanistan, Bulgaristan, Romanya gibi ülkere inen mallar üzerinde fatura değişikliği yapılıyor. Ardından milyonlarca ayakkabı sanki o ülkelerden ithal edilmiş gibi Türkiye’ye giriyor” dedi.  “20 liraya ayakkabı olmaz” diyen Karaman “Bir ayakkabı içinde 23 değişik madde var. Her malın bir maliyeti var. Çin’in üretim politikası insan sağlığını hiçe sayan ve yalnızca ticarete yönelik” dedi. Karaman ayrıca gümrüklere ayakkabıdan anlayanların getirilmesi gerektiğini belirterek “İhtisas odalarından uzman kişiler tahsis edilmeli. Herkes ayakkabıdan anlamaz” dedi.

İhracatta sorun yaşarız

Ayakkabı sektörünün en eski şirketlerinden Yavuzlar Ayakkabıcılık Yönetim Kurulu Başkanı İrfan Yavuz ise büyük firmaların yaptığı hatalar sebebiyle küçük işletmelerin zan altında kaldığını belirterek “Bu işi kim yapıyorsa ortaya çıkarılsın, sektörün tamamı zan altında bırakılıyor” dedi. Bu tür durumların yaşanması nedeniyle Türk ayakkabıcılık sektörünün de zarar göreceğini belirten Yavuz “Sektör olarak dünyanın birçok ülkesine ayakkabı ihraç ediyoruz. Sektörün imajı da zedeleniyor” diye konuştu.

Radikal kararlar alıyoruz

Zehirli ayakkabı olayının ortaya çıkmasının ardından bakanlık harekete geçti. Konuyla ilgili 2 müfettiş görevlerindirilirken Gümrük Bakanı Nurettin canikli de olay üzerine ‘Radikal’ tedbirlerin devreye alınacağını açıkladı. Canikli “24 farklı tipinden 12 tanesinin izlerine ulaştık, ama ne kadarı satıldı, ne kadarı stoklandı şu anda bilmiyoruz. ‘Bu ayakkabılardır’ diyebilmemiz için tahlile gönderdik. Bir kaç gün içerisinde bu tahlil sonuçları çıkmış olacak” dedi. Canikli, ayrıca olaydan sonra antrepo depolarını bütün boyutlarıyla değerlendirildiğini belirterek “Radikal kararlar alıyoruz” dedi. Bakanlıktan yapılan açıklamada ise “Öncelikle söz konusu ürünlerin marka ve modelleri tespit edilmiş, elde edilen tüm bilgiler ve ürün görselleri 81 ildeki Ticaret İl Müdürlüklerimize denetlenmesi amacı ile gönderilmiştir. Denetimlerde bulunan şüphelenilen ürünlerden numuneler alınmış ve akredite laboratuara gönderilmiştir. Ayrıca güvensizlik şüphesi duyulan ürünlerin satışa arzları durdurulmuştur” denildi.

BAKANLIK: BU BOTLARI ALANLAR İHBAR ETSİN

Gümrük Bakanlığı, kanserojen madde ihtiva eden ayakkabıların fotoğraflarını kamuoyu ile paylaştı. Bakanlık ayrıca bu ürünlerden satın alan veya herhangi bir satıcıda gören tüketicileri www.tuketici.gov.tr’ye  veya ‘ALO 175 Tüketici Şikayet Hattı’na ihbar etmelerini istedi.

81 İLDE AYAKKABI AVI Gümrük ve Ticaret Bakanlığı 81 ilin Ticaret İl Müdürlüklerine yandaki ayakkabıların numune ve resimlerini göndererek, tüm mağazalarda araştırma yapmasını istedi.